Minskad lammdödlighet med bra råmjölk

Att ha en låg lammdödlighet är en av de viktigaste faktorerna för den som har lamm. 
När tackan har fött ett levande lamm så gäller det att försäkra sig om att det verkligen får i sig allt den behöver, särskilt om lammet är svagt.

Då är det bästa man kan ge den ljummen råmjölk. Om inte tackan har så det räcker och man måste använda någon slags ersättning så ska man försäkra sig om att den innehåller tillräckligt mycket snabb energi, långsam energi och något immunstärkande.

Nr 1
Det första ett nyfött lamm behöver är snabb energi.
Detta är det viktigaste elementet för överlevnad för det hjälper viljan att leva och söka föda. Snabb energi kommer från laktos och andra sockerarter i råmjölken. I det här allra första stadiet så är alla vitaminer, mineraler och immunämnen helt ointressanta. Även om de är mycket viktiga så är de sekundära till energin. En bra råmjölksersättning ska innehålla väldigt mycket sockerarter och fett.

Nr 2
Nästa basbehov för lammet är fettenergi. Alla lamm föds med en liten fettreserv. Fettet är motorn som genererar värme och stimulerar matsmältningen. Många har varit med om lamm som dör upp till 6 dagar efter lamningen pga att de inte har haft energireserver nog för att hålla dem varma, sökande efter föda och skyddade mot lunginflammation. Utan tillräckligt mycket långsam fettenergi kommer inte lammen överleva den här första kritiska perioden. En bra råmjölksersättning ska innehålla höga nivåer av fetter och oljor för att kunna fylla på lammets egen fettdepå.

Immunitet
Naturen är beskaffad så att lammen ska ta upp immunitet mot sjukdomar genom moderns råmjölk (detta kan endast ske genom tarmväggen på lammet de första 24 timmarna sedan sluter de sig. reds anm.). Naturlig råmjölk innehåller proteiner som kallas immuglobiner som skyddar lammen mot bakterier mm. Nyfödda lamm utsätts för dessa
t ex när de suger på juvret, ligger i ströbädden med sin blöta navelsträng. På kort sikt kan dåligt immunförsvar leda till diarre och andra akuta sjukdomar men på långt sikt innebär det också att lammet inte växer optimalt och är så friskt som det borde vara. 

Om tackans råmjölk inte räcker till så gäller det att hitta en bra råmjölksersättning som helst innehåller naturlig råmjölk och mycket protein så lammet får förutsättning att bli friskt och starkt.

Fårägare måste vara undersökande när de köper råmjölksersättningar för det finns många olika på marknaden och det är en enorm skillnad mellan de bättre som är baserade på naturlig råmjölk och billiga syntetiska ersättningar. Som köpare måste man noga kontrollera ingredienserna. De senaste åren har det dykt upp råmjölksersättningar på marknaden där producenten är mer mån om att hålla ett lågt pris än att sälja en fullgod vara.

Bra valuta för pengarna ska man relatera till första veckans överlevnad hos lammet och hur det växer till sig där efter. Spinkiga lamm betalar sig inte bra på marknaden!
En högenergiersättning är mer kostnadseffektiv än en lågenergidito. Om man ger råmjölksersättning med för lågt innehåll av de viktigaste ingredienserna så kommer det förmodligen att kosta lammet livet.

Så, hur kan man då veta vad som är bra nog?
De bästa råmjölksersättningarna ska innehålla:

  • Minst 30 % laktos, en källa till snabb energi.
  • Minst 20 % olja/fett, ger långsam energi så att lammet håller sig varmt och söker efter föda medan det bygger på sin kropp och immunsystem.
  • Minst 30 % protein från naturlig råmjölk och ägg.
  • Probiotika, snälla bakterier som finns i matsmältningssystemet och hjälper till med matsmältningen av socker.

Kom ihåg att om ditt lamm överlever mer än 10 minuter från en naturlig födsel så har du alla möjligheter att hjälpa det till ett friskt liv med god tillväxt! 

 

Artikeln finns att läsa i sin helhet på farminguk.com och var fritt översatt av Emma Rosenmüller som varmt vill rekommendera alla att i början av lamningen mjölka ur råmjölk från alla tackor som har välfyllda juver. Från de med endast ett lamm kan man ta mer men ibland har man även de med små tvillingar och sprängfyllt juver och då kan man ta där med och lägga upp ett lager i 2-3 dl portioner platt i plastpåsar i frysen.