Livdjurssäsongen är här! Underbart och riskfyllt.
Många får kommer att byta besättning under de kommande månaderna. Det är som det ska, men vi vill påminna alla om att sköta karantän och karantänsbehandlingar enligt konstens alla regler. Det är enkelt att köpa med sig resistenta parasiter, fotröta och andra problem hem. Svårt, arbetskrävande och kostsamt att bli av med dem!
Innan nya djur tas in (köps/hyrs in/sambete) är det viktigt att förhöra sig om hälsoläget i den andra besättningen. Undersök om möjligt själv djuren innan inköp för att kontrollera att de är friska. Sträva efter att ta in så få nya djur som möjligt, från så få besättningar som möjligt vid så få tillfällen som möjligt.
Blåtunga har konstaterats i Sverige. Följ utvecklingen via Jordbruksverkets hemsida. Viktigt att kolla upp vad som gäller inför förflyttning av livdjur.
I Gård & Djurhälsans Smittskyddsrekommendationer för fårbesättningar finns samlade råd och instruktioner för karantän med behandlingar och provtagning. Följ dem!
Försäljningsdokument och andra bra länkar finns här.
Sälj inte djur, hyr inte ut, sambeta inte med andra besättningar om du har djur i besättningen med pågående symtom för smittsamma sjukdomar, tex hosta, muneksem/orf. Om resistenta parasiter misstänks eller har konstaterats i besättningen är det mycket viktigt att informera köparen! Det har tagits fram speciella råd för Livdjursförmedling vid misstänkt eller konstaterad förekomst av resistenta parasiter.
Fårpodden har förstås pratat om smittskydd. Vi tipsar om:
#29 Fårpodden: Leva med resistens
#21 Fårpodden: Starta med får del 3, dina första får
#16 Fårpodden om parasiter, resistenta parasiter och betesplanering
#10 Fårpodden: Skydda din besättning och exklusiv intervju med Kalle Hammarberg
Sist men inte minst, semin minimerar risken att köpa in smittor. Kanske finns rätt baggar för ditt avelsarbete i katalogen Seminbaggar 2024.
Foto Anna Törnfelt