Hantverksutbildning till Ullrådgivare
Till hösten börjar Liselotte Erixon, 50, resan mot att bli Sveriges första ullrådgivare.
Under våren 2020 har Nämnden för hemslöjdsfrågor tillsammans med ett tiotal representanter från ull- och fårnäringen planerat för en 2-årig lärlingsutbildning inom ullområdet i Sverige. Myndigheten för yrkeshögskolan fattade i maj beslut om att utbildning till Ullrådgivare kommer att starta under hösten 2020.
En elev finns redan antagen. I varje klass finns det flera olika yrken representerade. I den klass som gick ut i våras fanns det till exempel 27 yrken representerade bland de 34 studeranden. Utbildningen är till 80 procent förlagd till lärlingsplatser och till 20 procent förlagd till skolan, där teori läses. Då handlar det om bland annat juridik, ekonomi och hantverkshistoria. Utbildningen är CSN-berättigad. Det kommer att bli möjligt för fler att söka då ullrådgivare nu är ett av de drygt 80 yrken Hantverksakademin har tillstånd att utbilda inom. Dock är klassen full för höstens start, så inte i år som det ser ut nu. Ansökan sker via skolans hemsida och yhantagning.se under första kvartalet varje år.
– Det har saknats ett flertal sammanhållande länkar för ullhanteringen i Sverige. Fårägarna behöver hitta rätt kund till ullen, som måste samlas in rationellt. Många fårägare har hittills inte insett värdet av ullen. Det är några av de viktigaste orsakerna till det stora ullsvinnet, säger Annkristin Hult, nationell utvecklare på Nämnden för hemslöjdsfrågor, och fortsätter:
– Under självhushållningens tid sas det att fyra får kunde hålla familjen varm och mätt under hela året. Istället för att kasta bort ullen, som görs nu, kan nya användningsområden utvecklas genom design och forskning och därigenom medverka i strävan efter en mer hållbar produktion och konsumtion. Därför är den här nya utbildningen, vars yrkesplan tagits fram av organisationer inom den svenska fårnäringen, oerhört viktig.
– Hantverksakademin är en modern lärlingsutbildning, där vi har tagit det bästa från århundraden av hantverksutbildning och anpassat till 2000-talet. Att tillsammans med Nämnden för hemslöjdsfrågor kunna bidra aktivt till att öka kunskapen om ull och hur vi kan tillvarata den gör mig både stolt och glad. Det ligger helt i linje med Stockholms Hantverksförenings ambition att verka för hållbart hantverk, säger Nicole Pluntke, vd för Stockholms Hantverksförening och Hantverksakademin.
För mer information kontakta:
Nicole Pluntke, VD Stockholms Hantverksförening, tel. 070-493 93 72, nicole.pluntke@hantverkarna.se