Kristina Örde, Örby Gård, Uppsala

Nominerad till Årets Fårföretagare 2022 av Svenska Leicesterfårföreningen

Foto båda bilderna Karin Wennås

Gårdsbutik, fårfarmare och spannmålsodling. Fårbesättningen består av 200 Gotlands- och Leicestertackor. Försäljning av högklassiga produkter från Leicester, men också från Gotlandsfår.

Hemsida

Motivering

Kristina har alltid haft ett stort intresse för djur.
– Jag drömde om betande får ända sedan jag flyttade till Örby Gård i slutet av 70-talet.

Kristinas första får var en liten Shropshirebesättning. Hon trivdes med köttfårproduktionen, men intresset för päls och skinn ökade med åren. Idag förenar fåren Kristinas intresse för landskapsvård, skinn och skinnhantverk. Fåren betar ca 200 ha naturbetesmark och naturreservat runt gården och i närområdet. Kristina avlar uteslutande på pälskvalitet. Tackorna är grupperade i fem separata familjer och gårdens egna baggar kan nyttjas för vidare avel, vilket minimerar smittorisk och behovet av att föra in djur utifrån. Vid rasföreningens import av embryon av Engelsk Leicester från Tasmanien föddes på Örby nytt blod att föra in i aveln.  

Framgångarna för Kristinas lamm har blivit många, med bl a placeringar vid Skinn-SM 2018 och 2021. Vid årets Skinn-SM fick Kristina 1-pris för bästa besättning vita skinn och vann klassen vit päls.

Svenska Leicesterfårföreningens styrelse önskar nominera Kristina Örde till Årets Fårföretagare 2022 för hennes höga kvalité på gårdens produkter och hennes främjande av Leicesterfår i Sverige.