Gott Nytt Fårår 2023!

Nyårsbrev från vår ordförande

Vi står igen inför ett nytt år, med nya utmaningar och händelser som vi inte kan förutse. Hoppas ändå att ni alla har fått tillfälle att njuta av lite ledighet och umgänge med nära och kära!

Jag har haft möjligheten att åter träffa en krutgumma, 98 år gammal med mycket livserfarenhet och kunskap. Den gamla damen tycker att vi lever i en spännande tid, det är nu historien skrivs. Om tiden är spännandet eller oförutsägbar och orolig får ni själva välja, men helt klart är det mycket som händer i vår närhet och ute i värden.

Kriget i Ukraina påverkar oss på många sätt, det är bara 100 mil bort. Brist på vissa varor, dyrare förnödenheter, oro och tankar som går till de hårt drabbade bondekollegor som lever mitt i krigets härjningar. Här är vi rädda att köra maskinerna i sten, där är marken full av minor. Den viktigaste frågan för 2023 är att Ryssland drar sig ut ur Ukraina, så att freden kan segra!

Även vi fårbönder har drabbats av stora kostnadsökningar. Marknaden har varit lyhörd, speciellt under första halvåret men sedan har de haft svårare att hålla betalningsnivån för våra produkter. Här måste handeln hålla ut, så att livsmedelsproduktionen kan hållas i gång och öka.

Under vintern har SF digitala temakvällar med inriktning på omvärdsanalys, ekonomi, nya CAP och prissättning när man säljer direkt från gården. Den första har varit och två är planerade till 31/1 och 8/3.

Projekten Lammlyftet och Handlingsplan Lamm är nu avslutade och har genererat mycket kunskap som finns tillgänglig för alla, inte minst om hur man kan förbättra den egna gårdens ekonomi, antal sålda lamm per tacka, köttkvalitet, hur vi använder vår egen tid osv. Friska och sunda djur är alltid bra, både för djurvälfärd och företagets ekonomi. Allt detta är viktigt, oavsett fårras och produktionsinriktning. Många bäckar små kan göra skillnad.

Försörjningstrygghet är högt upp på agendan, både vår kung och påven nämnde vikten av jordbruk och livsmedelsproduktion i sina jultal. Vi upplever att det finns ett ökat intresse för de gröna näringarna, och det är väldigt positivt att många konsumenter börjar förstå att vi måste producera mer livsmedel och använda skogsråvara här i Sverige! Ska vi ha mat i oroliga tider, måste produktionen finnas även i fredstid.

SF har bjudits in till en träff med vår nya landsbygdsminister Peter Kullgren, för att diskutera livsmedelsstrategin 2.0. Inför valet var Peter på gårdsbesök här i Bengtstorp, då vi pratade om rovdjursproblematiken och lantbrukets förutsättningar. Han har en genuin vilja att föra frågorna framåt är mitt intryck. SF har även bra kontakt med hans sakkunniga Anders Drottja, som många av oss känner väl.

2023 blir Sverige ordförandeland i EU. Ordförandeskapet kommer att innebära ökat fokus på alla EU-frågor i samhället. Här är det viktigt att SF bygger allianser och samarbetar för att driva på i jord- och skogsfrågor, och här är LRF en viktig partner.

Rovdjuren är och förblir ett problem, vi måste få se handling nu! Regeringen har lovat att jobba för färre rovdjur, särskilt när det gäller varg, men det här är en svår och komplex fråga. Under hösten har frågan om att ändra vargens status enligt art- och habitatdirektivet, från strikt skyddad art till skyddad art, varit uppe i EU. Tyvärr föll inte omröstningen ut som SF önskat. Vargstammen har vuxit markant sedan vi gick in i EU och det råder helt andra förutsättningar för gynnsam bevarandestatus idag jämfört med vid EU-inträdet. Flera andra EU-länder arbetar också hårt med frågan, så här har vi stor draghjälp. Ersättning för RAS kommer framöver inte att ligga i Landsbygdsprogrammet, utan i Viltskadeanslaget, men vilka praktiska och ekonomiska konsekvenser det får vet vi i dagsläget inte. Ni som funderar på att söka ersättning för RAS, gör det! En övergångsperiod är utlovad för att ingen ska bli drabbad. SF är inbjudna till ett möte i januari med representanter från EU, efter det vet vi förhoppningsvis mer.

Under året har Arena Svensk Ull bildats. En ekonomisk förening där hela kedjan är representerad, från fårägarna till industrin, och som ska arbeta för att samordna logistiken och få igång en fungerande produktionskedja.

Under vintern jobbar vi tillsammans med rasföreningarna med att uppdatera våra plan- och riktlinjer och avelsprogram, ett stort arbete som behöver göras för att uppfylla EUs regler om avel.

Några av er är i full gång med lamning medan andra nyss plockat bort baggarna från tackorna. Handeln och konsumenterna fullkomligt ropar efter svenska lamm, tänk om alla kunde öka på med 5 tackor, så många fler lamm vi skulle kunna erbjuda våra konsumenter. Vår produktion ligger rätt i tiden, vi har en hållbar produktion, världens bästa djurvälfärd och fåren producerar kött, skinn, ull, mjölk och biologisk mångfald! Vi fårägare gör gemensamt en stor insats för att producera hållbara livsmedel, produkter och naturvård. Framtidens möjligheter finns hos oss på landsbygden!

Hoppas till sist att vi ses på stämman och lammriksdagen i Tranås i maj. Lammriksdagens tema kommer att vara avel.

GOTT NYTT ÅR ALLA FÅRÄGARE!

Gudrun Haglund-Eriksson
Ordf. Svenska Fåravelsförbudnet

Foto Anna Törnfelt