Tesco vill stoppa vallhundar

Den stora brittiska livsmedelskedjan Tesco har sagt till sin största leverantör av lammkött på Nya Zeeland att de inte får använda vallhundar mer.

Tesco menar att hundarna stressar fåren och tycker att man på Silver Fern Farms istället ska vifta med armarna, flaggor eller fösa djuren med stavar.

Uttalandet från Tesco har väckt stor uppståndelse och debatteras flitigt världen över.

Fåreherden Mike Petram på Silver Fern Farms säger till tidningen Telegraph: "Nya Zeeländska får är vana vid hundarna, det är en del av deras vardag. Att ha människor som springer omkring och viftar med armarna och slår med stavar är mycket mer stressande för dem och hela idén är befängd."

Upp mot 60 st vallhundar måste säljas eller avlivas om Tesco får igenom sin vilja och han fortsätter: "Det är bra arbetshundar och att säga att vi inte får använda dem är som att ta hammaren från snickaren."

Inköpare från Tesco besökte Silver Fern Farms tidigare i år och hade upplevt att hundarna var väl hårda mot fåren vid lastning för slakt.
En talesman för affärskedjan säger: "Vi har inget generellt emot vallhundar men vi måste försäkra oss om att de inte stressar fåren i onödan."

Forskare har sedan tidigare konstaterat att stress innan slakt ger blekt och vattnigt kött men enligt National Farmers Union finns det inga vetenskapliga belägg för att just vallhundar stressar fåren så att den effekten skulle uppstå.

Denna text är en fri översättning av den här artikeln.

Här är fler relaterade artiklar:
Sheep dogs made redundant by Tesco

The farmer can wave flags but sheep will just laugh

New Zealand’s barking sheep dogs under threat

 

/Emma Rosenmüller