Besvikelse blandad med framtidstro

veckobrev
2 november 2018 | Av regeringens stöd till torkdrabbade fårföretag blev det inte ens en tummetott. Men när Lammproducenterna bjuder in till Lamm 2018 visar branschen på en obändig framtidstro.

Jordbruksverket lämnade i tisdags sitt förslag till regeringen om hur krisstödet för att lindra konsekvenserna av sommarens torka bör fördelas under 2019. Jordbruksverket förordar i första hand att stödet fördelas på basis dieselförbrukning i jordbruket under 2018. Detta utesluter många fårföretag från chans att få stöd, då många köper foder eller anlitar maskinstation för grovfoderskörd. Om man väljer andrahandsalternativet, att fördela stödet efter djurenheter, kommer minimigränsen för får att hamna på 13 djurenheter. Vilket skulle ge ca 12 kr per djur för gårdar med fler än 90 får. Kommentarer förefaller överflödiga. Vi har vid flera tillfällen lämnat synpunkter och betonat att stödpengarna måste komma så många som möjligt inom lammnäringen till del. Jordbruksverket har uppenbarligen inte valt vår linje.

Förslaget har redan föredragits regeringen, och branschen fick ingen möjlighet att återkoppla innan dess. Vi har däremot möjlighet att kommentera förslaget i efterskott, och det ska vi förstås göra. Men inte utan att det hade känts bättre om vi fått den chansen innan SJV gick vidare till regeringen.

Igår och idag träffas fårfolket på Gyllene Uttern i Gränna, där Lammproducenterna håller seminariet Lamm 2018 med många intressanta talare och ämnen. Igår handlade det om marknad, framtidens lamm, ny svensk parasitstrategi och svenska skinn. Idag fokus på lönsamhet och då granskas brett vad som behövs för en lönsam produktion. Ullen, verktyg som muskel- och fettskanning, hur ser en lyckad produktionstacka ut, med mera.

Uttern_Claudia
Idag har Claudia ruskat om deltagarna på Lamm 2018 med en presentation av ullläget i Sverige. Alla fick klämma och känna på möjligheterna med svensk ull från korsningar av olika raskombinationer. Stort intresse för ullen, rapporterar Claudia. Foto Elof Nilsson

Uttern_Matilda
Fårklipparförbundets Matilda Andersson höll en dragning kring vad man som fårägare kan göra för att klippningen skall bli en lönande åtgärd. Det finns en film på vår Youtube-kanal som det passar bra att tipsa om i samma andetag, om hur man ordnar en bra klipplats och sorterar ullen. Foto Elof Nilsson

Under veckan har Svenska Dagbladet och många fler skrivit om det pågående projektet att förvandla svensk korsningsull till svenska modeplagg. Kontakten mellan modeföretagen Röjk och Filippa K och lammproducenten Norrby Gård knöts via branschträffen som Claudia ordnade under Fårfest i Kil i våras (här kan man läsa om den), så detta är även vår bebis som vi följer på nära håll. Vi tror detta är ett stort steg i rätt riktning för en framtid där den svenska ullen används och har ett värde.

På seminstationen i Alebäck har denna vecka ägnats åt intensiv packning och distribution. Nu återstår bara export av beställda doser till Danmark.

IMG_3688
Packat och klart! Foto Magnus Håård

Ett STORT tack till baggar, deras ägare och Magnus och Margareta Håård! Det är ni som gjort jobbet. Vi bockar och bugar.

Och ni därute i besättningarna – er önskar vi lycka till och många fina seminlamm!

IMG_3713
Dyrbar last! Foto Magnus Håård

Ullkartan, vår karta över företag och förmedlingar där du kan sälja och/eller förädla din ull, är uppdaterad. Saknar du något spinneri, uppköpare eller förmedlare så tipsa oss. Kartan uppdateras löpande.

Läs i Land Lantbruk om projektet att skapa en marknadsplats för ull som Fia Söderberg driver. Till att börja med ska plattformen byggas för ullförmedling inom kommunerna Uppsala, Östhammar, Knivsta och Sigtuna. Efter projektets slut blir plattformen nationell och ersätter Ullförmedlingens Facebook-grupp.

