Västmanlands Läns Fåravelsförening
Kontaktinformation till styrelsens och valberedningens medlemmar finns längst ner på sidan.
INFORMATION från VÄSTMANLANDS LÄNS FÅRAVELSFÖRENING
Har du funderat på vad som händer här i länet?
Vill du träffa andra fårägare och utbyta erfarenheter under trevliga former?
Då har du hittat rätt! Västmanlands läns fåravelsförening – VLF – är din distriktsförening som du automatiskt blir medlem i när du går med i Svenska Fåravelsförbundet.
Västmanlands Fåravelsförening har en öppen grupp på Facebook!
Titta in där och anslut dig till gruppen för att ta del av och dela med dig av fåraktiviteter i Västmanland.
Nyheter läggs ut på Facebooksidan och här på hemsidan, samt att medlemmar som anger sin e-postadress får senaste nytt som ett medlemsbrev direkt in i sin e-post. Men för att det ska funka måste du se till att dina e-postuppgifter är korrekta i Förbundets centrala medlemsregister. Kontakta asa@faravelsforbundet.com med uppgifter om din aktuella e-post.
Dags att anmäla dig till höstens aktiviteter
28 augusti kl 19:00 Boskapsvaktande hundar
Passar de hos alla eller vem passar de hos? Vad ska man tänka på? Ulf Ekholm har lång erfarenhet av boskapsvaktande hundar och kommer informera oss om dessa och svara på frågor. Online via Teams.
Anmälan till: Sanna.fernholm@outlook.com senast: 26 augusti
Mindre än 2 veckor bort😊
Riksbedömning den 31 augusti på Kärrbo Prästgård, Västerås
Kontaktperson: Mova Berglund, mova.berglund@karrboprastgard.se, 070-798 76 07
Anmälan senast: 24 augusti
Kom ihåg att vi gärna får hjälp av funktionärer under dagen och att man kan lära sig väldigt mycket och träffa många andra fårägare, så passa på😊
Hanteringskurs den 15 oktober kl 13-17
Hos: Agneta Pettersson, Kungsgården Lantbruk AB Norra Kungsladugården.
Om kursen: På den här kursen får du lära dig mer om fårens naturliga beteende. Du får teori och praktiska tips som underlättar ditt arbete med fåren. Vi övar ute i en fårbesättning.
I samarbete med Länsstyrelsen Västmanland och Glada fåret.
Passa på att anmäla er innan platserna tar slut, anmälan här.
Spara datumet 5 November Framtidsdagen Får-Lamm
Satsa på lammproduktion
Innehåll: föreläsare, minimässa, kontaktsbyggande, god mat och fika.
Program kommer snart😊
Var: på Brunnby, Västerås
På gång i VLF
VLF deltar på event och tillställningar även i år! Du är välkommen att vara med. Ta tillfället att snacka får och marknadsföra dina produkter.
Även medlemmar från andra distrikt är välkomna att delta i våra aktiviteter!
Spindel i nätet gällande marknader och event är Margau.
Kontakta Margau om du har frågor, tel. 070-497 24 38, m.leijdstrom@gmail.com
Härmed vill vi inbjuda er till Årsmöte 2024
Tid: Söndag 25 februari 2024 kl 14.00
Plats: Missionshuset. Vallby Friluftsmuseum, Västerås.
Kom och delta i en intressant eftermiddag i trevlig fåranda.
Vi börjar med Årsmöte.
Därefter kommer vi erbjuda intressanta föredrag och aktuell information för er medlemmar.
Programmet är inte helt spikat, mer information om dagen kommer så snart vi fastställt programpunkterna.
Vi kommer bjuda på enklare mat samt kaffe/te och kaka.
Program ÅRSMÖTE VLF
Start kl 14:00
Kort inledning
Årsmöte
Föredrag
Något Ätbart
Information och avslut.
Anmäl dig gärna så vi kan beräkna mat och känner till ev specialkost.
Anmäl senast den 18 februari till ordförande, Jenny via mail: jenny@columella.se
Frågor till Jenny via mail eller tel 0738-229445.
Varmt Välkomna!
