När fredag den trettonde är en lyckodag
13 augusti 2021 | Sensommar, skördetid och fårår som kulminerar.
Semestrarna ebbar ut och höstens möten har börjat bokas. Jeanette Elander har börjat som lamm- och nötansvarig på LRF Kött denna vecka, vi hälsar henne varmt välkommen in i gänget! Jeanette ersätter Viktoria Östlund som under sommaren har börjat jobba på Flyinge.
Rovdjursmötet i onsdags kväll, med de som jobbar med rovdjurfrågor i lokalföreningarna, var lyckat. Det finns mycket engagemang och flera har tagit kontakt sin länsstyrelse för att skapa nätverk och vara förberedda vid eventuella skador och angrepp. Orust på västkusten har drabbas hårt av angrepp i år. Skyddsjakt är beviljad, men denna varg gäckar spårare och jägare och har ännu så länge lyckats hålla sig undan. Hittills har det dessbättre varit lugnt i de konstaterade nya reviren i Skåne och Jönköping/Västra Götaland. En viktig fråga som vi måste jobba med är att lagar och regler måste tolkas lika över hela landet. Vi behöver löpande få inspel från er i lokalföreningarna för att kunna driva frågan bra, om hur er länsstyrelse jobbar och bemöter djurägare, särkilt vid angrepp. Snabba beslut om skyddsjakt vid upprepade problem är till exempel något vi anser ska vara lika, oavsett var i landet problem uppstår.
Rovdjursvaka 2021 den 17 september närmar sig. Notera detta datum och sprid till era fårägarkollegor! I år blir det en manifestation som sträcker sig över flera länder. Tyskland, Sverige och Österrike är klara, och troligen kommer fler länder att ansluta. I Europa tänder de en eld eller grillen i fårhagen när de vakar, och den seden kan vi väl ta till oss? Mysigt att grilla med fåren och kul att träffas! Det vore fint om den samhörighet vi känt under tidigare vakor, även kan inkludera kollegor i Europa.
Nu blir det ERFA-träffar för fårägare som använt sig av djurägarsemin. Perfekt tillfälle ett utbyta erfarenheter och få tips av andra som har provat. Hur gör de som lyckas med synken? Hur riggar man fårhuset och vilka tackor ska man välja? Ta med dina frågor och tips till någon av träffarna som leds av Gård & Djurhälsan och Magnus Håård. Du har tre tillfällen att välja på; 31 augusti, 2 september eller 6 september. Anmälan via Gård & Djurhälsans kurskalender.
Hur gör de som lyckas med brunstsynkroniseringen? Med ett resultat som detta behöver man inte lägga många dagar på brunstpassning. Foto M Håård
Seminbeställningar har börjat komma in och denna vecka har den första leveransen gått ut, ca 120 doser av i princip alla raser vi har i lager. Men de flesta väntar med sina beställningar för leverans vecka 43-44, då också de nya baggarna kan distribueras. Vi har bokningar av kvävekärl från Överkalix och Tärnaby till Skåne, och det verkar som att vi kommer ha fler semineringar i år. Det, och att vi täcker in hela landet känns bra! Just nu är högsta prio att hitta baggar av olika raser till semin, och vi ska inom ett par tre veckor ha preliminära baggar klara. Riksdomarna för pälsraser har i uppdrag att nominera in ungbaggar som de tror på, och förhoppningen är att i år kunna erbjuda en gudomligt vacker gotlandsungbagge. Om möjligt också en dito Leicester. Detta rör sig om oprövade baggar, men om vi känner er rätt är det ganska många som inte alls har något emot att ta den risken/chansen ; ) En spännande höst väntar!
Länken verkar inte fungera, vi återkommer när den är rättad. (Vad tycker du om Maedi-Visnaprogrammet? Stina Larsson, agroteknikerstuderande vid BYS, gör ett LIA-arbete om Maedi-Visna. Hon har gjort en enkät för att få kunskap om vad svenska fårägare tycker om MV-programmet. Det är en fråga som med jämna mellanrum väcker debatt, så ta gärna chansen att delge dina åsikter. Enkäten är kort och besvaras anonymt.)
En vecka kvar till årets andra avelskörning. Ni som registrerat årets lamm, lagt in dem i en omgång och registrerat mönstringsresultat kan lägga upp fötterna. Ni som inte känner igen er i den bilden, gör klart snarast men senast midnatt den 21 augusti för att lammen ska få avelsvärden i denna körning. Supporten hjälper såklart till om något inte vill sig och håller öppet alla vardagar under kontorstid. Säkrast alltså att så göra klart senast torsdag den 19 augusti.
