Mycket Fårfest och många spännande möten

veckobrev

9 mars 2018 | Hur mycket hinner man på en vecka egentligen? En hel del när det är roligt och man hjälps åt, verkar det som. Hoppas ni ursäktar att det blev lite långt denna vecka.

Tävlingen Framtidens smartaste stall är avgjord. Segrarna fick igår ta emot pris ur Prins Carl Philips hand. I produktionsgrenen stall för lamm deltog ett bidrag. Sofia Hedlund, Jozef Schimmel, Karin Granström och Bengt Andrésson står bakom lösningen som fick mycket beröm av juryn för ett inspirerande stallkoncept ”där det både kommer vara roligt att arbeta och att vara djur”.

Byggnaden är ritad för utökad produktion på Hagby gård med fokus på god djuromsorg och produktion i ett rationellt och lättarbetet stall, med egen elförsörjning och god lönsamhet genom försäljning av kött och skinn direkt till kund. På Jordbruksverkets hemsida finns presentation, ritningar och kalkyler att grotta ner sig i. Tävlingens vinnande bidrag var ett stall för mjölkproduktion och ett för kalvuppfödning, information om dem och vinnarna i de andra produktionsgrenarna finns här. Här finns massor av inspiration att hämta om man går i byggtankar, eller om man vill drömma en stund.

Hagby

Elof som suttit i tävlingens jury: Projekteringen för lammstall hos familjen Schimmel på Hagby Gård har stort symbolvärde i bygden där de är aktiva. Det skapar förutsättningar för att hålla landskapet öppet istället för tvärt om.

Det finns dock några hinder som ska övervinnas för att satsningen skall bli verklighet. Logistik, slaktlösningar och restaurering av betesmark är exempel på detaljer som ska lösas innan spaden sätts i backen. Josefs familj är kreativa, driftiga och arbetsamma så projektet kommer bära frukt på något vis i framtiden, det är vi säkra på. Lycka till!

Fårfest i Kil var även detta år en hejdundrande fest till fårets ära. Vi hade högtryck i montern som låg fördelaktigt placerad så att vi kom åt att ”attackera” de flesta av de 9200 personer som besökte Fårfesten. En rolig helg fylld av positiva och glada möten med fårälskare i alla former! Ryktet säger att Britta borde få utmärkelsen Fårfestens hårdast arbetande utställare : ) En sak är säker, hon har får på hjärnan.

Britta_FIK
Foto Karin Granström

mode
Stor modevisning är tradition under Fårfesten. Foto Einar de Wit

Ull-branschträffen väckte stort intresse och spännande ullsamarbeten är redan påbörjade som en direkt följd av mötet. Vi skickar ullprover från ullbiblioteket till Filippa K och Röjk i början på nästa vecka. Till att börja med blir det prover på korsningsull, Gotland, finull och Rya.

Vi visade prov på svenskberedd lammnappa i vår monter och den väckte stor beundran. Tomas Kero från Pajala har berett dessa skinn åt oss på prov, och de håller riktigt hög klass. Nu hoppas vi att projektet ska kunna ta nästa steg mot en kommersiell beredning av lammnappa i Sverige. Vi tycker helt enkelt det borde finnas helsvensk nappa, men syftet är också att bidra till att höja köttras-skinnens värde. Dessa skinn säljs idag utomlans och de går bland annat till nappa-garvning. Sverige importerar sedan lammnappa får ett flertal länder, framför allt från Italien och Polen.

Vår bajs-räknar-tävling gjorde succé och orsakade trängsel i montern. Grattis till Monica Nilsson från Hjälteby som erövrade förstapriset och därmed kammade hem ull-mobilen! Den kommer med posten. Monica vann på målfoto, det vill säga hon hade rättast svar på utslagsfrågorna. 543 bajsar var det, varken mer eller mindre. Från en cirka 6 månader gammal gotlandsbagge.

bajset3
Foto Karin Granström, eller möjligen en förbipasserande intet ont anande besökare.

FiK
Tack för i år, hoppas vi ses nästa år! Foto Einar de Wit

Viltskadecenters viltskadestatistik för 2017 är nu klar, finns att hämta här.

HKScan har haft leverantörsråd där de presenterade färsk statistik som visar att ca 6 % av lammen som levereras under hösten är underviktiga. Under övriga året är siffran 1,8 %. HKScan kommer att ytterligare sänka betalningen för underviktiga lamm till hösten, och försöka få till stånd förmedling av dessa lamm till vidareuppfödning.