Styrelsen för VLF
Reportage från tidigare aktiviteter
Öppen Gård 2022 blev en succé
Västmanlands läns Fåravelsförening höll öppen gård på två ställen nära Möklinta den 16 juni. Inbjudan hade gått ut utan anmälningstvång, så ingen visste hur många som skulle dyka upp. Britta Wendelius och Lasse Sjöbergs Stjärnbäck var den ena gården, och Helen Larssons Östervad den andra. Mörka moln lurade i fjärran, men under timmarna som gårdarna höll öppet var det uppehåll. Besökarna dök upp väl utspridda under kvällen, så bordet vid grillen blev en naturlig samlingspunkt där samtalen flödade och man jämförde grillkorvar och pratade förädling och fårhållning. Många tips och fårhistorier delades under kvällen.
Upptill bilder från Stjärnbäck; vi väntar på gästerna, fårhuset, härproducerade lammkorvar på grillen, fårhusvisning. Foto Britta Wendelius
Nertill det nybyggda fårhuset på Östervad och värdinnan Helen med nyrekryterad personal. Foto Titti Strömne
Fårsnack runt bordet på Stjärnbäck. Foto Britta Wendelius
Helena Larsson från styrelsen kom tillsammans med andra (sonen David) och tredje generationen (barnbarnet Hjalmar) fårbönder. Foto Britta Wendelius
Årsmöte 2021
Västmanlands läns fåravelsförening var igår först ut av SFs lokalföreningar med att hålla sitt årsmöte, och det hölls digitalt.
Det funkade bra och lockade ungefär samma antal deltagare som de fysiska årsmötena brukar göra. Tyvärr fick vi ju inte den traditionella smörgåstårtan i denna digitala värld, men vi digitalminglade lite innan mötet i teams precis som vi brukar göra när vi träffas i den lokala bygdegården. Gästföreläsare var Anna Törnfelt som berättade om sitt första år i SF styrelse, sin bakgrund och verksamheten hemma på gården men även om vad som händer och är aktuellt in SF. Avslutningsvis fick vi även ett inspirerande pepptalk utifrån Gotlands lokalförenings verksamhet.
Bild och ljudkvalitet funkade bra och årsmötets ordförande Tomas Olsson svingade klubban i takt med att punkterna på dagordningen avhandlades. Foto Tomas Olsson
Tomas avtackades därefter med varma ord och uppskattning för sin mångåriga insats i föreningens styrelse och en sms-blomsterpresentcheck plingade in i hans telefon precis i rätt tid vid avtackningen. Tomas har varit med i VLF styrelsen under 30 år, på olika positioner, men aktiv i 30 år, det är stort! Vi kommer att sakna dig och din erfarenhet. Sådant engagemang säger en del om Tomas föreningsengagemang. Tomas kommenterade ”att ikväll lämna mitt uppdrag efter 30 år, känns lite konstigt, tänk att jag har suttit i den här styrelsen så länge och inte ens fyllt 50 år”… Tomas fortsätter ”Föreningsuppdrag kan vara mycket givande och ger så mycket tillbaka med nya kontakter och kunskap. Vår första kunskap i fårvärlden fick vi vår lokala fåravelsförening, och utan den hade vi inte varit där vi är idag med vår produktion! Jag har idag flera föreningsuppdrag som ger mig mycket energi och det är en ära att ha dessa förtroendeuppdrag!”.
Fotograf okänd, men vi har fått lov att låna bilden av Tomas.
Kloka ord av Tomas som fick bli avslutet på VLFs årsmöte i den digitala världen. Avgående styrelse gavs ansvarsfrihet och den nya styrelsen med Jenny Karlsson i spetsen är förväntansfull inför kommande år och hoppas att pandemin avklingar så vi kan träffas på riktigt.
Text Britta Wendelins
Grattis Tim och Mia – Årets Västmanländska Fårföretagare
Mia och Tim Höglund på Backa Fårgård i Sala är verkliga veteraner inom fårnäringen, men är likfullt i allra högsta grad aktiva och nyfikna. De är med på allt som händer och fortsätter att utvecklar sig och sin besättning. Det är hedersvärt och en förebild för alla nya fårägare.
