Naturlig begravning i ullkista

Nu kan fåraherdar lämna jordelivet omslutna av ull i vackra engelska filtkistor från JC Atkinson.

Kistorna består av 100 % brittisk ull som är sytt på en ram av återvunnen kartong.

Materialet i kistorna gör att miljöpåverkan blir minimal och de passar både till kremering och vanlig begravning av hela kistan. Kistorna är fodrade med bomull och sömmarna är av jutegarn.

För den som vill så kan man även få vackra broderier på kistan t ex med namn och datum.


Efter kremering så finns även en liten vacker ask i ullfilt att lägga askan i.

Kistan kostar ca 8 000 kr, och finns hos t ex Natural Endings Funeral Service.

-”De här ullkistorna är gjorda efter ett helt nytt koncept och det finns inga liknade på marknaden”, säger Julia Atkinson på JC Atkinson som säljer kistorna och har tagit fram dem i samarbete med textilföretaget Hainsworth.

När ullkistorna lanserades under sommaren 2009 så fick de ett stort positivt gensvar. Många som hade haft svårt att hitta en kista som kändes naturlig för ett barn upplevde denna runda, lite mjukare kista som ett perfekt alternativ.

Efter det positiva mottagandet av ullkistan så har företaget kontrakterat lokala fårfarmare och köper upp deras ull; en ull som de tidigare har haft svårt att bli av med.

The British Wool Marketing Board gav nyligen Hainsworths kistor en guldmedalj när de delade ut priser inom ullmarknaden.
Domarna kommenterade att detta kunde vara ett välbehövligt tillskott för den inhemska ullproduktionen som har haft svårt att finna avsättning för ullen under en lång tid.

/Emma Rosenmüller

Uppdaterad 2022