På väg mot tre tusen

veckobrev
15 januari 2021 | Idag har vi anledning att fira!

Denna vecka passerade antalet Elitlammanvändare 2900-strecket! Så många har vi aldrig varit tidigare och nu börjar vi tro att 3000 är ett rimligt mål : ) Jätteroligt att en så stor del av Sveriges fårägare väljer att vara med i Elitlamm och att så många uppskattar programmen. Ulf och Britt jobbar för högtryck med den tekniska utvecklingen, och supportteamet har fullt upp med att ta hand om nya och gamla användare. Det är precis som det ska vara. Tack vare er Elitlammare slår vi alla rekord och Elitlamm kan fortsätta att utvecklas!

Köttdelegationen har varit samlad och fått en allmän information om smittläget i landet av LRFs smittskyddsexpert Anna Forslid. Salmonellaläget i landet är allvarligt, främst hos tamgris men salmonella har också påvisats bland vildsvin. Det kommer göras fler provtagningar på vildsvin för att få en blid hur spritt och omfattande det är. Salmonella förekommer även hos våra andra lantbruksdjur och provtagning görs regelbundet i samband med slakt. Även CODD diskuterades, information ut till fårägare (läs mer nedan) och smittspårning. Delegationen har även haft en träff med de tre slutkandidater till Maggan Åbergs tjänst, eftersom hon går i pension under våren.

På tisdag kväll kommande vecka, den 19 januari, är alla fårägare i Skåne välkomna till en informationskväll om CODD. Deltagare kan ställa generella frågor, gör det i förväg i anmälningsformuläret, eller skriv i chatten under mötet. Förutom att CODD är mycket smittsamt är den väldigt svår att behandla, och det finns idag ingen metod för att sanera bort sjukdomen från drabbade besättningar. Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att förhindra att CODD etablerar sig i Sverige.

Tanken är att det ska arrangeras fler träffar om CODD framöver.

Referensgruppen för AHL har haft möte. Flera remisser ska besvaras och vi samarbetar med Gård & Djurhälsan och LRF runt dem.

AHL står för Animal Health Law och är den nya djurhälsoförordning som efter fem års arbete ska tillämpas fullt ut från den 21 april. Den kommer att ersätta ett stort antal förordningar, direktiv och beslut som idag reglerar djurhälsa och smittskydd.

Mycket jobb runt djurskydd och SVTs Uppdrag Granskning i onsdags, som siktade in sig på KRAV-gårdar med problem. Vi är delaktiga i jobben som LRF leder med det nationella branschrådet som har syftet att förebygga djurskyddsärenden och runt kommunikation i djurskyddsfrågor. Vi följer utvecklingen och kommer att agera om det behövs. SF accepterar inte dålig djurhållning och tycker att många bilder från programmet inte är ok. Men det är heller inte ok att utmåla svensk djurhållning som undermålning eller KRAV som en bluff då 99 % har bra djurhållning, som vi kan vara stolta över.

Har ni funderat över hur statistiken över förelägganden ser ut för fårnäringen? I så fall kommer här lite fakta:

  • Antalet förelägganden per 1000 fårföretag är i storleksordningen 6-8 per år (0,6-0,8%).
  • Antalet djurförbud per 1000 fårföretag är i storleksordningen 0,5-1 per år (under 0,1%).
  • De vanligaste anmärkningarna när det gäller förelägganden på får gäller utrymmen och liggytor, dvs liggytor som inte räcker till eller hålls tillräckligt torra och rena. Magra djur är den anmärkning som därefter är vanligast.

SF och Lammproducenterna gör enad front i detta uttalande som gäller det djurplågeri som visat sig förekomma på ett slakteri i södra Sverige.

Från och med den 12 februari kommer veckobrevet att vara medlemsunik information. Vår grundinställning är att vi ska vara generösa med information till landets alla fårägare, men samtidigt ska förstås medlemmar få valuta för sitt medlemsskap. Efter motion nummer 5 till förra stämman och vårens medlemsenkät har vi kommit fram till att det nu är dags att göra veckobrevet till en medlemsförmån. Alla SFs medlemmar som vi har epostadress till får veckobrevet via epost på fredagar som vanligt, men vill man läsa veckobrevet på hemsidan behöver man ett lösenord. Information och lösenord kommer i Fårskötsel nr 1.

Vi saknar epost till många med familjemedlemskap i SF. Alla, både ordinarie och familjemedlemmar, som vill få veckobrev i den egna inkorgen men inte får det idag, meddela Britta aktuell epostadress.

Är du ordförande eller sekreterare i en rasförening, håll koll på inkorgen då en inbjudan till Avelsutskott är på väg ut. Våra kontaktuppgifter till rasföreningar är inte helt up to date, skicka gärna din förenings aktuella uppgifter till Britta.

Medlemmar i Västmanland och Skåne har fått medlemsbrev under veckan. Kallelse till årsmöte till västmanlänningar, och till informationsmöte om CODD till skåningar.

Förbundsstyrelsen hade styrelsemöte i onsdags för att diskutera kommande temakvällar, budget, digitalisering av riksbedömning, förra stämmans motioner som vi jobbar med, flera förfrågningar om samarbeten runt ull och mycket annat. Budget för 2021 är så gott som klar att klubbas. Protokoll från mötet kommer inom kort till lokal- och rasföreningarnas styrelser.