Baggauktion Linköping kommer även i år att hållas via Boskapstorget, ett helt digitalt arrangemang. Den 11 september klockan 14.00 kommer den första baggen att gå under klubban. Läs mer här, där finns även adresser för anmälning av baggar.
På den tiden baggauktion i Linköping var en folkfest på Vretaskolan … Det lär hända igen, men i år blir det auktionsfrossa framför datorn. Följde du inte någon av auktionerna förra året så testa i år, det är spännande även om man inte ska köpa bagge. Foto Einar de Wit
Riksbedömning av ull och päls börjar nästa helg och planering pågår för fullt. En del bedömningsplatser har redan många baggar anmälda och vi ser fram emot att komma igång. Flest preliminärt anmälda baggar har Skåne med 37 st, följda av Örebro med 25 st och Västerås och Gotland med vardera 23 st. Viss risk att det blir fullbokat, så anmäl så snart som möjligt dina bästa livdjurskandidater. Även tacklamm är välkomna. Låt landets mest erfarna mönstrare ge dem en noggrann genomgång och bedömning. Varmt välkomna! Vi hoppas lite extra på att få se fler rya och leicesterbaggar på bedömningarna.
Koll på lammen fortsätter att bjuda på högkvalitativa tips för lyckade lamm. Senaste tipset handlar om vägning och slaktmognadsbedömning, och näst senaste om grovfoderanalyser och hur man väljer rätt analys utifrån sina (eller snarare fårens) behov?
Sugen på att kompetensutvecklas? I september kör Mer mat – fler jobb igång igen med kompetensutvecklingskurser och kursutbudet finns upplagt på matjobb.se. Mer mat – fler jobb samarbetar med några av marknadens bästa utbildare inom respektive område och erbjuder teoretiska och praktiska utbildningar i ledarskap, försäljning och marknadsföring, företagsutveckling, juridik, LEAN, prisstrategi med mera. Det finns också kurser i djurskötsel (nötkreatur) och odling. Se kurskatalogen för hösten 2021.
Högsäsong för slakt och lammlådor. Vill du skicka med den färskaste receptbilagan är det bråttom att beställa, när detta skrivs finns 13 st paket om 15 receptbilagor kvar. Beställ omgående av Britta för snabb leverans. Vecka 34-35 har Britta semester, så beställningar som inte hinner expedieras innan kommer att skickas tidigast v 36.
Även livdjursäsongen drar igång på allvar. Oavsett var man hittar sina nyrekryteringar gäller det att följa rekommendationer för karantän och provtagning för att skydda sin besättning. Köp inte djur utan hälsodeklaration, sätt i karantän, avmaska och kontrollera att det fungerade. Vi har en kom ihåg-lista till hjälp, där finns också länkar till information om allt som nämns ovan och lite till.
Nämnde vi semin? Då kommer de meriterade och beprövade baggarna i en hygienisk förpackning, och det mesta av ovanstående kan man bortse ifrån. Foto Anna Bergström
Köp bra livdjur där en mentor ingår i köpet! Det är Jonas råd i kommande Fårpodd. Kanske allt som behöver sägas?
Dalarna har idag blivit minst en fårgård rikare. Erik som pryade som lamningsvakt på Stjärnbäck i april har idag hämtat hem sina första egna får, med mentor på köpet. Eriks son Max följde med och blir nog nästa generation fårbönder på gården. Fredag den trettonde kan också vara en lyckodag.
Ni som säljer livdjur, skicka gärna med SFs och Elitlamms folder så att många nya fårägare hittar oss, för vi vill gärna tro att det är det bästa sättet att få kunskap och lära känna trevliga kollegor. Beställ av Britta.
Lokalföreningar som ordnar event och aktiviteter där även ickemedlemmar är välkomna har möjlighet att erbjuda specialpris på SF-medlemskape till de som ”signar upp” under arrangemanget. Kontakta Britta för mer information och broschyrmaterial om ni ser chansen att värva medlemmar under hösten. (Men tänk på att Britta har semester vecka 34-35. Behöver ni grejer före v. 34, hör av er senast i mitten av kommande vecka.)
Fårskötsel nr 5 har passerat tryckeriet och är på väg.
Snart i din brevlåda. Foto Britta Wendelius
Trevlig helg önskar SF!
Sensommarstämningen är här. Härligt för oss som ser fram emot ullkalsongsäsongen. Foto Anna Bergström
Slaktleverans är också sensommarstämning, i alla fall om man har lockiga får. Foto Gudrun Haglund Eriksson