Mia och Tim Höglund är mycket måna om sina djur. De har under decennier bidragit och engagerat sig i förtroendeuppdrag både inom fåravel och ull- hantverksproduktion. Deras insatser har kommit länets fårägare till storgagn. Paret jobbar som ett team, båda är starkt engagerade i sin besättning med Leicesterfår. De mönstrar och riksbedömer sina lamm och utvecklar ständigt sitt djurmaterial.
Mia och Tim är alltid villiga att lära mer och intresserade av att kompetensutveckla sig.
De har vunnit fler stora framgångar och medaljer i ull-SM under flertalet år.
Mia och Tim Höglund är eldsjälar av den allra bästa sort. De värvar medlemmar och berättar om fåravelsföreningen på ett alltid lika positivt och engagerat sätt. Tim har även varit ordförande i Västmanlands Läns Fåravelsförenings under 10 år, men suttit som förtroendevald i närmare trettio år.
Mia och Tim Höglund är båda två värda all uppmärksamhet för sin fina insats inom fårnäringen i länet. För deras värv är paret Höglund nu nominerade till den ärofyllda titeln Årets Fårföretagare i Sverige.
Utmärkelsen görs av Svenska Fåravelsförbundet och de konkurrera nu om den hedervärda titeln med ett flertal väl värda fårföretagare runt om i landet. Vem den slutgiltiga vinnaren av Årets Fårföretagaer Sverige blir står klart efter Årsstämman i maj då utmärkelsens mottagare görs officiell.
Styrelsen Västmanlands Läns Fåravelsförening
Årsmötet 2020
Inbjuden gästföreläsare till Västmanlands årsmöte var Annette Westerberg från Vreta Gård (Stockholm/Uppsala), ett utbyte mellan närliggande lokalföreningar. Annette berättade ur en vanlig fårbondes perspektiv om hur det var att börja med semin och hur de provat sig fram till olika praktiska lösningar på gården under de tre år de seminerat. En trevlig stund med utbyte fårbönder emellan, sedan tog själva årsmötet vid. Kontaktuppgifter till styrelsen är uppdaterade (allra längst ner på sidan).
Anette gjorde detta bra och lockade till skratt med hög igenkänningsgrad i det dagliga jobbet med fåren. Foto Britta Wendelius
En lyckad synkroniering är vägen till framgång. Foto Britta Wendelius
Kort rapport från Årsmötet februari 2019
Det blev en trevlig kväll med mycket dialog. Fler medlemmar än vanligt hade hörsammat kallelsen vilket var mycket roligt.
Kvällens tartade med en gemensam soppmåltid. Maten smakade mycket bra och vi riktar ett stort tack till alla kockar bakom den soppan!
Vi gästades av förbundsordförande Gudrun Haglund-Eriksson som berättade om vad som är på gång inom förbundet.
Kvällen präglades av intressanta diskussioner och trevlig stämning. Vilka de förtroendevalda i Västmanlands Fåravelsförenings styrelse är hittar du längre ned på sidan.
2018 – Välbesökt Årsmöte för Distrikt Västmanland
Kallelse hade skett god tid före mötet och både nya som gamla medlemmar träffades för en stunds samkväm med god mat och intressanta diskussioner. Styrelsen konstaterade förnöjt att medlemsantalet ökat inför 2018, vilket är mycket roligt. Mötets deltagare var likaledes nöjda med utbudet av aktiviteter som föreningen erbjudit under året. Det har erbjudits föresläsning om lammkött Niklas Dahlström från restaurang Säsong, Slakteri Saluhallen samt gårdsbesök och fältvandring på fårgården i Stjärnbäck, detta i sammarbetet med lammrådgivare Titti Strömne och Länsstyrelsen. En fältvandring genomfördes även på Norrby Gård i sammarbetet med Scan. Den årliga bussresa till Fårfesten i Kil arrangerades föredömligt av Margau Leijdström från Boda Backe fårgård, som även hållit kurser och inspiration kring hantverk av ull. Genom Gård&Djurhälsan har medlemmarna kunnat gå på Kurs i Lamningshjälp. Föreningen VLF har även tillsammans med Titti Strömne arrangerat kurs i Elitlamm Grund och Fortsättning samt en kurs för den som vill börja med får, ”Börja med Får”, vilken kommer att köras igen under hösten 2018.