Vem vill lära sig mer om pälsmönstring? Vi har redan fått intresseanmälningar för att gå mönstringskurs till sommaren, och vi hoppas att pandemin tillåter sådana senare i år. Britta tar gärna emot intresseanmälningar, så att vi kan kolla var i landet kurser behövs och på vilken nivå. Lokalföreningar som funderar på att hålla mönstringskurs, skriv gärna en rad till Britta ni också.

Läget i licensjakten på varg kan följas via Svensk Jakt. I Stora Bör i Värmland är tre av sex tilldelade fällda och i Vidaln som hör till Västmanland/Örebro är fyra av sex fällda. I Gävleborg är alla tilldelade vargar fällda och rättsprocessen fördröjer beslut om utökad jakt på de ytterligare djur som har upptäckts. Det dröjer innan kammarrätten kan fatta beslut om den pågående licensjakten, och det påverkar myndighetens vilja att ta beslut om utökad vargjakt.

HKScans utmärkelse till årets leverantörer av lamm, nöt och gris har tillkännagivits och den ärofyllda titeln Årets Lammleverantör 2020 har tillfallit Thomas och Jeanette Eriksson. Stort grattis! De är båda kändisar i fårsammanhang – Thomas sitter i SFs styrelse och Jeanette i Lammproducenternas. På Hälla Gård kör man flera olika produktionsmodeller samtidigt, och det är ett framgångsrikt koncept. Thomas är med i inte mindre än två lyssningsvärda Fårpoddar, där han berättar om varför de lammar flera gånger under året och hur man säljer kött både till slakteri och direkt till konsument, och hur en del av gårdens produkter vidareförädlas. Som HKScan säger i sin motivering: ”Thomas och Jeanette Eriksson är två mycket duktiga lammuppfödare som besitter stor kunskap som de gärna delar med sig av till sina kollegor. Deras stora driv i frågan om god köttkvalitet och tillväxt reflekteras i ständigt goda resultat på lammen.”
ÅretsLammleverantör2020
Grattis en gång till! Bild ur Årets leverantör och djurtransportör nomineringar 2020.

Skriv in 7-9 oktober i kalendern för Baltic Wool Conference på Gotland, och håll tummarna för att det går att träffas IRL till hösten.

Skinn-SM och Fårfest i Kil, båda i mars, kommer att hållas även i år men utan folksamling.

Vi har tipsat tidigare om Svenskt Kötts fina broschyr om svenskt lamm, men nu känns det som dags igen. Perfekt att beställa hem till gårdar som har direktkontakt med konsumenter, oavsett om det gäller att klappa djur, sälja kött eller ull och skinn.
varforvalja
Foto Britta Wendelius

Indien är världens tredje största land när det gäller antal får, men man producerar bara 2 % av världens ull. Av ullen som används i Indien är bara 25 % inhemsk. Det finns en del paralleller med våra svenska utmaningar att få ullen från gårdarna, sorterad, klassad och tvättad till köparna som hellre köper billigare, ren och klassad ull från andra länder. Men man har också ambitiösa planer för att öka både kvantitet och kvalitet på landets ullproduktion. Läs mer i Zengers artikel Australian Sheep to the Rescue of Indian Wool.

Trevlig helg önskar SF!
20210115_110829
Har alla vinter nu? SNÖ och SOL på Gotland. Foto Anna Törnfelt
20210115_123327
-18 och härligt krispigt i Liden. Foto Thomas Eriksson
20210111_081240
Hälla började veckan med att skicka lamm på slakt för att sedan bli utsedda till Årets Leverantör Lamm 2020 av HKScan. Hoppas att ni hunnit fira lite också! Foto Thomas Eriksson
20210113_105415
Hanna Forsberg var på västernorrlandsturné i onsdags, då hon besökte fem gårdar för att dräktighetsscanna tackorna. Foto Thomas Eriksson
Bal 1
Einar har passat på att flytta på en stor del av sina ensilagebalar sedan det frös på. Gnagarskador på alla ställen där balar stått på gärdena : ( Men hittills bara ett fåtal på gruslagret, där de flesta står. 
Enligt Elofs moderna bondepraktika kan bonden vara säker på att få mellanvåningen att fodra sina djur med, när gnagarna förstört det undre lagret och fåglarna det övre. Men det ordspråket var tyvärr lika osäkert som alla andra ordspråk i bondepraktikan. För första gången i Einars långa bondeliv har gnagarna lärt sig att klättra upp till andra våningen och sabotera balar där också! Usch, risk för mycket förstört ensilage och foderbrist till våren. Foto Einar de Wit
sovaute
Det gäller att vara påpälsad när man sover ute i -13. När Stina vaknar är hon varm och go! Foto Gudrun Haglund Eriksson
livtacka
Vägning av finullstacklamm. Här en fröken som utsetts till livdjur. Foto Gudrun Haglund Eriksson
solnervinter
Den går ner tidigt, men vackert är det. Denna veckas solnedgång är närkisk. Foto Gudrun Haglund Eriksson
Sammanställt av AnnaSisy