Rekordpris på digital auktion

Vi befinner oss i en tid där coronarestriktionerna stegvis håller på att avskaffas. Men för arrangemang där lång planering krävs är besluten svåra för arrangörerna. Detta ledde (leder) till att två av årets auktioner anordnades (anordnas) digitalt. Först ut var Linköpingsauktionen, som bland annat resulterade i ett prisrekord för texelbaggar.
Även i år fick vi ersätta mingel med kollegor och goda hamburgare med en kopp kaffe framför datorn. Men auktionskommittén hade ett pågående Teams-möte under hela auktionen där alla intresserade kunde ansluta. Drygt 30 personer deltog i detta möte, som leddes av Tomas Olsson. Detta var ett mycket lyckat drag där deltagarna kunde småprata och ha åsikter kring de olika baggarna.

Kaj Sjunnessons minnesfond

En av aktiviteterna var utdelandet av stipendier ur Kaj Sjunnessons minnesfond. I år var det två pristagare som fick dela på pengarna. Dels Marcus och Viktoria Gustavsson, Långaryds lamm. Det är duktiga och framsynta lammproducenter som arbetar enligt Kajs visioner. Bland andra utmärkelser har de blivit utsedda till Årets Lammleverantörer till Scan.

Den andra pristagaren var Theo den Braver som jobbar som lammrådgivare på Gård & Djurhälsan. Theo har i många år jobbat för en förbättrad svensk lammproduktion, nu närmast står ett projekt som handlar om kartläggning av foderförbrukning hos tackor och förbättrade utfodringssystem. Theo var närvarande på Teamsmötet och tackade så mycket för utmärkelsen.

Lammproducenterna inbjöd också till sitt årliga arrangemang Lamm 2021. Ifjol fick det av kända skäl ställas in men i år räknar man med att det blir av. Tiden blir 9–10 november och platsen någonstans i Linköpingsområdet. Mer info kommer på Lammproducenternas hemsida.

Auktionen

Auktionen genomfördes via www.boskapstorget.se och efter några år har rutinerna satt sig och det hela flöt på bra utan mankemang. Budgivningen hade påbörjats en vecka innan auktionen och flera baggar var redan uppe i rejält pris vid auktionens start. Den högsta var uppe i 25 000 kr redan innan auktionen börjat.

Vad som skiljer den digitala auktionen från en fysisk är att alla baggar står kvar i säljarbesättningen. Detta är i och för sig positivt ur smittspridningssynpunkt, men å andra sidan blir baggarna inte opartiskt veterinärbesiktigade utan här gäller i högre grad att det finns förtroende mellan köpare och säljare och att alla har sin dokumentation i ordning. Vissa baggköpare får också betydligt längre att hämta sina inköpta djur. Ett hundratal personer närvarade under delar eller hela auktionen.

Prisstatistik

Konstruktionen av en sådan här nätauktion gör det lite komplicerat att räkna prisstatistik. Normalt så finns ett minimipris på alla baggar. De baggar som inte får bud över minimipriset blir osålda. Men i den digitala auktionen finns ett reservationspris som säljaren bestämmer själv. Detta reservationspris syns inte för köparna men är alltså olika för alla baggar. Detta innebar att flera baggar som fick relativt höga bud ändå inte blev sålda då de inte uppnådde reservationspriset. Dessa anses alltså som osålda. Men säljaren får kontaktuppgifter till den köpare som lämnat högsta budet. Det gör det möjligt för en privat prisförhandling utanför auktionen och möjlighet till affär ändå.
Detta blev uppenbart för de två suffolkbaggarna som såldes. Den ena såldes för 6 500 kr. Den andra fick ett högsta bud på 25 000 kr, men såldes ej då reservationspriset var satt högre. Men efter auktionen såldes baggen ändå, efter privat förhandling med den köpare som lämnat högsta budet. Så går det till i den digitala världen!

4 dorsetbaggar såldes för ett medelpris på 8 100 kr.

1 dorperbagge fanns till försäljning men den blev utan bud och förblev osåld.

21 texelbaggar fanns till försäljning och här blev det verkligen toppar och dalar. En bagge blev osåld på grund av att inget bud inkom. 7 baggar uppnådde inte reservationspriset. 13 baggar såldes för medelpriset 10 161 kr.
Här blev det också ett nytt prisrekord för baggar på Linköpingsauktionen. Carl Helander från Floby sålde en vacker och fint byggd bagge för 33 000 kr. Vi gratulerar!

Till sist såldes två finullsbaggar för medelpriset 9 750 kr vilket också tillhör de högsta priserna historiskt. När får vi se fler finullsbaggar på auktionen?

Nästa år

Vi kan återigen konstatera att det går väldigt bra att hålla digitala baggauktioner, men nästa år hoppas vi verkligen arr vi kan ses på riktigt igen. Det finns inget som går upp mot en ”riktig” baggauktion!

Text och foto: Einar de Wit

Så här går det till på en modern baggauktion! Själva auktionen på ena skärmen, Teamsmöte på den andra. Här syns den bagge från Carl Helander som fick det högsta priset någonsin, 33 000 kr.

Översta bilden: Alla baggar blev utförligt presenterade med foton ur alla vinklar, och ofta en liten filmsnutt också så man kunde se hur de rörde sig. Det fanns också en direktlänk till härstamningsbeviset på Elitlamm. Här syns en suffolkbagge som blev osåld trots ett bud på 25 000 kr, då reservationspriset inte blev uppnått. Baggen såldes senare i en privat affär.