Ett säkert vårtecken

veckobrev

3 april 2020 | Äntligen är det dags att börja presentera kandidaterna till Årets Fårföretagare 2020. Elva nomineringar har inkommit, och idag presenteras de två första.

Varje fredag fram till 1 maj kommer nya presentationer. Startfältet är även i år otroligt starkt. Förbundsstyrelsen och styrelsens adjungerade kommer nu att börja argumentera för sina favoriter – en vinnare ska utses.

Vinnaren tillkännages vid Stämman, men prisutdelning och festlig inramning kommer vi att vänta med till ordförandekonferens och Lammriksdag som planeras att hållas i höst. Datum för de planerna kommer inom kort.

huggarblock2020
Redo för tjänstgöring i prisad fårföretagares kök. Foto Britta Wendelius

Först ut av Årets Fårföretagarkandidater är Tim och Mia Höglund och paret Mattias Rickardsson och Lotta Thorstensson. Tim och Mia har nominerats av Västmanlands Läns Fåravelsförening, och Mattias och Lotta av Svenska Suffolkföreningen. Allt om Årets Fårföretagare samlas här.

Nominerade1_2020
Foto Mia och Tim privat. Foto Mattias och Lotta Einar de Wit

Det är nu tredje året som Bjarne på Asbjörns Bildhuggeri gör prishuggarblocket, och i år har han överraskat oss med en liten extra finess, ett lamm som följer med skärbrädan till årets fårföretagare. Lammet är handgjort i karvsnittsteknik, ett riktigt litet konstverk. Men vi undrar över lammets ras, vad tror ni? Maila ett svar till Britta senast Annandag påsk. Den ras/korsningsmodell som flest tycker sig se i lammet får bli lammets raskod. En vinnare dras bland alla de som svarar, och vinsten är ett snyggt kortfodral i äkta lammnappaskinn.

lillalamm
Renrasig Texel, Perssons blandning, FinDor eller något helt annat? Foto Britta Wendelius

Hela 11 motioner till Förbundsstämman har inkommit, idel intressanta förslag. Motionerna och styrelsens svar publiceras i nästa Fårskötsel, som kommer en vecka innan stämman.

I årets utlysning av branschutvecklingspengar önskar man på lammsidan ansökningar från projekt som undersöker möjligheten att införa en extra slaktkategori på svenska slakterier mellan lamm och får. Läs mer om årets utlysning här, där finns också en länk till en läsvärd artikel av Grisföretagarna som berättar hur branschutvecklingspengarna används och hur de kommer djurbönder till nytta.

Igår hade förbundsstyrelsen ett fullmatat styrelsemöte för att planera Stämman, gå igenom motioner, nomineringar till Årets Fårföretagre och mycket annat. Sista handen är lagd på en enkät som snart kommer att skickas ut till er medlemmar och vi hoppas att ni mangrant tar er tid att svara. Vi har lagt oss vinn vid att hålla den kort men att den ska uppfylla sitt syfte att ge oss en bra bild av vilka ni är och vilka frågor ni vill att SF ska prioritera. Vilka frågor som är viktigast i er får-vardag? Det har alla nu möjlighet att berätta. Ta den chansen, vad varje medlem tycker vill vi veta.

lokalapizzan
En lång kväll vid datorn som gav Elof ett gott skäl att stötta den lokala pizzerian. Foto Elof Nilsson

Betalningen för lamm fortsätter att gå upp, vilket vi glädjer oss åt. Men lammslakten under årets första månader har gått ner 26 % enligt färsk statistik från Jordbruksverket. Det är ingen rolig nyhet, men en inte överraskande följd av torkan 2018 och att så många fler tackor än vanligt slakatdes. För första gången finns det dilamm över inför påsken, på grund av att restauranger nu håller stängt.

Projektet med lammkött på restaurang har planerats om till digitala träffar, som kommer att kompletteras med webbföreläsningar och workshops riktade mot restaurangskolor/kockutbildningar.