Mötesdeltagarna bjöds på en utsökt middagsbuffé och i anslutning till detta delades Diplom ut till hela fyra västmanländska uppfödare av avelsbaggar som tagits ut till semin inom Svenska Fåraavelsförbundets seminprojekt. Det blev högtidligt tal, blommor och Diplom signerat av förbundsordförande Magnus Jönsson och på initiativ av avelsansvarig Magnus Håård från förbundet. En intressant observation var enligt Tomas Olsson som delade ut Diplomen att tre av de fyra baggarnas stamtavla innehöll djur från Margareta Källberg Kärrbo. Margareta hyllades först av alla och mottogs av varma applåder för sin insats inom gotlandsfårsaveln.
Pristagare: Margareta Källberg – Kärrbo, Ulf Andersson – Kärrbo Prästgård, Britta Wendelius – Stjärnbäck och Anna Olsson – Norrby Gård.
Före de formella Årsmötesförhandlingarna påbörjades fick vi möjlighet att lyssna till Tomas Olsson från Norrby Gård när han berättade om sin och frun Annas resa till det stora fårlandet Nya Zeeland.
Sammantaget en trevlig årmöteskväll tillsammans med distriktets fårvänner.
-Styrelsen VLF
Foto: Britta Wendelius
Västmanlands Fåravelsförening arrangerade Föreläsning med Årsmöte (2017)
Västmanlands Fåravelsförening (VLF) bjöd in medlemmar och andra intresserade till föreläsning med tema lammkött, smak, kvalitet och inspiration, i samband med 2017 års årsmöte.
Målet var att kombinera ny kunskap och inspiration med en trevlig mat- och smakupplevelse på Saluhallen Slakteriet i Västerås. Föreläsare var Niclas Wahlström, välkänd kock med två Nobelmiddagar i sitt CV.
Niclas är just nu aktuell med kokboken Nobelfesten som blivit vald till Sveriges bästa kokbok 2016, hans kokbok har även kvalificerat sig till Gourmand Awards och tävlar i kategorin Bästa kokbok i världen 2017.
Dagen startade med att alla som ville hade chans att titta runt i Saluhallen och inspireras av dess utbud, sedan fick vi en kopp kaffe och goda kanelbullar!
Inledningsvis hälsade styrelseledamot Malin Carlsson välkommen och berättade lite kring dagens upplägg. Sedan lämnades ordet över till Niclas Wahlström som startade med att presentera sig, och sin erfarenhet från att hålla får. Vi fick även veta lite om Niclas kockerfarenheter och han beskrev även sitt stora intresse för mat i allmänhet och hur vi hanterar råvaran kött i synnerhet.
Föreläsning tog avstamp i det ögonblick då djuret förvandlas till kött, och sedan fick vi goda råd och inspiration till förbättringar i alla led fram till en färdig måltid. Alla råd syftade till att höja köttets smakkvalitet och att vårda råvaran med respekt. Speciellt lade Niclas stor vikt vid att använda alla delar av djuret, det som populärt kallas ”from nose to tail”.
Att intresset var genuint hos åhörarna speglades bäst genom att ingen ville att han skulle sluta prata. Föreläsningen präglades av dialog och publiken bidrog till ett lyckat framförande genom sina frågor och reflektioner som visade på att åhörarna var väl insatta i och intresserade av lamm som råvara. När Niclas lite senare än beräknat avrundade samtalet bjöds vi alla till en fantastiskt god lunch tillagad av lamm och kryddad med några av de lite mer oväntade kryddor som Niclas beskrivit i sin föreläsning. En uppskattad gest från Niclas Wahlström var att vi fick receptet på dagens goda lammgryta. Receptet kommer att skickas ut till alla medlemmar i VLF.
Efter lunch och med en kopp kaffe i handen samlades gruppen igen för sedvanliga årsmötesförhandlingar. Tim Höglund omvaldes till ordförande och en ny ledamot valdes in i styrelsen då Kristina Larsson-Sköld avsagt sig uppdraget. Dagordningen följdes och inga större diskussioner uppstod, balans- och resultatrapport, verksamhetsberättelse samt revisionsberättelse föredrogs och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.
Text och foto: Britta Wendelius
Jäderbruksdagarna 3-4 september Arboga 2016
Västmanlands Fåravelsförening fanns representerade på Jädersbruksdagarna i Arboga. Många besökare stannade, beundrade och imponerades de alster som medlemmar hade till försäljning och de vackra skinnen.
Tyvärr var inte vädret med oss båda dagarna och det blev stundtals väldigt trångt i marknadsståndet när vi fick ställa in skinnställningarna. Mycket fårprat blev det i alla fall under helgen då vi träffade många som bara hade ett par tackor som sällskap och nu fick nya idéer om att utveckla sin verksamhet.
Rapport från VLF Årsmöte 14/2 2016!
Styrelsen för Distrikt Västmanland planerade i år för ett fullspäckat årsmöte, förhoppningen var att ett intressant program med information och erfarenhetsutbyte samt en god bit mat tillsammans med sedvanliga årsmötesförhandlingar skulle locka många deltagare. Våra förhoppningar infriades och ett drygt trettiotal medlemmar slöt upp. Det var mycket roligt att ni var så många som prioriterade att komma på mötet.
Anna Hedendals föredrag om ull var mycket intressant och uppskattat! Hon berättade bland annat om bakgrunden till hur Jämtlansfåret utvecklades och satsningen som nu görs för att fram ull med lågt microtal. Svensk ull är mycket efterfrågad och här finns en potentiell marknad. Då tiden var begränsad och ämnet endast skummades på ytan, hördes fler röster som var intresserade av en fortsatt träff på temat Ull och Skinn. Ulla-Britt Holmér som var på plats i egenskap av medlem i VLF berättade också om en satsning på ull som görs via Hemslöjden under år 2016. Ull är i ropet, och vi återkomma med all sannolikhet på ämnet under året.
Som utlystes i inbjudan var de som ville välkomna att ta med sig lamm/fårskinn för bedömning. Detta inslag var uppskattat förra året och vi räknar med att VLF´s egen lilla ”Skinnvisning” kan bli en tradition i samband med årsmötet. Ett tjugtal skinn visades upp och skapade en trevlig och naturlig sammlingsplats i lokalen. Skinnen lades fram anonymt och mötesdeltagarna fick sedan klämma, känna och njuta av de vackra skinnen innan de sedan lade en röst på sitt favoritskinn, ”Publikens Favorit”. Flest röster fick ett härligt skinn från gotlandsfår som Malou Hamlén i Sparrsätra, Enköping tagit med sig, en hedrande andra plats i omröstningen tilldelades ett lammskinn av rasen Klövsjöfå, som kom från Malin Carlsson på Östjädra Gård i Dingtuna.
VLF bjöd på även en mycket god lunch som samlade alla till en stunds samvaro och umgänge. Därefter var det dags för de mer formella delarna av årsmöte. Tomas Olsson svingade klubban och årsmötet genomfördes raskt men det gavs även utrymme för frågor och dialog. Ett mycket bra genomfört årsmöte!
Tack till er alla som deltog!
-Styrelsen för VLF genom Britta
Guld till Västmanland!
Lördagen den 26/9 gick Ull-SM av stapel hos Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda.
Årets upplaga hade ett fullspäckat program med föreläsningar, praktisk ullhantering, fårklippning, garnbutik och ullmarknad. Ett riktigt paradis för ull-nördar!
Kul att medlemmar i VLF står sig bra i konkurrensen med hela Sverige.
Grattis Titti Strömne som tog hem guldmedaljen i klassen för lantraser med sin fina Finull.
Text och foto: Margau Wohlfart-Lejdström
Baggauktion i Jönköping
Baggauktionen är utan tvekan en av årets stora höjdpunkter för den avelsintresserad fårbonden.
