Lamm till påsk

veckobrev

12 april 2019 | Idag börjar vi presentera de nominerade till Årets Fårföretagare 2019. Först ut är Västernorrlands, Östgötalamms och Gotlandsfårsföreningens nomineringar. Missa inte första lammlagartipset från Elmia-kocken Sven Erik Larsson.

Denna vecka får ni stifta bekantskap med Caroline Nielsen och Christoffer Lindahl som driver Strömmens Gårdsmejeri, Anna Hägge och Crister Nilsson i Valdemarsvik och Ingemar och Margareta Zachrisson på gården Mysten i Alingsås. Presentationer och motiveringar finner ni här.

Nominerade1

Foto Tore Hagman, Magdalena Hägge respektive Caroline Nielsen

Tid får alla delar att smaka gott. Alla har hört uppmaningen att använda djurets alla delar. Det är inte bara hållbart utan kan även bli gott, bevisade kocken Sven-Erik Larsson under tre dagar på Elmia Lantbruk i höstas. Sven Erik styckade och tillagade lamm på scenen inför publik, vad som tillagades var styckningsdetaljer som annars ofta slutar som färs.

ELMIA_LANTBRUK_181024-0251
– Utmaningen är att se varje styckningsdetaljs potential, säger Sven-Erik. Foto Elmia

Läs om Sven-Erik och hans matlagningsfilosofi här.

Sven-Erik beskriver hellre processen hur en maträtt kommer till, än anger detaljerade måttangivelser och recept. Vi kommer att bjuda på beskrivningar av fyra olika smakrika lammrätter de kommande veckorna. Vad sägs om att prova confiterad lammnacke i påsk? Vi lovar, det är en jättebra idé. Köttet är väldigt smakrikt. Man kan äta det kallt i en sallad, men jag tycker det är godare att värma det försiktigt med lite av lammfonden och lite vin, säger Sven-Erik. Servera det varmt till ljummet med några tillbehör som du tycker om. Läs här hur du gör confiterad lammnacke.

I onsdags hölls lansering av Handlingsplanernas etapp 2 med en stor sammankomst i Stockholm. Etapp två fokuserar på att öka efterfrågan på svenskt kött, för världens hållbarhet. Det kan tyckas pompöst, men tanken är att vår modell för etisk och hållbar djuruppfödning inte bara ska uppskattas här hemma utan också kunna spridas utanför Sveriges gränser. Svensk gris-, nöt-, och lammproduktion vill vara en del av lösningen för en framtida hållbar konsumtion.

etapper

Grafik, samtliga, hämtade ur Presentation av etapp 2

Fem olika målområden för andra etappen har identifierats:

  • Val och produktion av foder
  • På gård (klimat, kretslopp, energieffektivitet och biologisk mångfald)
  • Slakt och förädling
  • Uppdatera och ta fram lättkommunicerade fakta
  • Handel och foodservice

I Presentation av etapp 2 finns närmare presentationer av delmålen.

nulagelamm

Att uppnå bättre kvalitet på svenskt lammkött är ett av delmålen:

  • Svenskt lamm är ett kvalitetskoncept 2021
  • Kravspecifikation för svenskt lamm framtagen utifrån:
    – Storlekssortering och höjd fetthalt
    – Ras
    – Mörhet
  • Ta vara på säsonger
  • Vad är bra med att äta svenskt lammkött?

När man säger att ta vara på säsonger menar man att driva och utveckla kampanjen #höstlamm, att förbättra kvaliteten på höstlammen och att undersöka möjligheter med fler säsongskoncept. Man vill även få fram en ny betalningsmodell som premierar kvalitetskött, stora volymer och jämn leverans över året.

Nu är etapp 2 av handlingsplanerna igång. Massor av dokumentation runt Handlingsplanerna finns på Svenska Köttföretagens hemsida, för dig som vill veta mer om vad som gjorts hittills.

styrkor

Många möjligheter och styrkor. Även utmaningar redovisas i Presentation av etapp 2.

Elofinappa

Vår egen influencer Elof inför lanseringen av handlingsplanernas andra etapp. Blommig skjorta (obligatoriskt enligt Elof), fluga och väst av lammnappa samt John Deere-bälte. Foto Viktoria Östlund

Smart Textiles i Borås tillsammans med RISE Research Institutes of Sweden har hållit en workshop om hur kan man använda svensk ull på helt nya sätt. Claudia höll ett föredrag om SFs arbete med ull och nappa. Jodi Everding från Filippa K berättade om deras passion för den svenska ullen och hur de ser på framtiden med ull. Elin Näsström berättade om Smart Textiles och vad de arbetar med där. Efter detta blev det en workshop om svensk ull. De ca 50 deltagarna delades upp i grupper och diskuterade problem och lösningar kring svensk ullproduktion och förädling. Sedan blev det brainstorming och grupperna fick arbeta med att tänka ut nya innovativa ullprodukter.

