Dyrt att vara bonde

veckobrev

24 augusti 2018 | Sommarens torka blir kostsam för lantbruket. Mycket kostsam. Men hoppet spirar ändå när man åter får se gräset växa.

På Gotland hölls ett stort ”torkan-möte” under veckan där hela lantbrukssektorn deltog. Må vara lokalt men siffrorna som Andreas Nypelius presenterade är ganska intressanta.

Skördeinventering:
Resultat: 48 % av normal skörd av alla grödor, 25-30 % av normal nederbörd, 4-6 grader varmare än normalt under maj–juli.

Pris på effekterna det har för Gotlands lantbrukare:
Skördebortfall 250 miljoner
Grovfoderbrist 150 miljoner
Strö och halm 150 miljoner
Spannmålsbrist 110 miljoner
Ökad arbetsbörda 120 miljoner
Spannmålskontrakt 70 miljoner
Skogsbruk 30 miljoner
Produktionsbortfall 250 miljoner
Totalt 1,1-1,2 miljarder

Dessa siffror förutsätter en normal 3:e skörd och normal majsskörd, annars blir det dubbla grovfoderbristen. I dagsläget behöver 45 000 ton foderspannmål importeras till ön. Och detta bara på Gotland. Puh. ATL och SVT har skrivit om träffen på Gotland.

Även om det kommit regn på de flesta håll och gräset börjat växa så är läget spänt inför stallsäsongen. En vettig tredjeskörd, eller i många fall en andra skörd eftersom den på många håll ännu inte kunnat tas, måste nu till.

Det har hållits möten om torkan på många håll och fler möten och informationsträffar kommer att arrangeras av olika aktörer. Håll utkik i ert närområde.

Även denna vecka har styrelsen deltagit i telefonmöten och avstämningar om det aktuella läget. Vi har också haft en avstämning om hur vi kan påverka och hantera de långa köerna för utslagstackor som nu behöver komma iväg. Vi återkommer om detta, men kan nämna att Scan nu börjar stycka tackor för försäljning och frysning av vissa detaljer. Det är bra, hela kedjan måste dra åt samma håll nu.

Idag höll civilminister Ardalan Shekarabi och konsumentminister Per Bolund en pressträff för att berätta om att man inlett ett lagstiftningsarbete för skärpa lagen om offentlig upphandling. Regeringen vill göra det obligatoriskt för alla kommuner, landsting och myndigheter att vid upphandlingar av animaliska livsmedel ställa krav på att produktionen ska ha skett med höga krav på djurskydd och låg grad av användning av antibiotika – precis som i Sverige. Regeringen påbörjar nu arbetet med att utreda hur lagstiftningen kan utformas med hänsyn till bland annat EU-lagstiftning och internationella åtaganden. Läs mer i Svenskt Kötts pressmeddelande.

Köttskolan.se har blivit nominerade till Publishingpriset i kategorin Utbildnings-/instruktionssajter. Roligt, hoppas att den vinner också.

Projektet Ökad kunskap om svensk lammköttskvalitet där Stiftelsen Svensk Fårforskning varit huvudfinansiär har lämnat in sin slutrapport. Läs här relativt kortfattat om projektet och hur uppfödningssystem, utfodring och slakt påverkar köttets kvalitet. Det finns länkar till mer läsning i slutet av dokumentet.

Förra helgen fick de besättningar som visat intresse för semin en förfrågan om man planerar att seminera i höst, inte har bestämt sig eller om man bestämt sig för att avstå. Ni som ännu inte svarat, skicka gärna en indikation om hur ni vill göra. Svaret är inte bindande, det är ok att ännu inte ha bestämt sig, men att veta vartåt det lutar är mycket värt nu när kommande säsong ska planeras. Har du inte fått något mail men är intresserad, kontakta Magnus Håård på adressen semin@faravelsforbundet.com.

Riksbedömning av tyngre raser är avklarad men päls/ull/rya-bedömningen rullar vidare. En eloge till alla ambitiösa krafter i distrikten som jobbar hårt för att kunna genomföra riksbedömning på sina orter. Såhär långt har riksbedömning genomförts i Värmland, Skåne, Bohuslän, Kalmar, Kronoberg och Jönköping (Jönköping en av två planerade dagar). Denna helg granskas lamm på Gotland (två av tre planerade dagar). Antalet anmälda djur har varit lägre än vanligt, men många bra djur har stått att finna bland de som bedömts.

riksbohusl18
Vad har de för sig därinne egentligen? Jo det är två riksdomare som bedömer ett lamm på Jordhammar i Bohuslän. Den vita kuben och lamporna är till för att få ett ljus med rätt våglängd. Allt detta för att den viktiga färgen ska kunna bedömas rättvist. Foto Anna Bergström

Sista handen läggs nu på Fårpodden 03, räkna med att den kommer under veckan. Titti och Einar har djupdykt i ämnena hur få lammen slaktfärdiga på bete, och vad göra med lamm som ändå inte blir färdiga. Ämnen som kommer upp varje år, men i år tillkommer aspekterna att sommaren varit extremt torr och att det råder brist på grovfoder. Lotshjälp genom sommarens sista månader, hoppas vi. Och många konkreta tips.

Årsstämma 2019 kan kännas avlägsen men det är ändå dags att börja ordna med den. Förbundsstyrelsen har åtagit sig att hålla stämman 2019, tid och plats kommer. Från 2020 och framöver kommer valberedningen ha ansvar för att fördela årsstämmorna mellan våra lokalföreningar, och planen för var stämmorna ska hållas kommer att läggas betydligt långsiktigare än ett år i taget. Att man vet i god tid vilket år man ska arrangera stämma hoppas vi kommer göra det lättare för arrangerande distrikt.

Avslutar med två restips. SM i fårvallning i Svedala i Skåne den 15 september om man vill söderut, och ett nordligare alternativ samma dag nämligen Ull- och spinn-SM i Dala-Floda.

Trevlig helg önskar SF!

godglass
Örebro läns fårvelsförening gjorde i veckan ett studiebesök hos Björn Johansson i Danshyttan och hans företag En får tacka. Björn gör glass av fårmjölk som är himmelskt god och finns i olika smaker. Där hade man velat vara med … Björn nominerades av Örebro till Årets Fårföretagare 2018, ni kan läsa lite mer och honom och En får tacka här. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

queue

Köar för fårglass. Ni som har vägarna förbi Bergslagen nästa år hittar glassen bland annat hos Stripa gruva och Uskavigården. Eller gör ett studiebesök med er lokalförening! Foto Gudrun Haglund-Eriksson

ostfriesbagge
Pappa till glassen. En Ostriesisk bagge hos Björn. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

mjolktank
Kolla in snyggaste mjölktanken. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

cikoriamm

Omlagd vall där cikoria, vitklöver och ettåriga ogräs lyckats växa på i maklig takt trots nästintill noll nederbörd. Nu när det regnat kommer ett och annat grässtrå också. Strip-betas nu av ”hemmingarna”. Foto Anna Bergström

mineralmums
Glöm inte mineralerna under hösten. Foto Britta Wendelius

froplan
I veckan sås råg med insådd. En helgardering inför nästa år. Blir det ont om grovfoder ensileras rågen. Sår vi in i höst så är risken mindre att insådden torkar bort nästa vår/sommar, tänker Elof. Foto Elof Nilsson

solnedggtlnd
Lammflyttning i solnedgång på Gotland. En ren svensk sommaridyll vill man gärna tro, fast i övre vänstra hörnet spanar en örn efter nästa middagsmål. Foto Elof Nilsson Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna