Internationella året för naturfibrer

Bomull, ull, silke, jute, sisal…

Naturliga fibrer sysselsätter miljontals människor över hela världen och bidrar till en grönare planet.

Internationella året för naturliga fibrer kommer invigas den 22 januari 2009 i högkvarteret för Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) i Rom, Italien.

Syfte:

  • Att öka medvetenheten om naturfiber och därmed också efterfrågan.
  • Att sälja effektiviteten och uthålligheten hos naturfibrer.
  • Att uppmuntra lämpliga åtgärder från regeringar för att hantera olika problem som naturfiberindustrin kan stöta på.
  • Att skapa förutsättningar för ett intrenationellt utbyte olika naturfiberindustrier emellan.

Vad är naturfibrer?
Naturfibrer kan defineras som "förnyelsebara fibrer från växter och djur som lätt kan omvandlas till garn och tyg".
Djurfibrer är huvudsakligen de som täcker däggdjur såsom får, getter och kaniner men de inkluderar också silkesmaskens fina tråd.

Vegetabiliska fibrer kommer från stjälken, löv eller fröer från växter. Nära 30 miljoner ton naturfibrer produceras varje år varav bomull står för ca 20 miljoner ton. Ull och jute står för 2 miljoner ton vardera och sedan förljer en mängd andra i mindre kvantiteter.

Vad används naturfibrer till?
Naturfibrer används mycket till kläder, möbelklädslar, gardiner, mattor och andra konsument tyger. Många av dem har också funktioner inom pappersindustrin; till emballage och förpackningar, papper och kompositmaterial t ex till bilindustrin.

Varför är naturfibrer viktigt?
Bortsett ifrån att de fyller funktioner för många kunder så är naturfibrer en viktig inkomstkälla för många lantbrukare världen över. I vissa fall så produceras de på stora specialiserade gårdar i industriländer men i de flesta fall så så spelar naturfiberproduktionen en stor roll i utvecklingsländer. T ex är bomull mycket viktigt för ekonomin i Västafrika så som jute är viktigt i Bangladesh och sisal i Tanzania.

Varför ska man ha ett speciellt år för naturfibrer?
Allt sedan 1960-talet har användandet av syntetfibrer ökat på bekostnad av naturfibrerna. Huvudsyfter med Internationella året för naturfibrer är att profilera dem igen, höja medvetenheten hos konsumenterna och därmed även hjälpa producenterna. Att förespråka sätt att höja effektiviteten i produktionen är ett annat vikitgt syfte med året.

Vem har hittat på detta?
Idén kom fram under ett möte mellan de naturfiberproducerande länderna i FAO. På förslag från FAO så deklarerade sedan FNs generalförsamling detta 20 december 2006.

Vad kommer hända under 2009?
Programmet med evenemang håller på att fyllas ut. En eller flera stora internationella konferenser kommer att hållas. Det kommer hållas modeshower och andra happenings i olika länder som hålls i av nationella organisationer. Är man det minsta intresserad av ull och andra naturfibrer så finns det massa spännade saker att läsa om i det preliminära programmet.

Här är länkar till mer information:

Broschyr

Preliminärt program

Bakgrundsinfo om naturfibrer

Resolutionen från generalförsamlingen