Höstlammen är bra för den biologiska mångfalden

Text och foto Svenskt Kött
De svenska höstlammen är särskilt bra för den biologiska mångfalden men bara en tredjedel av det vi äter är svenskt. Gör skillnad och välj svenskt lammkött.
SKOTT_P5M6856-1-1024x683
Höstlammen är särskilt bra för den biologiska mångfalden. De föds på våren och får gå ute på bete och stärka den biologiska mångfalden hela sommaren fram till att hösten kommer. Så här ser den traditionella lammuppfödningen ut i Sverige och majoriteten av alla lamm föds upp på det här sättet. Därför finns det som mest färskt lammkött att få tag på nu på hösten.

Lamm gör stor insats för biologiska mångfalden

Du gör skillnad när du väljer svenskt lammkött – både för miljön och djuren. Får och lamm är utmärkta naturvårdare. De äter gärna sly och buskar, även sådana med taggar på, och håller därmed våra landskap öppna och vackra. Det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Svenska får gör helt enkelt en stor insats för att berika den biologiska mångfalden när de betar. Det finns många goda skäl att välja svenskt lammkött som du kan läsa mer om här.

Bara en tredjedel svenskt

Det är bara ungefär en tredjedel av lammköttet vi äter i Sverige som är svenskt. Resten importeras, framför allt från Nya Zeeland och Irland. De länderna har en mer storskalig produktion och mindre omfattande djurskydd. Till exempel kuperar man svansarna på lammen, något som inte är tillåtet i Sverige. Sverige har relativt liten lammuppfödning om man jämför med andra länder. Den genomsnittliga lammuppfödaren har ca 30 tackor jämfört med Nya Zeeland där genomsnittet är 4000.

Behövs fler svenska lamm

I år finns det tyvärr mindre lammkött att få tag på än vanligt. Dels är det en del av sviterna från torkan 2018 då många bönder var tvungna att slakta fler djur än planerat eftersom det inte fanns tillräckligt med bete och vinterfoder.  Även ett ökat rovdjurstryck i vissa delar av landet har lett till minskad lammproduktion. Fler fårbönder vill satsa på att föda upp fler lamm så istället för att slakta lamm nu till hösten sparar man lammen och föder upp dem till vuxna tackor som sedan kommer kunna lamma nästa vår. Att de vågar göra det beror på att efterfrågan på svenskt lammkött har ökat.
höstlamm.se kan du läsa mer om den svenska uppfödningen av lamm där hittar du också inspiration för hur du ska tillaga lamm och våra allra bästa lammrecept.
6 oktober 2020