Gott Nytt 2024!

Nyårsbrev från vår ordförande

Tänk så fort ett år går och hur mycket som har hänt! Vi önskade alla ett bra får-år 2023, men med facit i hand kan vi konstatera att det blev ett väldigt speciellt år!

Det började med väldigt dyra insatsvaror och stigande räntor. En torr och varm vår, med ont om bete och en liten mängd förstaskörd för många. Sedan kom regnet som påverkat nästan alla, och för en del av oss har det varit riktigt besvärligt. Rovdjursstammarna som växer i hela landet påverkar fårnäringen negativt, både för dem som drabbas och genom att ta udden av investeringsvilja och framtidstro för många fårägare.

Utbrottet av Afrikansk svinpest har påverkat alla som bor innanför, eller har mark både innanför och utanför avspärrningen, mycket. Jag måste berömma alla inblandade för ett gott jobb, och restriktionerna är idag minimala. Men det här kan hända igen, och nästan var som helst i landet.

Året som gått har även präglats av andra orosmoln, förutom väder, vind och klimat. Aldrig har vi varit med på så många möten om krisberedskap och konkurrenskraft. Ja, vi lever i en orolig tid och vi måste alla tänka på hur kan vi förbereda oss på våra egna gårdar. Vad händer vid ett långt elavbrott? Hur får jag upp vatten till djuren, drivmedel till maskiner och foderleveranser? Vilka grödor bör jag odla för att klara både extremt torra och blöta perioder? Vi kanske behöver ha en större ”buffert” arealmässigt, för att kunna klara svängningar i vädret?

Här ser jag att våra får har en viktig plats i framtidens jordbruk, som de specialister de är på att omvandla gräs till högkvalitativa produkter som kött, skinn och ull! De passar väldigt bra i det småbrutna landskap som är vanligt i hela vårt avlånga land. Det är på dessa marker, som idag inte brukas effektivt, som ökningen av svenska livsmedel kommer att ske! Det gynnar biologisk mångfald, ger jobb på landsbygden och framför allt kan vi leverera efterfrågade produkter till svenska konsumenter.

Zooteknikförordningen

SF har många bollar i luften och ingen är mindre viktig än en annan, även om vi alltid måste prioritera utifrån ekonomi och tillgängliga resurser. EU:s zootekniska förordning har tagit mycket tid och kraft under 2023, och jag vill rikta ett stort TACK till alla rasföreningar som varit med och tagit fram avelsprogram! När detta skrivs är 29 av 33 avelsprogram godkända. Alla raser med stöd blev klara inom tidsfristen vi fått, och arbetet med att få de sista klara fortsätter under 2024.

Förstudien Svenskt Lamm

Fårens branschpengar, de medel som avsätts när vi slaktar och som återförs till näringen via projekt som bedöms viktiga, gick i år till en förstudie som SF, Lammproducenterna, LRF Kött och Svenska Köttföretagen gör tillsammans. Den här förstudien ska resultera i en ansökan till ett större projekt är det tänkt, för vi ser att vi behöver öka lammproduktionen. Idag är självförsörjningsgraden ca 28 %, och till våren befaras den sjunka ännu lägre. Förstudiens enkät har många av er svarat på, det tackar vi för! Stort tack också till alla deltagare vid mötet i Stockholm, där även handeln och slakten var med, då vi diskuterade enkätsvaren och spanade efter rätt insatser för att möjliggöra en ökad produktion! Det finns mycket som behöver göras, men också mycket vi kan göra för att snabbt generera fler kilo lammkött till konsumenten. Om vi alla kunde öka antalet slaktade lamm eller fodra på några extra kilon och slakta vid högre vikt, till exempel. Det sistnämnda ger också ett större och ännu finare skinn från de raser som är aktuella för skinnproduktion. Även ullen har en ökande efterfrågan, och de logistiska utmaningar vi har med att samla ihop, sortera och sälja rätt ull till rätt kund jobbar nu rätt krafter tillsammans för att försöka lösa.

