Fårklippare insläppta i Storbritannien

De nya, hårda immigrationsreglerna höll på att skapa lidande för miljoner får på brittiska öarna.

Tack vare gemensamma ansträngningar från olika organisationer och myndigheter så kommer utländska fårklippare bli snabbare insläppta i Storbritannien.

Regeringen har vidtagit exceptionella åtgärder för att lösa det kommande problemet med att få in fårklippare i landet. De har lyckats skynda på processen så att det tar 3 istället för 12 veckor för klippare från Australien och Nya Zeeland att komma och jobba. Det räddar början av säsongen.

Klippare som redan är i Amerika och Europa kommer få specialtillstånd att åka direkt in i Storbritannien utan att behöva åka hem till sitt eget land emellan.

Peter Morris på NSA (National Sheep Association) säger
"Det är är utmärkta nyheter eftersom många var oroliga för att inte kunna få sina får klippta om de inte hade släppt in de utländska klipparna i tid. Välfärdsproblemen hade blivit enorma och svåriheterna för alla fårägare hade blivit stora.

Vi är tacksamma för att myndigheterna har tagit tag i denna allvarliga fråga och vi försöker arbeta fram en permanent lösning tillsammans med dem så att vi inte hamnar i den här sitsen igen. Det finns fortfarande utmaningar att lösa under klippsäsongen men detta har avvärjt den omdedelbara krisen."

 

Detta pressmeddelande från NSA har översatts fritt av Emma Rosenmüller.