Att lyckas med förädling

12 mars 2021 | Unik chans att få inspiration och ställa frågor om småskalig förädling på torsdag.

50 deltagare har anmält sig till medlemsträffen på torsdag som är helt vigd åt ämnet småskalig förädling. Vi bjuder in till ett aktivt deltagande och inser att det kan bli många frågor, men fler är välkomna. Spännande och erfarna gäster kommer att berätta om hur det är att driva ett gårdsmejeri, hur man ökar sina intäkter genom förädling av kött och mjölk och om regelverk, utbildningsmöjligheter och annat man behöver veta. Anmäl dig till Britta senast den 17/3 kl. 12.00. Vi har satt sista datum för anmälan sent, och kommer att hålla stenhårt på denna deadline. Länk för att ansluta till mötet kommer att skickas ut under onsdag eftermiddag, strax efter att fönstret för anmälan stängts.

Christoffer på Strömmens Gårdsmejeri hade aldrig haft får, mjölkat eller gjort ost när han och Caroline köpte gården med fårbesättning och mejeri för bara några år sedan. Nu vinner de priser för sina ostar och är fårbönder och mejerister på heltid. På torsdag berättar Christoffer hur man vågar och går iland en sådan satsning. Foto Caroline Nielsen

Idag är det Alla Korvars Dag, bara en sån sak. Fast vadå alla korvar, klart man väljer får- eller lammkorv. Godast och passar alltid in! Småskaligt förädlade tackkorvar i väntan på att bli slukade. Foto Britta Wendelius

Möte denna vecka med Gård & Djurhälsan om egenseminutbildning och vi tror att vi har ett vinnande koncept på gång. Man kommer i år att kunna gå teoridelen digitalt, och vi ser över olika möjligheter att genomföra den praktiska delen. Mer information kommer inom kort. Vi har redan fått in väldigt många intresseanmälningar för att gå seminkurs, och hoppas att många med årets upplägg kan ta chansen och genomföra utbildningen. Kursen ger alla kunskaper man behöver för att kunna seminera i sin egen besättning. Gå in och anmäl intresse här.

Kort från politikerträffen i Örebro län förra veckan. Många av mötesdeltagarna har lyft frågan inom sina partier och i riksdagen. Flera har motionerat och några uttrycker irritation över att det inte har hänt mer. Om vi ska komma framåt ska det här inte vara en partipolitisk fråga, utan behandlas som en sakfråga. En sakfråga som måste tas på allvar om vi ska ha en chans att kunna hålla en rovdjursstam och ändå öka livsmedelsproduktionen. Det börjar bli bråttom att få in bollarna i rätt mål!

LRF Skåne bjuder in till två informationsmöten om det nya vargreviret. Tisdagen den 16 mars 2021 kl 13.00–14.30 respektive 19.00–20.30. Skånes Fårintressenters medlemmar har fått inbjudan via epost idag. Klicka här för att hämta inbjudan som pdf.

Östgötalamms har anslagit vårens utbildningar. Den digitala studiecirkeln Fårhållning och Lammproduktion är tänkt för nybörjare och där kan man eventuellt delta även om man inte bor i Östergötland. Östgötalamm har ett fruktsamt samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, vilket kanske finns i fler lokalföreningar, men vill någon hämta inspiration från Östgötalamm så ställer säkert utbildningsansvarige Christer upp på att berätta lite mer. Kontaktuppgifter finns på Östgötalamms hemsida.

Resultatet från förra helgens Skinn-SM finns på Gotlandsfårsföreningens hemsida. Stort grattis till alla som lyckats väl med skinnen och ett extra grattis till Gudrun Svensson, Orremåla som tog hem SM-guldet! Läs Karin Wennås referat från Skinn-SM här.

Seminnörden har tagit en snabb tittresultatlistan för att se hur seminbaggarna levererat och hittar Eldner, Uno, AdBlue, Curt, Avatar och Baccus bakom placerade skinn (med reservation för att någon kan ha missats). Ytterligare några fäder till placerade skinn ser ut att i sin tur kunna vara avkommor till seminbaggar.

Fårfest Annorlundas sändningar ligger kvar fram till påsk, skriver Fåreningen på sin hemsida. Många guldkorn finns där, länk till sändningarna här.

Alla vårens Elitlammkurser är fulltecknade, men vi återkommer till hösten med nya kurser, både kom-igång-kurser och tema-kurser. Har du idéer om tema på kurser, hör av dig till Elitlamms support.

Missa inte Gård & Djurhälsans webbinarier om parasiter
– Tips inför betessläpp: 23 mars 14-15
– Mask i hagen: 25 mars 14-15
Anmäl via kurskalendern.

Gård & Djurhälsans nyhetsbrev kom idag och finns att läsa här, bland annat om att det drar ihop sig till vårens träckprovtagning.

Idag presenterar vi finalisterna i tävlingen Har fårbonden någon ull. Entusiasmen över ull i garderoben och för den svenska ullen är stor, den saken är klar. Uppslutningen har varit långt över vad vi kunnat drömma oss och tråden på Facebook har nått fler än de flesta av våra inlägg. Otroligt många och fina bilder, och väldigt fina vittnesmål om ullens förträfflighet. Tack alla som deltagit, ni är otroliga! Många har nåtts av entusiasmen och säkert har frön såtts på många håll.

