Smygtitt in i tomteverkstäderna

veckobrev

8 december 2017 | En mötesintensiv vecka betyder många rapporter från branschens styrelse- och mötesrum. Som kontrast till detta blir det tomtar och annat hantverk som visar att verkstäderna går på högvarv inför julen. Men vi börjar med att lyssna på Ulf!

Lyssna på Ulf som berättar varför man ska satsa på får. P4 Värmland, dagsfärkt inslag. Fårnäringen är på frammarsch i Värmland och antalet får är idag uppe på en rekordnivå. Väl talat Ulf, som vanligt!

Ulf berättar även lite mer om fårdagen på Lillerud som distriktsföreningen i samarbete med Hushållningssällskapet arrangerade förra veckan: Drygt 80 elever från olika årskullar och linjer möte upp! Ett snabb svep över fårnäringen, byggnader, ekonomi, fårens mångfald, raser och hur ett funktionellt får ser ut exteriört. Efter knappt tre timmars mangling ställdes frågan hur många som skulle kunna tänka sig att i framtiden syssla med får. Drygt 20 räckte upp handen, det tycker vi är ett positivt resultat.

I tisdags var det stor samling runt Handlingsplanerna i Stockholm. Handlingsplaner finns för både nöt, lamm och gris och inom varje djurslag finns det arbetsgrupper som jobbar med bland annat produktion, marknad, stöd och regler. Arbetet gjorde sitt avstamp utifrån konkurrenskraftsutredningen för ungefär 2 år sedan och har tuffat på sedan dess. Mötet första del kretsade kring redovisning av vilka mål som uppnåtts och vad som ännu inte är i hamn. Lite olika resultat från de olika arbetsgrupperna kunde konstateras. Nästa viktiga del av mötet var att inhämta erfarenheter rörande arbetssätt för att få ett avstamp kring vad som behöver justeras och förbättras för att nå hamn när arbetet med planerna skall vara färdigt om ett år. Högt i tak och positiv anda, det blev en brainstorming kring hela handlingsplanen med alla tre djurslagen och arbetetet går vidare.

I onsdags hade sedan styrgruppen för Handlingsplanerna möte där resultatet av föregående dags inhämtande av synpunkter diskuterades. Man ser nu framåt en horisont även efter 2018. Vi konstaterar att omvärlden givetvis har förändrats sedan nuvarande handlingsplan sjösattes, en del målbilder har förflyttats och flexibiliteten i handlingsplanerna behöver öka. Styrgruppen kommer processa detta vidare och längre fram presentera ett nytt och reviderat förslag på arbetssätt. Det står dock klart att samverkan i värdekedjan bonde-slakt-handel tillsammans med politik och myndighet är mycket berikande och framgångsrikt om vi ska nå uppsatta mål. Det gemensamma engagemanget ska bibehållas och helst utökas.

SF har deltagit i Grimsö Viltskadecenters Brukarråd. I rådet ingår Viltskadecenter, SF, LRF, Naturvårdsverket och en representant från vardera sydsvenska-, mellansvenska- och norra rovdjursområdet. Vi fick olika projekt där Viltskadecenter är drivande presenterade för oss. Mycket handlade denna gång om stora fåglar och deras skador i odlingslandskapet, främst tranor och gäss.

EviWild är ett projektet som kartlägger den kunskap som finns om åtgärder avsedda att minska konflikter mellan människor och vilda djur, och att göra kunskapen mer tillgänglig. En databas för samordning av vetenskapligt material och forskning om fredade vilda djur i ett brett perspektiv håller på att skapas, nu bara på engelska men den ska även komma på svenska.

För fårnäringen meddelade Naturvårdsverket att det kommer en ny förordning om ”Stöd av mindre betydelse” och via den kommer det att kunna betalas ut ersättning för kostnader vid rovdjursangrepp som inte är godkända i dag. Det är inte helt klart vad som kommer att godkännas, men SF hoppas att exempelvis kadaveravgiften kan räknas in i en sådan ersättning. Beslut ska komma under tidig vår och förhoppningsvis träda i kraft vid halvårsskiftet, och gälla denna stödperiod till 2020.

Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att den allt mer närgångna vargtiken på Södertörn ska skjutas. Troligen finns det fler nya revir i Södermanland.

Inventeringsperioden av rovdjur är i full gång, rapportera allt som ses! Ta ”skit” om du får möjlighet, skriver Gudrun och jag grunnar en stund över om man brukar bli hotad för att rapporterat till Skandobs innan jag inser att hon menar detta bokstavligt. Det vill säga, hittas något som kan vara vargspillning så skicka vidare för undersökning. Kontakta din lokala jägarorganisation för hjälp med detta.

På tal om hot – det är under all kritik att det förekommer hot och trakasserier i samband med utlysta skyddsjakter, både mot myndigheter och enskilda jägare. Men det är tyvärr deras verklighet.

På Götala Herrgård i Skaraborg har det varit styrgruppsmöte inom nöt- och lamm i Agrovästs regi. Vi fick besöka byggplatsen där det nya forskningsstallet växer fram. Ett 100 meter långt och imponerande stall. Det mesta ska kunna mätas och vägas automatiskt när detta är klart, som djurens vikt, hur mycket de äter och troligtvis också hur mycket de dricker per dygn.

Torsdag var det styrelsemöte med Gård & Djurhälsan. Flera strategiska förändringar och investeringar som man jobbar med visar goda resultat. Resultat av en enkät som genomförts visar att kundernas nöjdhet och förtroende är fortsatt högt.

Det har också varit ett möte med LRF Köttdelegation. Rapporter kring marknadsläge, läge i djurslagsföreningarna, handlingsplanerna, livsmedelsstrategi, med mera, med mera.

En remiss från Jordbruksverket om märkning av får och getter har besvarats.

Statistik gällande mönstringsuppgifter 2017 för Gotlandsfår och Finullsfår har sammanställts. Statistiken visar att 100 olika personer mönstrade gotlandslamm under 2017. Av dessa mönstrade 31 mönstrare fler än 200 lamm. De mönstrade i 229 besättningar (unika SE nummer) och totalt mönstrade de 19 812 lamm. I procent innebär det att 66 % av besättningarna och 83 % av P-lammen som ingår i avelsvärderingen mönstrades av de mesta aktiva mönstrarna (som utgör 31 % av mönstrarna). Man kan också se att medelavelsbesättningen för Gotland har 69 lamm. När det gäller Finullslammen var det bara en mönstrare som mönstrade fler än 200 lamm, men 22 % av lammen mönstrades av denne. 53 % av lammen mönstrades av mönstrare som mönstrar färre än 100 lamm. För Finull är medelavelsbesättningen 37 lamm stor.

Ni har väl sett LRFs kampanj Tack för att du bryr dig? Den handlar om att lyfta varför vi är så stolta över den mat vi producerar i Sverige. Även Svenskt Kött kampanjar om svenska mervärden. Målet är att nå en miljon unga vuxna i åldern 18-30 år och därmed öka kännedomen och kunskapen om varför svenskt kött är ett bra val. Vi lammbönder producerar det godaste köttet under former som vi inte behöver skämmas över, och vi hamnar i regel inte i skottgluggen när köttets nagelfars. Men även vi måste oförtröttligt berätta om nyttan som våra betesdjur gör, hur miljön skulle påverkas negativt om de försvann, allt fint våra får producerar utöver kött och om hur vi lägger ner vår själ för att de ska må bra och ha ett gott liv så länge de lever. För hur tomma och meningslösa skulle våra liv inte bli om vi inte fick leva och jobba med djur?

Trevlig helg på er får-bönner!

Med ett stort och varmt tack till hantverkare som köpt ull från Brittas Stjärnbäckfår och som delat med sig av bilder på sin konst! (Ullen är såld genom Facebookgruppen Ullförmedlingen.)
BrittaT1
Foto och hantverk Britta Thoren, Örbäcken

BrittaT2
Foto och hantverk Britta Thoren, Örbäcken

BrittaT3
Foto och hantverk Britta Thoren, Örbäcken

Lena
Foto och hantverk Lena Jarlgård, Avesta

Nadezda
Foto och hantverk Nadezda Vinogradova, Tyskland

Kerstin
Foto och hantverk Kerstin Sjödin, Umeå

Sammanställt av Anna