Vi laddar …
23 juli 2021 | … för en seminsäsong utöver det vanliga. Den bästa genetiken till ett oslagbart pris finns där för er, och ännu bättre ska det bli.
Under förbundsstyrelsemötet som hölls i tisdags jobbade vi med planering inför den kommande seminsäsongen. Vår målsättning är att i år ta in uppåt tio baggar av så många raser som möjligt. Vi hoppas kunna erbjuda nya baggar av raserna Finull, Dorset, Dorper, Leicester, Gotlandsfår och kanske Suffolk. Nästa år är vi inte säkra på att det blir någon spermatappning, så vi ska verkligen försöka slå på stort i år. Nu hoppas vi på de aktuella rasföreningarnas stöd, så att vi kan få till en riktigt fantastisk säsong med ett breddat utbud!
Vi står inför ett generationsskifte på veterinärsidan, och det är anledningen till att vi inte är säkra på att kunna ta in baggar nästa år. Magnus och Margareta Hård, som jobbat med baggarna på Alebäck varje höst sedan 2015, kommer att vara i tjänst även denna höst. Detta är vi oändligt tacksamma för! Men Magnus och Margareta har ibland hintat att det skulle vara trevligt att någon gång kunna pensioneras från uppdraget, så olika vägar att fortsätta driva seminverksamheten undersöks. Alebäcks Stuteri som generöst erbjudit plats för verksamheten, tillsammans med Magnus och Margaretas hårda arbete har varit grunden för SFs seminverksamhet sedan starten -15, och att fortsätta är driva den är vår målsättning. Men det kommer att behövas både kapital och fler besättningar som utnyttjar semin.
Finns din ras i utbudet tycker vi det är läge för en allvarlig funderare över att utnyttja denna fantastiska möjlighet att få lamm efter toppbaggar. Och det till ett mycket förmånligt pris! Smittskydd är ett vägande skäl för många att använda semin, och vi tror att efterfrågan på livdjur från slutna besättningar kommer att öka. Men vi vill också lyfta kostnaden som ett tungt vägande skäl. Särskilt om man har gotlandsfår, där de bästa baggarna tenderar att vara riktigt dyra i inköp, och det finns många mycket bra baggar att välja mellan. 20 doser plus kringkostnader blir ungefär 7500 kr, 40 doser runt 12′ kr, och då har man tillgång till baggar som visat vad de går för. Chansen är stor att du kan rekrytera ett eget bagglamm av hög kvalitet, och troligen även ett antal tacklamm som kan förstärka din besättning. Varför inte prova? Det är dessutom spännande och roligt!
Du kan också få lamm efter denna dyrgrip! Lindholmen Eldner producerade under sina två första år 5 bagglamm till auktion, varav 4 slutade som auktionens bäst eller näst bäst betalda. Informationen kommer från baggkatalogen, sedan den skrevs har Elder fått fler framgångsrika barn och barnbarn. Lindholmen Eldner här med Magnus Håård, seminansvarig, och uppfödaren Benny Averpil. Foto Margareta Håård
Informationen på hemsidan om tillgängliga seminbaggar har uppdaterats, men för uppdaterade avelsvärden gå till seminbagglistan i Elitlamm Avel & Produktion. Även baggkatalogen kommer att få en enklare uppdatering, de slutsålda baggarna ska tas bort. Årets version av katalogen kommer efter den andra avelskörningen, för att sedan kompletteras med årets baggar när de kommit till stationen och börjat jobba.
Har du en slående bild av ett seminlamm som skulle passa på årets seminkatalogs omslag? Ett hedersuppdrag som alla snygga seminlamm drömmer om, skulle vi tro. AnnaSisy mottager gärna förslag. Stående format, eller möjlighet att beskära så att den passar in i ett stående format, behöver det vara.
Vill du annonsera i årets baggkatalog? Det går finfint det, kontakta Britta!
Nya beställningssedlar för doser och utrustning finns på hemsidan. För er som i år endast kommer att använda doser ni har i lager finns blankett för anmälan om seminering på SFs tillstånd på samma plats.
Vi pratade inte bara semin under styrelsemötet, även om det kan verka så. Protokollet skickas till ras- och lokalföreningarna under början av nästa vecka, så för nyfikna finns det då att tillgå vi er lokala ordförande/sekreterare.