Finalisterna presenteras i bokstavsordning och bildtexten är respektive finalists egen. Juryn har haft svårt att välja, men här kommer våra elva utvalda! Trumvirvel …

Birgitta Arnesdotter Har påpekat fenomenet (att ull värmer bäst, reds. anm.) många gånger när fårägare stått och frusit i sina fleecetröjor. I min garderob är det mest mohair men också en del ull. Jackan har jag köpt på fårets dag Borgholms slott för många år sedan. Sömmerskan heter Maggans rulltovning. Minns när den mått- och färgbeställda jackan kom och paketet var adresserat till Smålands mohairdrottning. Jackan är sydd i ett kraftigt ulltyg och brämad med väl tilltagna kanter av svart gotlandspäls. Ärmen har ca 7 cm päls på insidan vilket värmer gott. Stövlarna har jag piggat upp med en pälskant och vantarna är stickade i mohair. Egen boa i plädklippt och fullängds lammskinn behövs också för en frusen själ. Det finns inget bättre än ull, mohair och skinn.

Britt-Marie Ekbergh Favorittröjan, 30 år gammal och hänger fortfarande med. Hemstickad med garn från Wålstedts.

Bus Lina Magnusson Egenspunnen egenstickad mössa av grå dalapälsfår, jacka från Ivanhoe, ulldraperi istället för dörr in till kammaren och så broderigarn.. har vadmalsbyxor som Lena Hansjons sytt, ullstrumpor och ulllångkalsonger från Ullmax. Räknas det?

Ingrid Marklund Ett urval av alla mina ullplagg: Koftan köpte jag på hemslöjden i Kalmar för 19 år sen, dyr tyckte jag då – men lika snygg fortfarande! Den grå sjalen har jag stickat själv i handfärgat garn från Forsbacka Ull, rosa/grå kragen är handstickad av Gudrun Hansen i Vännäs och mössan är från företaget Edursdotter som maskinstickar i Sverige. Alla är favoritplagg, och jag har fler …

Karin Wennås Bästa jobbartröjan vintertid! Roslagsull, stickad 1985.

Kristina Gade Här använder vi ull året om. Ullstrumpor året om (eller barfota om det är för varmt.) Ullunderställ i alla månader med r, men även tunna ulltröjor sommartid. Så lite bomull som möjligt, då det inte är så miljövänligt. Då vi är ”reenacting vikings” använder vi ull i vikingakläder, men även tältet är av ull. Spinner och tovar egen ull. Vi har mjölkfår, som inte vill tova och jag ska i år försöka göra egna ullkuddar och täcken. På tapetet finns även önskan om att tova egna filtar till tält (mongolian style, där hästen drar en rulle med filten). Lägger upp bild på vikingatältet.

Majsan Bokbacke Spinner och stickar både koftor, tröjor, vantar och allt man kan tänka sig. Älskar ull!

Matilda Andersson Här i jacka i svensk ull från A New Sweden och hemstickad halsduk i ull från gårdens får.

Mimmi Hellström Har inga egna får dessvärre. Men känner många fårägare och dessa tunikor spunna och stickade av ull från lokala får här i Värmland används varje dag

Nicci Vinelöv Härlig tråd, vi går majoritet i ullkläder, sen valde vi att skaffa får för att kunna använda ännu mer ull.
Barnen går nästan helt i ull, speciellt vintertid. Kokt och valkad ull som yttersta lagret. Så tacksam för ullen! Mitt favoritplagg är tråkigt nog mina ullkoftor från Dilling. Men det som ligger mig närmast hjärtat är min mantel, gudomlig och var så tacksam när man bar barnen i bärsjal när dom var bebisar och kunde ta manteln över och värma oss. På bild är lillebror helt i ull förutom mössa och sjal.

Sanne Hermelin Kofta stickad av egenspunnen ull. Hälften från egna fåren.

Något som många återkommer till är att ullplagg håller för att användas i decennier. Ullplagg av hög kvalitet håller bokstavligt talat, de går inte sönder, man tröttnar inte på dem och fibern är ett litet underverk med sina många fina egenskaper. Att ull till 50 % består av bundet kol ska vi inte heller glömma, nu när alla pratar om kolinlagring.

Vi noterar det faktum att kvinnorna totalt dominerar när det gäller glädje att visa och berätta om sina ullgarderober. Det finns många män i grupperna som tävlingstråden figurerat i, så fördelningen har inte begränsats där. Juryns killgissning är att killar dels är mindre benägna att posta bilder av karaktären ”dagens outfit”, men också att män inte i lika hög grad prioriterar ull när de klär sig. Schyssta ylletröjor som hänger med i decennier, det ser vi på killar, men vad har ni därunder egentligen? Även män förtjänar bra kläder av ull, men når ullen fram till er? Vi tar med oss dessa frågor, och har ni funderingar så spela gärna in dem till Claudia.
PS. Vi hade en kille med bland de utvalda finalisterna, men vi har inte fått tag på honom och han är därför tyvärr inte med i uppställningen.

Nästa vecka koras vinnaren som bjuds in att prata ull med Claudia. En chans att påverka SFs arbete med ullen och att förmedla sin syn på den svenska ullen. Även hederspriser utlovas.

Trevlig helg önskar SF!

Nu föds ryalammen på Hallarsbo Gård. Foto Viktoria Sjöberg