Hätsk vargdebatt sprider oro bland djurhållare i Bohuslän efter att får dödats

Källa: Dagens Nyheter
Efter att frågan om skyddsjakt på varg nått Bohuslän vittnar både länsstyrelsen och Lantbrukarnas riksförbund om en stigande oro bland lantbrukare för att ge sig in i en debatt där djurhållare och djurrättsaktivister ställs mot varandra.

På mindre än fyra veckor har 39 får dött efter förmodade vargangrepp vid fem olika tillfällen på Orust och Tjörn i Bohuslän. Länsstyrelsen har med hjälp av dna-prov kunnat slå fast att ett av angreppen helt säkert rör sig om ett vargangrepp – en hane som är född i Västmanland i fjol.

– Det tillhör inte vanligheterna med varg på Orust, men det har varit ett och annat angrepp under åren, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig och besiktningsperson för rovdjursangripna tamdjur på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

DN har varit i kontakt med flera fårägare på Orust men ingen av dem vill bli intervjuad.

– De känner att de vill landa i vardagen nu och ägna sig åt de djur de har kvar, och inte åt att ha en massa folk springandes, säger Anders Halleröd, ordförande i LRF:s kommungrupp på Orust, som även han varit i kontakt med de drabbade.

Nelly Grönberg upplever att det har blivit allt vanligare att djurhållare inte vill dra till sig uppmärksamhet efter den här sortens händelser.

Läs hela artikeln som (i skrivande stund) är öppen.