Jämtlandsfår
Jämtlandsfåret skapades i Jämtland men har spridit sig i Sverige. De första Jämtlandsfåren föddes 2004 och de var en korsning mellan dansk merino och sveafår.
Foto Anna Hedendahl
Källa:
Avelsföreningen Jämtlandsfåret
Bo Ottosson, tidigare vd på Ullfrotté, fick idén till finfibriga får när han var på resa till Australien. Varför kan vi inte producera finfibrig ull i Sverige? Genom projekten ull-rika och ullFORuM har får för finfibrig ullproduktion i Jämtland tagits fram. Under projekten har ett samarbete mellan lantbrukare och avelsledare på Jämtlands läns institut för Landsbygdssutveckling byggts upp. Tre danska merinobaggar och sperma från ytterligare två importerades 2004 till Sverige. Ytterligare tre baggar importerades 2009.
Namnet Jämtlandsfår kom till under ett möte den 20 januari 2010. Björn Jonsson kom med förslaget som röstades igenom. Jämtlandsfåret presenterades på Världsmerinokonferensen i Rambouillet, liksom Wools of Europe i maj 2010.
Avelsmål
Avelsmålet är ett kombinationsfår där kött, päls och finfibrig ull kombineras i ett. Lägg därtill god fertilitet, mjölkproduktion och hälsa så får ni Jämtlandsfåret. Syftet är att förbättra köttfårets ull så att den blir högkvalitativ och finfibrig utan att tappa för mycket tillväxt och fertilitet, något som sammanfattas i ett kombinationsfår som är rätt bra på många saker.
Primära mål
- Finfibrig ull under 22µm
- Märgfri ull
- Lämplig köttillväxt
- Tillräcklig ullängd vid mönstring, minst 6 cm.
Sekundära mål
- Hög fruktsamhet
- Inga horn
- Få eller inga hudveck
Övriga mål
- Minimera hårväxt på huvud och ben
Rasbeskrivning
Vuxenvikten för baggar är 90-120 kg, och för tackor 70-110 kg. Jämtlandsfåret är kulligt och har en ull med diametern 17-25µm. Målet är att komma under 23µm. Ullen ska helst vara vit och ha lyster, fällen ska vara jämn i längd och kvalitet. Djuret bör inte ha några rynkor och ett öppet ansikte eftersträvas, liksom ullfria ben.
Fertiliteten är hög, cirka 2,3 födda lamm. Tackan har goda modersegenskaper. Den korrigerade 4-månadersvikten låg 2004-2008 mellan 28,5 och 36,7 kg i snitt, beroende på hur stor andel merino som var inblandad.