Ny teknologi ska göra lammproduktion mer lönsamt

Fortsatta investeringar i ny teknologi innebär att Nya Zeeländska lammproducenter ska kunna skörda avsevärda förbättringar de kommande 10-20 åren.

Genforskningsföretaget Ovita fortsätter sitt starka fokus på forskning om genmarkörer och att få fram DNA-baserade avelsverktyg som ska hjälpa lammproducenterna att öka sin lönsamhet genom att få fram bättre djur.

Genteknologin utvecklas fortare än många lantbrukare kan drömma om och det är på väg att bli verklighet inom flera djurproduktioner.

För fårägare kan det innebära dramatiska förändringar att använda genteknologin. Potentiellt kan det innebära att under de kommande 20 åren kan antalet överlevande lamm öka stadigt och avmaskningspistolen kommer att tillbringa allt mer tid i hölstret i skåpet. Det kommer också innebära att det kommer fler premiumprodukter ut i butikerna avseende köttkvaliteten.

Ovita och Catapult/Catapult Genetics har sedan 2002 lanserat en rad produkter till nya zeeländska lammproducenter. Dessa är t ex Inverdale, Shepherd, LoinMAX, i-Scan, WormSTAR och MyoMAX.

Många av de lättspårade generna är man klara med och nu koncentrerar man sig på de svårare som kan hjälpa till med urval för t ex parasitresistens, minskad lammdödlighet, bättre köttkvalitet och motstånd mot sjukdomar så som fotröta.

En annan produkt i samma genre är ett test som kommersiella besättningar ska kunna använda för att identifiera sina genetiskt bästa tacklamm. Denna är fortfarande under utveckling.

En annan sorts test är också under utveckling. Det baseras på en annan teknologi och ska kunna identifiera djur med färre antal parasitägg. Det är i slutskedet av sin utveckling och troligtvis kommer utvärderingsprocessen påbörjas mot slutet av året.
Testet adderar ytterligare en möjlighet för avelsbesättningar då de kommer kunna välja ut djur med lägre äggtal.

Det fungerar så att man tar prov på antikroppar i djurets saliv. Testet kan tas så tidigt som vid 5 månaders ålder. Resultatet visar på en graderad skala hur parasitresistent djuret är.

Forskning i kommersiella besättningar visar att lamm som är antikroppspositiva har upp till 30 % färre parasitägg i avföringen än andra lamm.

Eleanor Linscott på Ovita hoppas testerna för besättningar med avelsbaggar ska finnas tillgängliga, om än i begränsad mängd, mot slutet av 2009 och att det under juli 2010 ska släppas till en större marknad. Mycket hänger på finansieringen och utvärderingen av testerna.

 

Detta var en fritt översatt sammanfattning av artikeln:

New technologies to put cash in sheep farmers’ pockets 

 

/Emma Rosenmüller