Smarttextiles

Jodi Everding från Filippa K, Elin Näsström Från Smart Textiles, Claudia och docka med lammnappa på workshop om ull och framtida ullprodukter på Högskolan i Borås. Foto Linda Nydén

Det var många som hakade på Claudias budskap om ullens hightec-egenskaper, till exempel att den är naturligt flamsäker. Brandsäkra och slitstarka, miljövänliga arbetskläder var på tapeten, men även odlings- och markduk samt oplastiga klätterskor. Bland företagen som deltog kan nämnas Ullcentrum, Ludvig Svensson, Kasthall, Sätila of Sweden, Nordifa, 7H Färgeri och The Right Gloves (som för övrigt blev helt sålda på lammnappan).

Även lowtec-ull har hightec-egenskaper:

  • Den kräver ingen gödsling, vattning eller besprutning för att växa.
  • När man klipper av den växer det ut nya fibrer.
  • Den är töjbar och elastisk och kan tillverkas i många grovlekar och kvaliteter med låg energiåtgång.
  • Man kan böja en ullfiber 20 000 gånger utan att den går av (bomull 3000 ggr och viskos 75 ggr).
  • Den är värmande även i blött tillstånd.
  • Den är naturligt flamsäker och återanvändningsbar.
  • Man kan väva tyger, spinna garn och tova eller filta den.
  • Den är ljudabsorberande, värmeutjämnande och motverkar dålig lukt samt statisk elekticitet.
  • Samtidigt som den utvändigt är vattenresistent, kan den absorbera upp till 35 % av sin egen vikt.
  • Den är lätt att färga och är vatten- och smutsavvisande.
  • En ullfiber skrynklar inte.

Kan det bli bättre, så inte oss emot, men maken till välutvecklat material!

En projektansökan för ett nytt nappaprojekt, som ska ta vid där pilotprojektet slutar, har skickats till Stiftelsen för garverinäringens främjande. Vi skulle vilja köra ett projekt i lite större skala för att visa på att det kan gå att få ekonomi på vita skinn om de förädlas till exempelvis nappaskinn. Projektet vill ta reda på mer om vilka skinn som lämpar sig bäst för nappaberedning. T ex om ras, uppfödningsmodell och slakttidpunkt spelar roll.

LRF Kött skickade i början av veckan ut ett pressmeddelande som tog upp den stora efterfrågan som finns på svenskt lamm och att betalningen i år ligger rekordhögt för årstiden. Gott gensvar från media, åtminstone 35 tidningar har plockat upp ämnet. Här Sydsvenskans artikel.

Nytillkommet inslag i Lammriksdagens program är Erika Olsson som kommer att prata om exceptionell råvara. Erika säljer tackkött till restauranger, ett exklusivt kött som restaurangerna efterfrågar. Vi lovar att det blir intressant att lyssna till Erika som är en fårbonde med exeptionella förmågor.

Nu är den efterlängtade våren här. Gård & Djurhälsan påminner om att komma ihåg att ta träckprov i tid, för att hinna avmaska dom innan betessläppet om träckprovet visar att djuren har parasiter.

Smittspårningen av CODD har fortsatt, men ingen säker källa för smitta har ännu kunnat fastställas.


Denna vecka presenterar vi Stämmans Silversponsorer:

Svenskt Kött är en varumärkesoberoende organisation som arbetar med att ge kunskap och inspiration samt skapa opinion kring allt som har med svenskt kött, svenska charkuterier och nyttan av svensk djuruppfödning att göra.

Lammproducenterna är en organisation för yrkesverksamma fårägare. Sedan starten 2000 har man fört lammköttsproducenternas talan och fungerat som ett nätverk för att öka och sprida kunskap om lammproduktion i Sverige.

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathanverk som förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i Sverige och i Norden.

Gimrarna är oberoende lammrådgivare i Sverige som tillsammans vill förbättra tillgängligheten av rådgivning för fårbönder.


Hur ser ditt påskris ut? Har du anammat trenden med ull i riset, kör du med barnens dekorationer eller fjädrar? Skicka gärna en bild på ditt ris till påskens veckobrev!

qrf

Brittas påskris före dekoration. Slår vad om att hon dekorerar med ull, vad annars? Men säkert vet vi inte förrän nästa vecka. Foto Britta Wendelius

Trevlig helg önskar SF!

qrf

Blå himmel, solsken och fågelkvitter. Lite kallt visserligen, men våren är här. Foto Britta Wendelius

easterlambs

Lammlycka på Nors. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna