Förutsättningarna för fårskötsel i Sverige

veckobrev

1 juni 2018 | Veckan då riksdagen debatterade fårskötselns förutsättningar i Sverige. Även förutsättningarna för att nyttja fårskötsel som kolsänka har granskats.

Det är dags att börja snickra på plakaten till manifestationen den 14 juni. Slut upp denna dag för att uppmärksamma bristerna i rovdjursförvaltningen!

Hjälp till att sprida våra hashtags #vivärnarvåradjur #låtbondenfixamaten #betandedjurförbiologiskmångfald

budskap

Men observera att manifestaionens tid och plats kan ändras då vi ännu inte fått svar på vår tillståndsansökan.

I måndags hölls en Interpellationsdebatt i riksdagen med titeln Förutsättningarna för fårskötsel i Sverige. Vi kan konstatera att pressreleaserna vi skickat de senaste veckorna har lästs, och de citeras. Känns bra. Titta på debatten, det är inte så ofta riksdagen diskuterar fårskötsel.

Igår träffades hela den nya styrelsen och adjungerade i ett soligt Stockholm för att snabbt komma igång med det nya verksamhetsåret. Viktoria Östlund som jobbar med lamm- och nötfrågor på LRF Kött var också med. Ansvar för olika verksamhetsområden fördelades, vad vi ska jobba med framöver prioriterades och de närmast liggande aktiviterna planerades. Det var ett relativt kort möte så vi hann inte gå på djupet, men nu är vi igång och för mig som missade Stämman var det extra roligt att träffa Viktoria och våra nya ledamöter Anna O och Thomas. Vädret är så stabilt att flera styrelsemedlemmar drog till Stockholm mitt i ensilageskörden utan att ens bekymra sig. Något osvenskt.

Thomas driver tillsammans med sin fru Jeanette Hälla Gård i Liden nordväst om Sundsvall. Thomas är trettonde generationen på gården! Han är finsnickare och har levt storstadsliv innan familjen bestämde sig för att viga sitt liv åt familjegården. Idag är besättningen 120 tackor stor med flera raser. Vårlammen säljs till Scan och höstslakten under eget varumärke direkt till kund, restauranger och butiker. Jag brinner för den lokala matproduktionen och kontakten med slutkunden är viktig för mig, säger Thomas. Läs hela Thomas presentation.

ThomasE

Missade ni Annas presentation förra veckan så finner ni den här.

LRF jobbar för att få en ny beräkning av djurenheter för får och lamm till stånd. Viktoria berättar att de har tagit upp problemet vid flertalet möten med näringsdepartementet och Jordbruksverket. Nu arbetar de med en skrivelse där de lyfter frågan skarpt och har den som mycket hög prio inför CAP-diskussionerna.

Rebecca Burgess som driver Fibershed i Kalifornien deltog igår i ett möte om lammproduktion som kolsänka arrangerat av Gotland Grönt Centrum. Hon hann på torsdagen med ett besök på Nors, där Elof visade runt och berättade om svensk lammproduktion och hur vi tänker runt biologisk mångfald och klimatsmart matproduktion.

Rebecca2
Foto Elof Nilsson

Elof berättar om träffen: Väldigt fascinerande när en klok och klarsynt människa från en helt annan världsdel delger oss sina tankar och strategier kring marknaden för lammets produkter. Vi diskuterade mycket kring hur lammproduktionen bidrar till att binda koldioxid via växterna som våra djur omvandlar till ett fantastiskt välsmakande kött och ull/skinn till framtidens kläder och inredning. En produktion som dessutom ger den biologiska mångfalden en rejäl boost. Rebecca och hennes team har mycket kunskaper inom dessa områden och en smittande energi. Mina egna slutsatser kring träffen är att dessa teorier kan vara nycklarna till hur vi knyter banden hårdare mellan konsument, klimat och bonderiet. För er som vill läsa mer, besök www.fibershed.com.

Rebecca1
Foto Elof Nilsson

Uppdatering av listan över mönstrare pågår. Saknas du på listan, har du slutat mönstra eller om någon uppgift är inaktuell – kontakta Britta.

Mönstringskurser på olika nivå planeras. Anmäl gärna intresse. Berätta i vilken omfattning du har erfarenhet av mönstring sedan tidigare, och var i landet du bor.

Förvaltningsrätten i Luleå har avslagit LRF:s överklagande av Länsstyrelsen i Stockholms läns beslut om att inte medge skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret.

LRF Kött har börjat ge ut ett nyhetsbrev. LRF-medlemmar kan gå in på LRF Kött och skriva in sin mejladress i anmälningsrutan längst ner på sidan.

Tider och platser för riksbedömning av tyngre raser anslagna på Lammproducenternas hemsida.

Råd & Rön besökte Claudia under fårklippningen som i år blev väldigt sen. En artikel om ull, får och klippning kommer i juninumret.

Ett litet men trevligt Scan-möte hölls i fredags i Marias trädgård i Ljungsarp. Maria berättar att de fick lära sig en del om nyttan av att inte bryta vallen, speciellt om man ska anlägga ny vall. Information om nya grillbitar av lamm som nu landat i butik fick man också. Framförallt bra diskussioner runt grillen om allt som har med får och lamm att göra.

Einar och jag passade på att ha podd-möte på tåget till Stockholm, så nu har vi gjort upp planer.

Kolla den nya filmen om att Välja livdjur för vårlammsproduktion – ett gårdsexempel. Inspelad på Norrby gård, hemma hos Anna O med andra ord. Ingår i Handlingsplan Lamm och har finansierats av LRF Kött.

Trevlig helg önskar SF!

sommar
Foto Gudrun Haglund- Eriksson

moon
Afrikansk stämning på Gotland. Foto Elof Nilsson

UlfoSara
Minns ni Ulfs älsklingsgris Sara? Det här är inga mindre än Ulf och den första Sara-grisen i hans liv. Det var hon som fick in honom på lantbrukarbanan. Bilden är från ett reportage om Ulf och Sara i Expressen 1974, ni måste ju bara få se den! Grisar är precis lika bra som hästar, hävdar Ulf bestämt i artikeln.

Brismene
Einar skördar hö 30 maj i Brismene. Snudd på historiskt. Foto Einar de Wit

Sammanställt av Anna X