Inom alla branscher jobbas det på många fronter för att försöka hantera coronaläget på vettigaste vis. SF deltar i de gröna näringarnas arbete med frågan i flera sammanhang, tillsammans med Jordbruksverket och våra systerorgansiationer. Alla dessa möten är förstås i nuläget digitala sammankomster.

Igår hade LRF ett högnivåmöte med kris- och omsorgsgruppen. Där ingår SF tillsammans med andra intresseorganisationer som LRF Kött, LRF Kommunikation, mjölknäringen, slakten, Gård & Djurhälsan samt rådgivare från hela landet. En fråga som diskuterades är att vi måste göra allt för att förebygga bristande djurhållning i samband med coronakrisen. Hur upptäcker vi i tid om djur far illa, har vi fungerande kontrollprogram och behöver vi samordna oss? På det lokala planet har LRF-regionernas omsorgsgrupper en avgörande roll. De har ett upparbetat nätverk dit alla kan vända sig om man anar att någon bonde eller djur mår dåligt.

Jordbruksverket håller en samverkanskonferens med anledning av konsekvenser av Corona/Covid-19 på jordbruks- och livsmedelssektorn varje vecka. Det handlar om att säkra fodertillgång och primärproduktionen genom täta avstämningar, så att eventuella problem kan angripas direkt. Under veckan hölls det andra mötet och vi upplever att Jordbruksverket är på tårna för att förebygga problem.

Den påverkan som lantbruket i nuläget upplever är att vissa råvaror och insatsvaror för foderproduktion (främst eko och KRAV) är svåra att få tag på, oro för personalbrist på grund av sjukskrivningar, vård av barn och om skolor stängs och att samhällsviktig verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård påverkas genom att tillgängliga resurser och personalläget är ansträngt. Om inte Kina och Sydamerika kommer igång igen som råvaruproducenter, kommer problemen att öka. Man gör också fortlöpande framtidsanalys.

Ansökan om dispens inom olika områden hanteras skyndsamt av Jordbruksverket. Dispensmöjlighet från reglerna kring behörighet för att få utföra djurtransporter kan till exempel behövas om det blir stor sjukfrånvaro bland chaufförerna. Jordbruksverket har på den frågan svarat att ansökan om dispens inom olika områden hanteras skyndsamt av Jordbruksverket och att rätt beslut kommer att fattas vid rätt tidpunkt.

Corona/Covid-19 avstämningsgruppen för animaliebranschen i Skåne har haft möte och har skrivit ett informationsbrev som de delar med sig av till oss. Bra information om att uppdatera och revidera egna rutiner, att fundera över sitt eget nätverk, om läget på veterinärsidan och annan dagsakuell information. ”Du som arbetar med djur och natur har en större kunskap om smittskydd än många andra – använd och sprid kunskapen!” inleder avstämningsgruppen sitt brev, läs här.

Jordbruksverkets dialoggrupp för smittskydd och djurhälsa har haft möte under veckan, men här handlar det inte i första hand om corona utan om det vanliga fortlöpande arbetet med smittskydd och djurhälsa. En fråga som skapar stor oro inom alla djurslag är ny djurskyddslagstiftning inom EU, som befaras kan komma att luckra upp regelverket för livdjursimport. SF tillsammans med nöt, gris och fågel står fullständigt enade bakom Sveriges Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS) och att livdjursimport alltid ska göras enligt deras rekommendationer. Vårt djurhälsoläge är ännu unikt, även om vi i fårnäringen fått flera nya utmaningar de senaste åren. Livdjursimport innebär en hög risk för nya sjukdomar och parasiter. Sjukdomar och parasiter som kan punktera både ekonomi och glädje för alla som har får. Planerar du att importera, ta råd av SDS och var försiktig! Välj om möjligt embryo eller semin.

Reviderad förvaltningsplan för vildsvin är klar. Förvaltningsplan beskriver riksdagens beslut att förvaltningen av vildsvin i första hand genomförs av jägare och markägare utifrån regionala riktlinjer/förvaltningsplaner och lokala förvaltningsstrategier. Den reviderade förvaltningsplanen innehåller tidsatta resultat- och åtgärdsmål. Dessutom redovisas vildsvinsstammens utveckling och status, vildsvinens betydelse för människor, hur förvaltningen är organiserad och vilka juridiska ramar som gäller samt vilken forskning som bedrivs om arten. Förvaltningsplan har fått ett gott mottagande av de gröna näringarna. Länk till den reviderade förvaltningsplanen finns här.