Styrgruppen för handlingsplanerna har haft telefonmöte och nu satt ner foten och prioriterat vad som skall jobbas med i fas 2 av handlingsplanerna. Fokus i ettapp 1 var att öka produktionen, nu är huvudmålet är att skapa en större efterfrågan på svenskt kött. Det finns också prioriterade delmål inom hållbarhet, marknad, produktion/kvalitet. Mer om detta framöver.

Igår tog media upp att slaktköerna har minskat betydligt. En snabb rundfrågning tyder på att uppgifterna delvis stämmer väl. För kontrakterade nöt och lamm ligger köerna hos till exempel HKScan på ca 2,5 vecka. De ej planeringsanmälda djuren har dock en betydligt längre väntetid. I vissa fall är kötiderna för nöt halvårslånga, och även i norr rapporteras fortsatt långa köer. Men många besättningar har ”räddats” av en bra tredjeskörd och att det fortfarande finns bete i delar av landet, vilket har lättat på slakttrycket.

Yttrande gällande förslag till ändring av Statens jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbrukarstöd är insänd till Jordbruksverket.

Två nya remisser från Jordbruksverket jobbas det med just nu. Dessa heter ”remiss om förändring av föreskrifter om direktstöd” respektive ”ändring av föreskrift och allmänna råd om miljöersättningar, ersättningar för ekologisk produktion, kompensationsstöd och djurvälfärdsersättningar”. Båda har skickats vidare till lokalföreningarna för en intern remissrunda. Vill du engagera dig i dessa remisser är det välkommet, kontakta din lokala ordförande eller sekreterare.

Flera medlemmar som har hört av sig har problem med viltskador orsakade av vildsvin och kronhjort. LRF jobbar just nu med ett projekt som kallas Fakta på bordet med syftet att underlätta dialogen mellan markägare och jägare. Projektets målsättning är att skadorna i skog och på åker ska minska. Här finns LRFs information om projektet. Det är bra att ni spelar in även den här typen av viltskador till oss.

En rykande färsk Fårskötsel låg och väntade i brevlådan idag. Hoppas det är fler som fått helgen räddad, här finns mycket att läsa. Numret innehåller artiklar om en mängd olika ämnen, från baggauktionerna, via ullhantering till embryoinplantat.

ny fårskötsel utgiven
Inte bara fönsterkuvert, helgen är räddad. Foto Britta Wendelius

Vi klämmer till med ett lyssningstips också. Hittade av en slump kockarna Niklas Ekstedt och Leila Lindholms podd och ett avsnitt om hållbarhet. Medverkar gör Lisa Ehde som är miljö och klimatexpert hos LRF, och hon ger ett perspektiv på debatten som tar hänsyn till idisslarnas viktiga roll för vår matförsörjning och vårt ekosystem. Lyssningsvärt, med viss varning för lång inledning innan Lisa kommer in. Eat this! heter podden, finns att hitta på många podd-ställen och avsnittet jag avslyssnat är #60 Lisa Ehde – Miljö, klimat & mjölk.

Trevlig helg önskar SF!

SofiaH
Igår på Gyllene Uttern presenterade Scans VD Sofia Toresson Hyleen med stor entusiasm deras nya koncept. Det finna goda förutsättningar för svensk lammproduktion framöver menar Sofia. #allalammbehövs Foto Elof Nilsson

Uttern_resistens
Resistenta parasiter – värsta skräcken. Katarina Gustavsson från Gård & Djurhälsan föreläste om ny svensk parasitstrategi under Lamm 2018. Ny svensk parasitstrategi – nu blev jag väldigt nyfiken, hoppas vi får höra mer om det inom kort. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Uttern_vagnen
Bra prylar finns det förstås också att kolla in under Lamm 2018. Det här måste vara en  kraftfodervagn för stödfodring på bete, en sån som vi fick veta mer om i Fårpodden 03: Om att få lammen klara på bete. Foto Elof Nilsson

plojasnabbt
Nu får det gå undan. På Hälla Gård försöker man hinna med så mycket som möjligt innan tjäle och snö är här. De flesta timmarna blir i traktorn med plogen på. Foto Thomas Eriksson

145dar
Och om 145 dagar kommer lammen. Foto Thomas Eriksson

Sammanställt av Anna