Det är en mycket spännande dag både för köpare och säljare, som oftast föregåtts av noggrann genomgång av auktionskatalogen och många tankar kring vilka egenskaper som behöver förstärkas i sin egen besättning. Om du ska köpa så blir det mycket funderande fram och tillbaka för att hitta rätt bagge. Sen hoppas ju köparen också att baggens pris ska passa den egna plånboken. Något man aldrig kan veta i förväg. Prisnivåer för ”någotsånär” likvärdiga baggar kan variera mycket år från år, beroende på vilka köpare som är på plats och hur gärna de vill ha ”sin utvalda” bagge.
Årets baggauktion i Jönköping var som vanligt en välarrangerad och trevlig tillställning. Jönköpings Fåravelsförening passade på att fira sitt 50-års jubileum denna dag, så alla besökare bjöds på en fantastiskt god tårta och kaffe under förmiddagen.
Auktionsförfarandet sköttes mycket proffsigt och alla funktionärer och auktionskommitteén från Jönköpings Fåravelsförening ska ha en eloge för sin insats.
Själva auktionen flöt på bra och utroparen Bo Lennings skötte sitt jobb med den äran. Dock förblev flera auktionsbaggar osålda, trots bra ”papper”. Mycket tråkigt för de drabbade och man får gissa att det var fler säljare än köpare på plats. Det fanns alltså möjlighet för hugade spekulanter att göra riktigt fynd denna septemberlördag.
Alla baggar blev noga undersökta av möjliga spekulanter.
Baggarna från Stjärnbäck tillhörde skaran som såldes.
Text och foto: Britta Wendelius
Fårets Dag på Åsby Hallstahammar
Dagen började kall och grå men lagom till Fårets Dag öppnade sken solen upp och det blev riktigt varmt i solen. Många vågade sig ut och det var fullt med folk på Åsby Kött & Vilts parkering där ett 25-tal knallar hade ställt upp sina marknadsstånd. Det var full kommers hela dagen och de längsta köerna var till serveringen där det bland annat serverades lammburgare och till ponnyridningen.
Klippning av får med Chris Wurst som berättade varför vi klipper våra får drog mycket publik framför scenen liksom Julia Lorenz, Hallstahammars nyaste stjärnskott, framträdande. Mycket av ullen som klipptes under dagen såldes direkt på plats. I år var det Dalapälsfår som klipptes.
Mycket folk var det också i VLFs tält där det fanns alster från våra medlemmar att köpa, information om får att både läsa och diskutera med flera av våra medlemmar som fanns på plats. Ett annat populärt inslag under dagen var när Jörgen och Kicki Olsson visade fårvallning. Vuxenskolan var med och demonstrerade tovning och andra kurser som de arrangerar.
Grålleklubben, som fanns på plats och visade sina traktorer, skjutsade runt många på det stora området i hö-lasset. Det gjorde att många hittade till Lantbruksmuséet där hembygdsföreningen fanns på plats och demonstrerade gamla tekniker så som att spinna ull.
En solig och trevlig dag full av aktiviteter som visade på vad bra våra får är!
Text och foto: Margau Wolfrath-Leijdström
Vackra fåralster i Gruvmiljö!
Helgen den 27-28 juni deltog VLF på Gruvans Dagar med lotteri, information och försäljning av medlemmars alster.
Många besökare stannade för att beundra allt som fanns skapat av våra underbara fårs ull och skinn och pröva lyckan att vinna en underbar kudde, boa eller något annat i ull eller skinn. En del passade på att prata får eller handla något lokalproducerat.
Trots det varma vädret var det flera som passade på att förbereda sig för den vinter som kommer med att redan nu köpa ett skönt sadelskydd och pannband till hösten.
Förstapriset i lotteriet, en skinnkudde med hemvävt tyg som bakstycke, exporterade vi till Småland. De kan ju också behöva få njuta av våra Västmanländska fårskinn.
Tack till alla er som ställde upp för ”VLF” vid Gruvans dagar i Sala – ingen nämnd och ingen glömd!
UPPSKATTAT ÅRSMÖTE FÖR VLF (2015)
Det var glädjande nog, en ovanligt stor samling fårägare som hade hörsammat inbjudan till VLF´s årsmöte med föreläsning söndag den 15 februari.
