Killingkött börjar bli trendigt

Intresset för get- och killingkött har börjat väckas i Sverige, menar Sveriges Gårdsmejerister som ser början på en trend. Getbönderna har börjat ställa krav på de restauranger och butiker som köper deras getost.

– Just därför att det känns tungt att avliva alla sina bockkillingar. Köper ni min ost så får ni köpa även killingköttet. Och det visar sig att vissa har nappat på det, så det finns vissa frontfigursrestauranger som har köpt hela konceptet och som gör så, säger Kerstin Jürss, ordförande på Sveriges Gårdsmejerister.

– Krögarna har upptäckt vilket fint kött det är. Sen har vi många invandrare i Sverige som har som traditionen att äta getkött med sig och som efterfrågar det.

Getbonden Carmen Wikström, utanför Flen, har hittat en restaurang som i år köper hennes bockkillingar, och hon hoppas att fler ska få upp ögonen för köttet. Hon säger att det är ohållbart att slösa med liv på det som man gör med killingar, bara för att människan ska få getost.

– Är det så att vi ska ha svensk getost, om vi bestämmer oss för det. Då får vi nog också bestämma oss för att äta svenskt killingkött, säger hon.

Hela reportaget
Sveriges radio P1: Killingkött börjar bli trendigt ››