Gödsel – ingen skitsak!

När vi nördiga fårägare missionerar om hur härligt det är att ha får, och försöker övertala kollegor till att skaffa får, så är fårens gödsel sällan ett argument som vi använder. För verkligheten är ju att den ströbädd som fåren vid betessläppet på våren lämnar efter sig i fårhuset har varit upphov till mången gråt och tandagnisslan genom åren.

Krönikör är Einar de Wit, fotot togs av någon i familjen de Wit

För många år sedan berättade en uthyrare av Bobcats (en jättebra manick att gödsla ut fårhus med), att ”det finns tre sorters fårägare”.

Den första gruppen är de som gödslar ut fårhuset direkt efter betessläppet på våren. ”Då är det gjort”.

Sedan har vi dem som tajmar in utgödslingen med sin sommarsemester. ”Då har vi tid”.

Men sedan finns en grupp (inte så liten) som några veckor innan installningen i oktober kommer på att ”shit, jag har inte gödslat ut i fårhuset!”

Själv kör jag ut min gödsel i februari, så jag tillhör tydligen någon fjärde grupp (som förmodligen inte ens existerade vid denna tid).

Många nyblivna fårägare har nog stått med en grep och en skottkärra, och efter trettio sekunders spettande utbrustit ”hur i herrans namn ska detta gå till?!” Fårens djupströbädd är nämligen sällsynt hård och seg och låter sig svårligen påverkas av mänskliga muskler. Nu hör man ibland käcka tillrop som ”Det är bara bra med ett litet träningspass ibland”, eller ”Lite rörelse är bra för kroppen”. Nu vet ju alla som verkligen försökt att detta bara är skitsnack! I verkligheten handlar detta bara om ett självskadebeteende som enbart leder till ryggskott och mörka tankar om mänskligheten.

Jag kan tänka mig att det funnits nyblivna fårägare som upphört med fåren för att utgödslingen blivit för ansträngande. Men de flesta inser nog att man istället får göra ett ryck och öppna upp några portar i fårhuset och lägga på lite grus så att verksamheten kan maskineras. När man istället för med en grep kan få ut gödseln med en joystick har man förvandlat ett belastande problem till en viktig resurs för ett cirkulärt jordbruk.

Det är ju faktiskt jättebra med skit!

/Einar