Söndagskvällen började med mingelgodis och småprat innan det var dags att bänka sig för att lyssna på Titti Strömne och Tomas Olsson. Föreläsarna som är medlemmarna i VLF har mycket intressant att dela med sig av. Det var mycket roligt att vi kunde locka dem att berätta om fårnäringen ur deras olika perspektiv såväl nationellt som internationellt. Titti gav oss en inblick i vad som görs inom LRF Kött som berör vår näring. Tomas lyfte fram nya rön och råd samt erfarenheter från engelsk lammuppfödning. Mötets deltagare uppmanades även att komma med egna synpunkter. Det framkom på såvis en hel del uppslag till utveckling/utbildningar på besättningsnivå.
Efter föreläsningen bjöds alla på smörgåstårta och go´fika innan årsmötesförhandlingarna påbörjades. En stund av diskussion och resonemang av lite mindre formell art avrundade mötet och ordförande Tim Höglund tog tillfället i akt att dela ut blomsterbuketter till avgående styrelseledamöter och de som gjort en extra insats i samband med årsmötet och förberedelserna inför det. Styrelsen höll sitt konstituerande styrelsemöte innan kvällen avslutades. Nu finns namnen på föreningens förtroendevalda för år 2015 uppdaterade längre ned här på hemsidan.
Vi som engagerar oss ideellt in föreningen hoppas att Du som medlem eller tänker bli är varmt välkommen att ta kontakt med oss om du har frågor och funderingar eller uppslag till aktiviteter.
Titti Strömne (Nöt och Lammansvarig i LRF Kött) och Tomas Olsson (vice ordförande i VLF, ordförande för Sveriges Lammköttproducenter ) förbereder sin dragning! Vilket var ett uppskattat inslag under kvällen.
Festligt Firande med VLF
Lördagen den 25 oktober firade VLF sitt 50-års jubileum på Westerqwarn. Under dagen var det marknad med fårvallning och på kvällen middag.
Middagen gick även den i lammets tecken. Det serverades lammytterfilé med rostade rotfrukter och rosmarinsky toppad med chevrekräm och blåbärskompott med kardemummakräm och knapriga havresmulor och avlutades med kaffe. Det mesta på menyn var lokalproducerat och allt smakade väldigt bra.
Fårfolk i samspråk under den festliga middagen på Westerqvarn. Foto: Margau Wohlfart-Leijdström
Många av de tidigare ordförandena var på plats och under minglet som var mellan marknaden och middagen pratades det gamla minnen och man konstaterade att många av frågorna från förr fortfarande lever kvar.
Något som Tomas Olsson också tog upp i sitt tal där han konstaterade att man fortfarande diskuterar huruvida baggarna ska vara klippta eller oklippta vid dagens baggauktioner. En fråga som lever kvar sedan 60-talet. Att frågorna lever kvar kanske beror på att de är så vitt spridda intressen inom fårnäringen.
Under middagen underhöll Kristina Larsson Sköld och Torvald Larsson med folkmusik framförd på fiol. Tim Höglund pratade om föreningens fortsatta arbete för fårnäringen och delade ut Tranås Skinnberednings skänkta pris på 5 beredningar till Margau Wohlfart-Leijdström för sitt arbete för att marknadsföra föreningen och fårens nytta.
Kvällen avslutades med att Tim tackade de som kommit och hoppades att alla skulle komma tillbaka på 100-års jubileum.
Filtmakeriet i Kilafors
Vi blev tre stycken som slog följe på Ullresan till Filtmakeriet den 8 november. Två av oss tog med egen ull till försäljning, en omgång rya-ull och en omgång ull från gotlandsfår.
Filtmakeriets Veronica och Jessica tog emot oss på ett mycket proffsigt sätt. Pris för ullen är beroende av sort och kvalitet samt graden av grovsortering. Definitivt pris kommer i samband med avräkningen efter nyår.
Det var öppet i fabriksbutiken denna lördag, och i ett separat rum stod Fika-Buffén med hembakt och kaffe uppdukad. Mycket folk som kom och gick, och vackra saker att titta på. Det blev en trevlig lördag i ullens tecken.