Vi får en hel del nya medlemmar och vi tolkar det som att årets livdjurshandel har börjat ta fart. Välkomna!
Ni som säljer, eller kommer att bjuda ut livdjur länge fram, kontakta gärna Britta och be henne skicka foldrar som ni kan lämna till nya fårägare. Det finns en folder om SF, och en om Elitlamm.
Vi vill också tipsa om Att skaffa får – checklista, där vi kortfattat samlat praktisk information och länkar som man behöver när man ska starta med får. I Kunskapsbasen finns Att starta med får, med samma information och mer därtill.
De samtal från medlemmar vi får handlar ofta om viltskador. Vildsvinen härjar runt, och det som lockar speciellt mycket nu är den maltmogna spannmålen. Det är effektivt att skjuta direkt i fält, har ni inte möjlighet själva så ta hjälp. LRF och de olika jägarorganisationerna har kontakt med jägare som kan och vill hjälpa till med att jaga vildsvin.
Det har varit vargangrepp på flera platser i landet. På Orust på västkusten har det varit flera angrepp, men man trodde först att att även hundar var inblandade. Efter DNA-test tolkar länsstyrelsen alla de tre angreppen som ägt rum nyligen som vargangrepp. Varg eller hund, det är lika illa för den drabbade! Skillnaden kan vara att om man inte vet vems hund det är, så får man ingen ersättning. Skador orsakade av hund ska hundägaren och dennes försäkringsbolag stå för. Rovdjursskador ersätts (till viss del) av staten.
Lokalföreningarnas rovdjuransvariga har bjudits in till ett Teamsmöte den 11/8. Ingen föranmälan krävs, men är du rovdjursansvarig men inte fått länken, hör av dig till Britta.
Riksbedömning av köttraser drar igång den 31 juli i Växjö Det går fortfarande att anmäla sig till Växjö, Kungsör och Norrland. Ett utmärkt tillfälle att få sina baggar/bagglamm bedömda, avelsrådgivning, att träffa likasinnade och att spana in deras bästa djur. Vem vill missa det?
Pälsmönstringskurs i Norrbotten är på gång, den har fått tillräckligt med anmälda och planering inför kursen pågår. Fler päls och ullmönstringskurser här.
Lokal och rasföreningar som arrangerar aktiviteter att är varmt välkomna att skicka bilder och korta referat till veckobrevet, och om man vill skicka till Fårskötsel så går det också jättebra.
Denna vecka har vi fått bilder från både Carina och Stig Wenngren och Kicki Landström, se nedan. Tack för att ni delar med er!
Att minska på plasten i förpackningar är en av vår tids utmaningar, haven är fulla av microplast och något måste hända. Att packa i sådan ull som inte passar till kläder eller hantverk framstår som en självklar idé, och nu finns produkterna. Vadderade kuvert och ”bubbelull” från Woola, tillverkade av så kallad skräpull. Förutom att skydda varor medan de transporteras kan ullförpackningarna återanvändas! Tova en sittdyna eller ett par skosulor, föreslår Karin Granström. Bra tips : )
Trevlig helg önskar SF!
Här i Läby kör vi ut ”skiten” till trädan, förhoppningsvis jublar maskarna och får sig ett skrovmål. Foto Carina och Stig Wenngren
Kan inte låta bli att skicka med ett exempel på naturens skönhet i all sin enkelhet, nyponrosen. Första bilden tagen i juni och den andra i juli, tänk hur en ros kan förvandla sig och bli till en nyttoväxt för oss människor när den mognat. Torkade nypon blir nyponsoppa, mums. Allt bra till er alla i sommar Sverige. Foto Carina och Stig Wenngren
Är så glad över vår återväxt. Den här vitklöverblommande återväxten ska bli foder till tackorna till våren, när de lammat. Allt börjar om igen! Foto Kicki Landström
Ack, så torrt det är. Nu har man fått börja stödutfodra på Säterborg. Foto Sätersborg
Man håller sig helst i skuggan. Foto Sätersborg
Familjen Eriksson har haft semester och passat på att besöka Järvzoo och Rovdjurscenter. Klart Thomas ville fotograferas vid den snyggaste loggan. Foto Foto Jeanette Eriksson
Dalgången och slalombacken där ett gäng Hälla-tackor betar. Foto Thomas Eriksson
Sammanställt av AnnaSisy