Remissvar om anpassning av bestämmelserna om kontroll av ekologisk produktion till EU:s nya förordning om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och ett yttrande gällande KRAV och slakt har sänts iväg under veckan.

Fyra timmar gick i ett nafs! Det är Jessica Olsson från Skarborgs Fåravelsförening som sammanfattar Om Får och Foder-kursen i Skara den 30 mars: Tekniken fungerade bra och vi fick förstklassigt bemötande av Anna-Lena som fixade kaffe och förtäring, och som stannade kvar hela kvällen för att hennes dator behövdes. Guldstjärna till henne! Nu ser vi fram emot gårdsbesöken och fler givande diskussioner. Det här är verkligen ett format man kan utveckla och använda mer för att kunna ta del av unik kompetens, hälsar Jessica.

Skara 20200330_Om FoF foto Jessica Olsson
Foto Jessica Olsson

Planerade Om Får och Foder-träffar genomförs ännu så länge enligt plan, med upp till tio deltagare.

När det gäller gårdsbesök och stallvandringar är tanken är att avvakta lite med att spika datum, vi hoppas att corona-läget förbättras och att träffarna ska kunna hållas. Alla ni som väntar på en inbjudan till gårdsbesök inom projektet Om Får och Foder, räkna med att vi tidigast kommer igång med besöken i slutet av maj eller i juni. Ni som varit med på föreläsningen får en personlig inbjudan. Ni har också möjlighet att bjuda med en kollega/vän. Projektet syftar till att nå många fler än de som går och lyssnar på själva föreläsningen.

Våra ull-samarbetspartners inom svenskt mode har det nu svårt, på grund av corona. Affärerna går minst sagt dåligt och arbetet med kommande kollektioner tappar fart då många är korttidspermitterade eller jobbar mindre än vanligt. För oss ullproducenter fortsätter livet med nya lamm, djurskötsel precis som som vanligt och ullen fortsätter att växa och klippas. Det kommer en tid efter corona och då tror vi att ullen kommer att efterfrågas ännu mer än tidigare. Men vi får bereda oss på att affärerna går trögare nu.

Den första april var det premiär för LRF Östs nya podd ”Bonden & jag”. Podden riktar sig till konsumenter och skildrar de frågor, utmaningar och situationer som lantbrukare möter dagligen. Det finns redan ett helt knippe avsnitt att lyssna på.

Lästips: Ull ny inkomstkälla för svenska fårbönder, en artikel på MSN Ekonomi.

Trevlig helg önskar SF!

baljfiskaren2
Tips på enkel lösning för den som inte vill klättra över grindar i tid och otid. Stjärnbäck ger tackorna i lammboxarna extra kraftfoder i såna här gamla mineralbaljor. Det är lätt att fiska upp baljan med den hemmagjorda ”baljuppfiskaren”. Foto Britta Wendelius

baljfiskaren1
En närmare titt på baljuppfiskaren. Foto Britta Wendelius

spillskiva
Ännu ett tips för lammboxen. Om du har ojämnt antal tackor och en dubbelsidig foderkorg bara betjänar en tacka, sätt i en skiva som stopp så slipper du visst spill och foder som inte tackan når.  Foto Britta Wendelius

nyingar
Om det varit en hel del vita lamm under senvintern så är det nu högsäsong för de svarta (som ska bli grå). Foto Gudrun Haglund Eriksson

lammongar
Vad vi brukar kalla svarta löss. Foto Gudrun Haglund Eriksson

stormy
Det har varit rejält blåsigt det senaste dygnet. I söder har vindarna bedarrat, men norröver har det gått vilt till även idag. Enorma krafter vickar loss granar i Västmanland. Foto Britta Wendelius

Sammanställt av Anna