TV-tips: Omega-3-boostat lammkött
Tasmanska forskare har funnit ett sätta att öka halterna av de nyttiga omega-3-fetterna i lammkött.
Ett ca 13 min långt inslag från Australisk tv. För den som undrar över hur mycket omega-3-fetter vi finner i vanligt lammkött har jag samlat lite information och länkar i ämnet, se nedan.
ABC News: Smart lamb ››
Mer om omega-3
Livsmedelsverkets skrift Kött – analys av näringsämnen säger om lamm och omega-3:
"Högst innehåll av de nyttiga n-3-fettsyrorna fanns i lamm. Lammkotlett, lammfärs och renkorv innehöll lika mycket eller mer n-3-fettsyror än vissa fiskar, till
exempel alaska pollock, tilapia och pangasiusmal. Trots innehållet av n-3-fettsyror kunde inget kött klassas som källa till n-3-fettsyror."
Om dagligt rekomenderat intag av n-3 fettsyror
"Rekommendation av n-3-fettsyror är 2,5–3 g/dag. För att nå den rekommendationen (2,5 gram per dag) behöver man äta 600 gram renkorv eller 860 gram lammfärs vilket kan jämföras med 1 250 g sej, 125 g sill, knappt 100 g lax eller 2,5 matskedar rapsolja."
Livsmedelsverket: Fleromättat fett, omega-3, omega-6 ››
(Omega-3-fettsyror och n-3-fettsyror är olika benämningar för samma sak.)