Möten ute i distrikten för Magnus H och Magnus J. Magnus H pratatde om semin på Sörmlands årsmöte och Magnus J om vad som är på gång inom SF med workshoppande runt fårnäringens framtid på Sjuhärads dito.

Oskar_Lotta
Avgående ordförande i Sjuhärad Oskar Lorentzon och tillträdande Lotta Gradén. Foto Magnus Jönsson

Styrgruppen för Handlingsplanerna har haft möte och sett över utvecklingstakten i arbetet med handlingsplanerna och diskuterat prioriteringar. Från SF sida lyftes särskilt problematiken med beräkning av djurenheter och hur det ofta slår snett för fårföretag i stödsammanhang. Detta resulterar bland annat i sänkt produktivitet då det i flera fall blir mer lönsamt med fler tackor som går tomma, än med tackor som ger lamm. Äntligen märks det från Näringsdepartementet ett intresse att främja produktion och det känns som att vi till slut börjar få gehör även i denna fråga. Vattendroppen urholkar stenen.

Möte om arbetsmiljö i lantbruket arrangerat av LAMK (Lantbrukets Arbetsmiljökommitté). Ett ämne som ofta nedprioriteras både på gårdnivå och i näringen. Det gäller både fysiska skador till följd av arbetet men också mycket om den psykosociala arbetsmiljön, som attityder, oro för rovdjursangrepp, djurskyddskontroll, djurrättsaktivism och liknande. Samtal och redovisningar utifrån erfarenheter och forskning.

Visste ni att
  • Det sker fler fysiska skador på mindre lantbruk än större.
  • Det sker flest skador hos personer som är över 55 år och ännu fler bland de som är över 65.
  • Antalet skador ökar bland kvinnor men sjunker bland män (möjligen på grund av ökande antal kvinnor i lantbruket).
  • Antalet skador totalt har minskat med 12 % mellan 2004 och 2013. Glädjande nog.

Källa SLUs rapport “Arbetsolycksfall i lantbruket 2004-2013″.

Magnus J har tillsammans med Viktoria Östlund från LRF Kött och Tomas Olsson från Lammproducenterna träffat COOP för att prata om deras lammförsäljning. COOP är den detaljhandelskedja som har störst andel svenskt kött i sitt sortiment (ca 90 %). Dock betydligt lägre på lamm på grund av låg tillgång. Fokus på mötet låg på volymutveckling av olika detaljer och hur vi ytterligare kan stärka kommunikationen kring svenska lammet, och då särskilt under hösten. Det finns ett engagemang för det svenska lammets värden som miljönnytta och hög djuromsorg. För tidigt att säga vilken frukt detta kan bära, men finns det engagemang så finns det hopp!

Lite skvaller från Örebro Läns Fåravelsförening. De har bjudits in av Hushållningssällskapet för att diskutera möjligheten att få igång med ett lokalt slakteri runt Örebro. Några fårägare jobbar vidare och undersöker förutsättningar. (Tipsa mig gärna om skvaller från distrikten som är lämplig att sprida.)

Elitlammsupport-teamet har träffats för fortbildning. Allt för att vi ska vara uppdaterade och ni ska få bra och snabba svar på era frågor.

Styrelsen och adjungerade lägger just nu pannan i djupa veck över årets budget. Det är så mycket vi vill göra, men siffrorna måste ju stämma på nedersta raden också. Prioriteringar och att hitta effektiva arbetssätt är ett måste. Men snart ska den nog vara i hamn.

Nästa Fårskötsel går snart i tryck. Det blir ett präktigt skitnummer! Ett temanummer om stallgödsel och alternativa strömedel, detta halm-brist-år. Men även en hel del annat, bland annat grottar vi ner oss i importen av får- och lammkött och funderar på hur HKScan kan importera lammkött på hösten när vi har långa slaktköer i Sverige. En massa bilder från Fårfesten, stort reportage från skinn-SM och en massa annat skoj. Kommer den 23 mars.

Trevlig helg önskar SF!

duktigtjej
Tacka med en speciell plats i Ulfs hjärta. Hon har precis fyllt 10 år och som vanligt har hon fått 2 lamm. Totalt är hon nu gett 18 lamm! Respekt. Inte dåligt för en Texeltacka. Foto Ulf Ekholm

skitut
Einar passar på att gödsla ut innan högsäsongen drar igång. Inte helt olikt ett vintermotiv av Gustave Courbet?

Sammanställt av Anna