Avel

Avel är viktigt för alla produktionsgrenar, och även korsningsproduktion baseras på en bra rasavel. Inom verksamhetsområdet avel har det jobbats intensivt under året, i samarbete med rasföreningar, Elitlamm och Växa. Vi är stolta över att fårägarna och fårnäringen har tillgång till ett så avancerat verktyg som Elitlamm, det gör stor skillnad både ute på gårdarna och för näringen som helhet. Som uppfödare har vi förtroendet att stambokföra och registrera in data på gårdsnivå, vilket självklart också innebär ett stort ansvar. Vi måste registrera in korrekta data i våra program, annars får vi varken ut avelsvärden, statistik eller uppföljning värda namnen. Missa heller inte att registrera lamningarna i tid, det ska göras inom tre månader om lammen ska stambokföras.

Under 2024 planeras det för kurser i avel på gårdsnivå, håll utkik!

Rovdjur

Rovdjursstammarna växer mer eller mindre okontrollerat. Regeringen har givit Naturvårdsverket två uppdrag som ska redovisas under våren, ett om skyddsjakt och ett om hur vargstammen ska kunna minskas. Lagom till jul gick EU-kommissionen ut med ett pressmeddelande om att de vill ändra vargens skyddsstatus, från strikt skyddad art till skyddad art. Om förslaget antas kommer EU att överlämna det till Bernkonventionens ständiga kommitté. Bernkonventionen omfattar 50 avtalsslutande parter, inklusive alla EU:s medlemsstater, och för att ändra en bilaga i Bernkonventionen krävs två tredjedelars majoritet. En sådan ändring skulle ta minst 2 år att genomföra och skulle inte lösa alla problem, men jag anser att det är ett måste om vi ska kunna få till en hållbar förvaltning över tid. I alla undersökningar och enkäter får vi en enhällig bild, som vi under många år har förmedlat vidare till olika beslutsfattare, av att rovdjursstammarna och speciellt varg påverkar fårnäringen väldigt negativt! Många avvecklar utmarker och beten som inte ligger nära gården, några slutar i förtid och unga ser en osäker framtid och vågar inte satsa. Vi måste få ner antalet rovdjur till acceptabelt låga nivåer, ha en skyddsjakt som fungerar och en hållbar förvaltning som ger trygghet och framtidstro i fårnäringen!

Exempel på andra ämnen som är högaktuella är livsmedelsstrategin 2.0, nya CAP, nya EU-regler om djurskydd vid transporter, skapandet av en djurvälfärdsgrupp för får i samarbete med LRF och Grazing4AgroEcology – ett EU-finansierat projekt om gräs och bete. Förbundsstyrelsens strategiska fokus är att använda de resurser vi har på ett sätt som ger största möjliga medlemsnytta inom våra olika verksamhetsområden.

Alla tycks överens om att vi måste öka livsmedelsproduktionen här i Sverige för att vara bättre rustade, men för att nå resultat måste våra politiker och beslutsfattare börja se helheter och samband. Den stuprörspolitik som bedrivits hittills ser bara ”en fråga i taget”, och det fungerar dåligt.

Håll ut!

Jag är säker på att vi har mycket goda förutsättningar för en lönsam och hållbar lammproduktion i Sverige. Det finns gott om gräs i vårt land som bör utnyttjas av betande djur, och där har fåren en given plats. Våra produkter efterfrågas av både konsumenter och handeln. Alla lamm och alla fårägare behövs för att klara av att öka produktionen, både på kort och på lång sikt. Kom ihåg att våra får är superdjur som kan omvandla gräs till kött, skinn och ull.

Fårnäringen står inför stora utmaningar, men ännu större möjligheter inför framtiden!

Gott Nytt FårÅr 2024!

Gudrun Haglund-Eriksson
Ordf. Svenska Fåravelsförbudnet

Foto Gudrun Haglund-Eriksson