Någon som sett till våren?

veckobrev

23 mars 2018 | Inte långt kvar till 1 april, som är ett datum att uppmärksamma. Det är 1) sista dagen att skicka in motioner till Årsstämman och 2) sista dagen att nominera till Årets Fårföretagare 2017.

Vi har fått in en del nomineringar till Årets Fårföretagare men saknar fortfarande nomineringar från många distrikt. Vi tror oss veta att fler distrikt är på gång, men missa inte sista datum den 1 april. Nog finns det någon i vart distrikt som förtjänar att lyftas fram och tävla om den nationella titeln? Vi tror det finns många! Påminnelse till de distrikt som inte redan nominerat alltså: Skicka in era nomineringar på papper eller via webbformuläret.

Motioner till Årsstämman på Öland ska även de in före 1 april. Kan med fördel skickas med epost till Maria. Oftast är det distriktens årsmöten som författar motioner, men även enskild medlem har rätt att motionera.

En projektansökan för en studie av ranchdrift har i samarbete med LRF Kött skickats in. Syftet med ansökan är att möjliggöra en förstudie som ska samla litteratur och erfarenheter som finns i andra länder. Avslutningsvis planeras en workshop för att ta ställning till hur vi går vidare, att föreslå en eventuell regelförändring eller ej. Fokus är djurvälfärd och konkurrenskraft. Svar om eventuella projektmedel beräknas komma i början av sommaren, så vi får hålla ut en stund innan vi får besked.

Jordbruksverket har ett uppdrag inom livsmedelsstrategin att förslå modeller för kunskapsöverföring inom animalieproduktionen. Vi deltog i ett dialogmöte om detta i höstas (kort nämnt här). SJV har sedan jobbat med kartläggning och analys, eller med andra ord tagit fram en nulägesbeskrivning. Arbetet går nu över i nästa fas som handlar om att hitta lösningar och förslag på åtgärder för de behov, önskemål och brister som har lyfts. SJV har skickat ut information om att de kommer att jobba i workshopform med sin referensgrupp samt fortsätta dialogen med branschens företrädare. Vår uppgift blir alltså att föra er talan, så vi återkommer till frågan när det finns behov av att stämma av.

Möte med Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS) om livdjursimport. Det var all time high för importer av levande 2017. Under 2018 har det hittills varit lugnt. Vi vill åter slå ett slag för SDS information om import. Läs på ordentligt om import övervägs. Läs mer här eller hämta broschyren Vet du vad det svenska djurhäloläget innebär?

sds

Viktoria Östlund är tillbaka på sin post som lammansvarig på LRF Kött efter sin mammaledighet. Välkommen tillbaka Viktoria!

Viktoria och Sofia Björnsson, ansvarig för CAP på LRF, jobbar med en skrivelse till Näringsdepartementet för att återigen lyfta behovet av att ändra räkningen av djurenheter på får och lamm.

Jubileumsullen som fick följa med och pryda vår monter under Fårfest i Kil har återbördats till sin hemmahamn i Uppsala. Jubilumsullen är ett konstverk som skapades till vårt hundraårsjubilum och som är sammansatt av bidrag från får och fårägare från hela landet. Jubileumsullen förvaltas av Upplandsmuseet, men den har en egen resväska och resehandlingar – alltid redo att ge sig ut på resa. Man kan alltså låna och visa upp den i olika sammanhang. Den brukar dra stor uppmärksamhet till sig och är ett fint manifest över våra får och deras ull. Hör av er till Claudia för mer information runt att låna Jubilumsullen.

Påminner igen distriktens styrelser att att skicka in Funktionärsrapporten så snart årsmötet är hållet. En ros till er som skickat era rapporter ???? Norrbotten, Västmanland, Örebro, Östgötalamm, Skaraborg, Jämtland, Gotland och Stockholm-Uppsala.

I Västra Götaland har man spårat en genetiskt värdefull varg. DNA-test visar att det är en unghane, förmodligen född 2017, med okänd mor med finsk-ryskt ursprung och en okänd far. Troligen en vandringsvarg. Det är osäkert var den befinner sig nu.

Fredagsmys med ull-matte. Häll upp en vad ni nu föredrar när ni lägger upp fötterna på fredagkvällen och lär om matematiken bakom ullfibrer. Det tog 2.56 minuter för Alan Waller att få mig att verkligen förstå vad som gör en ullfiber mjuk och en annan sticksig. Vilken pedagog.

Fårskötsel har förhoppningsvis redan nått allas brevlådor. Värsta skitnumret ever. Naturgödsel är något att ta på allvar, och som gissningsvis kommer att röna mer uppskattning och uppmärksamhet i framtiden. Allt om gödsel, gödselhantering och olika strömedel i senaste Fårskötsel alltså.

Får man inte nog av gödsel finns det även några poster i Kunskapsbasen.

Elitlamms support-team sticker här in ett viktigt meddelande till er som är ”support-konsumenter”: Vi tror vi kanske håller ett rekord i trevliga användare. Tack för att ni är så trevliga mot oss! Många friska och starka lamm hoppas vi att ni får. Och självklart att det går som en dans att registrera dem. (Om det inte går som en dans så vet ni var vi finns.)

En fin helg önskar SF!

fyra
Ni kanske minns att Ulf fick trillingar i tre färger förra veckan? Då måste förstås Einar vara värre. Han fick fyrlingar i olika färg denna vecka. En svart, en vit, en brun och en vit med bruna fläckar. Foto Einar de Wit

nyfodd
När man är nyfödd och har ostadiga ben är det bra med en erfaren mamma. Foto Ulf Ekholm

ullkontoret2
Elof har levererat ull till Ullkontoret och skickar ett snapshot. Ser härligt ut, vilka resurser. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna