Boktips: Beautiful Sheep

"Som den alldagliga tjejen i filmen blommar ut och blir en fantstisk skönhet bara hon lyfter glasögonen, så har det mest ödmjuka av lantbruksdjuren fått en överasknings make-over och nu kräver de att bli beundrade" så inleder Nicolas Roe när han recenserar en av de kommande fårböckerna.

Den osannolika titeln hör till en ny bok som lånar tricken från catwalken och skickligheten från en berömd modefotograf för att ge oss en ny bild av djur som vi är mer vana vid att äta eller ha på oss än att beundra. Fåren på dessa blanka sidor är tvättade, fixade och poserar som estetiska objekt: lugna, perfekta och överaskande ljuvliga.

Det var inget enkelt projekt. Paul Farnhamn, en modefotograf som har praktiserat hos Annie Liebowitz, har åkt runt till leriga lantbruksmässor för att få bilder på fina får.

Han säger att det inte på något sätt påminde om hans normala fotojobb, men kanske ändå lite grand. De flesta modellerna kom i tid och ställde sig snyggt på sin plats medan några var helt galna och sprang därifrån hoppandes så fort man vände ryggen till.

Paul Farnhamn och författarinnan Kathryn Dun har velat hylla fåren som är så stor del av vårt dagliga liv utan att vi tänker på det.
De har varit en stor del av vårt landskap i 9 000 år, domesticerade och ofarliga men mycket användbara. De har präglat vårt språk; snäll som ett lamm, fårskalle, flockmentalitet och de hjälper oss att tydliggöra utanförskap – familjens svarta får.
Fåren symboliserar lugn och fred och vi räknar dem för att somna.

Boken Beautiful Sheep släpps i november 2008 och kan förbeställas bland annat på amazone.com eller bokus.com

Här är länken till artikeln av Nicolas Roe där du också kan se ett bildspel på några av bilderna.

Länk till boken på amazone.com 

Länk till boken på bokus.com 

 

Översättning:
Emma Rosenmüller.