Titta gärna in på Filtmakeriets hemsida för mer information.
Ull och skinn av alla de slag exponerade på ett snyggt och smakfullt vis.
Vad du får som medlem i VLF?
VLF anordnar ett flertal kurser varje år. Ex på kursämnen är: klippning, lammningshjälp, vallodling, hantverkskurser, slaktmognad m.m. – alla önskemål på kurser tas varmt emot av vår studieansvarige.
VLF är också medarrangör av Fårets dag på Åsby i Hallstahammar som årligen lockar många intresserade konsumenter. Föreningen ordnar med vallning, fårklippning, utställning av djur m.m. för att få upp intresset och sprida kunskap om vår produktion.
VLF finns också representerade på ett antal marknader runt om i länet.
VLFs alla aktiviteter annonseras i vårt VLF-blad som kommer ut 2 gånger per år.
I början av året håller vi årsmöte då du som medlem är välkommen att göra din röst hörd. Vi brukar försöka hitta på något extra till denna tillställning. Håll utkik!
VID ROVDJURSANGREPP PÅ TAMDJUR, VÄSTMANLAND
- Det är upp till den enskilde djurägaren att göra en bedömning, om djuret/en är så illa skadat att det måste avlivas eller alternativt tillkalla veterinär.
- Täck över döda djur med presenning eller liknade.
- Kontakta en av länets besiktningsmän. Detta skall prioriteras efter bedömningen av djuren. Mer information på Länsstyrelsen i Västmanlands hemsida.
- Gå så lite som möjligt i hagen, på angreppsplatsen, för att maximera besiktningsmannens möjligheter att säkerställ spår av rovdjur.
- Besiktningsmannen är behjälplig med ifyllande av nödvändig dokumentation.
- Om ett rovdjur tillåts återkomma för att äta av de djur den tidigare har dödat är risken stor att rovdjuret dödar eller skadar ytterligare tamdjur som finns kvar i hägnet. Kadaver bör därför transporteras bort snarast efter att de har besiktigats av länsstyrelsens personal. Om besiktningsmannen inte har möjlighet att komma samma dag/natt som rovdjursangrepp, bör man flytta kadavret så att rovdjur inte kan nå det. Alternativt om möjligt flytta på kvarvarande fårbesättning och täcka över kadaver. Enligt Viltskadecenters rekommendationer.
- Kontakta alltid rovdjursansvarig för Fåravelsföreningen.
Berit Wallin Håkansson, 0704-41 76 31
Med ökande rovdjursstammar, pågående lamning och närliggande betessläpp rekommenderar Länsstyrelsen en ökad tillsyn för att tidigt upptäcka eventuella angrepp.
STYRELSE 2024
Västmanlands Fåravelsförening (VLF)
ORDFÖRANDE
Jenny Karlsson
Västersäby 117
736 92 KUNGSÖR
0738229445
jenny@columella.se
VICE ORDFÖRANDE, UTBILDNINGSANSVARIG, SAMORDNING RIKSBEDÖMNING
Mova Berglund
Kärrbo Prästgård 8
725 97 Västerås
0707987607
mova.berglund@karrboprastgard.se
SEKRETERARE
Helena Larsson Barrvägen 1
733 97 SALA
0734131818
larsson.annahelena@gmail.com
KASSÖR
Britt Lundberg
Munktorps Ekeby 7
731 91 KÖPING
0702156945
ekeby_munktorp_7@hotmail.com
AVELKONTAKTPERSON
Anna Henningsson
Ekeby Myre Gård 616
732 96 Arboga
0704812683
aggehenningsson@gmail.com
INFORMATIONSANSVARIG
Annette Englund
Björksta Tomta 4
725 96 VÄSTERÅS
0707747551
bjorksta-tomtas@outlook.com
ROVDJURSANSVARIG
Ann-Marie Hillman
Kusta 8
725 97 Västerås
0793348695
miahillman@hotmail.com
LEDAMOT
Sanna Fernlund
Vigelshus 105
733 33 Sala
707994508
Sanna.fernholm@outlook.com