Idag önskar vi er en fin andra advent

veckobrev

7 december 2018 | Men ännu är det inte jul. Tid för möten, lamning, adventsfika och stickning. 

Referensgruppen för Viltskadecenter (VSC) på Grimsö har haft möte. På agendan stog diskussion om hur framtida arbete ska läggas upp och inom vilka frågor referensgruppen kan påverka. Annat som diskuterades var rovdjursinventering, miniminivå för lo och varg, storfåglarnas utbredning och svårigheter vid skyddsjakt, kommande licensjakt på lo och skadorna som vildsvin och kronhjort förorsakar. Det blir ingen jakt på varg 2019. Referensgruppen är rådgivande gentemot VSC, som ligger under SLU, som i sin tur har uppdraget från Naturvårdsverket.

ReferensgruppVCS
Viltskadecenters referensgrupp. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Inga Ängsteg slutar efter 33 år på Viltskadecenter och Grimsö. Vi tackar henne för det genuina arbete hon har utfört och önskar henne lycka till på nya jobbet som enhetschef på Länsstyrelsen i Örebro. Johan Mårtensson blir tillförordnad föreståndare för Viltskadecenter under tiden som SLU rekryterar en ny föreståndare. Johan jobbar redan idag på Viltskadecenter.

Inga
Jens Frank och Inga Ängsteg. Tack Inga för all nytta och skillnad du gjort! Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Vi har ett upprop riktat till er som slaktat riksbedömda lamm av päls/ull/rya-ras. Riksdomargruppen har en internutbildning i samband med Skinn-SM i Tranås den 23-24 februari, och de skulle under den helgen vilja låna lammskinn från bagglamm som riksbedömts. Detta för att kunna följa upp hur skinnen blev jämfört med bedömningen djuret fick vid 2018 års riksbedömning.

Har du ett eller flera lammskinn att låna ut för detta ändamål, kontakta Britta så får vi resonera om hur det bäst går att lösa det rent logistiskt. Kanske du redan planerat att själv åka till Tranås, då är det ju inga problem. Men ska riksbedömda lammskinn skickas så behöver vi ha en kontakt i god tid innan för att planera detta. Ni som ställer upp med att låna ut skinn kan bidra till utvecklingen av bedömningen av päls och ull, men ni bjuds också på en bedömning av skinnet. Vilken avelsnörd tackar nej till det?

Runesskinn
Nu vill vi följa upp hur skinnen efter riksbedömda djur ser ut jämfört med bedömningen de fick i augusti. Här ett riksbedömt skinn från 2008 års lammkull (preskriberat). Foto Anna Bergström

Vi har deltagit i ett telefonmöte gällande den branschöverenskommelse om smittskydd vid import av djur som som vi har i Sverige. Branschen är fortsatt överens om att vi måste värna vårt mycket fördelaktiga hälsoläge. Det är svårt att få svarta siffror i lammuppfödningen, men det skulle bli avsevärt svårare om vi också måste kämpa med de många svåra sjukdomar och parasiter som finns bland får i Europa och resten av världen.

Någon gång har vi hört hävdas att Fåravelsförbundet är emot import av livdjur och därmed nya raser. Det är helt fel, SF har full förståelse för att nytt genetiskt material kan behöva tas in i landet och har inget emot det. Men vi förordar att semin och embryatransfer används så långt det är möjligt. Läs gärna vår policy gällande import av levande djur och genetiskt material.

Seminkurser och mer kunskaper runt semin och avel efterfrågas och det är vi glada för. Fler intresserade efterlyses, så att vi vet var i landet kurser mest behövs. Värmland är på hugget som vanligt ; ) Bra det.

Ett remissvar har skickats till Jordbruksverket: Yttrande gällande förslag till ändring av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2015:29) om ekologisk produktion och om kontroll av ekologisk produktion.

Idag, den 7 december, påbörjar Jordbruksverket utbetalningarna av 2018 års gårdsstöd och andra stora jordbrukarstöd.

Jordbruksverket har presenterat beräkningar av hur torkan sätter spår i jordbrukets ekonomi 2018. Jordbruket som kollektiv har gjort sitt lägsta resultat på minst 30 år. Värdet av den svenska jordbruksproduktionen förväntas minska med 4,6 miljarder eller 7 procent medan kostnaderna för insatsvaror, främst foder, och drivmedel ökar med 2,3 miljarder eller 5 procent. Kolla grafiken i gårdagens inlägg i Jordbruket i siffror, inte konstigt att det är drygare än vanligt att betala sina fakturor.

LRF och många andra menar att betalningen till svenska matproducenter måste upp om vårt lantbruk ska överleva. Samtidigt är matpriserna i världen de lägsta på två år.

Låter rådgivning för att utveckla matupplevelser som något för dig? Jordbruksverket har upphandlat sex leverantörer av rådgivningstjänster i ett ramavtal som företag och verksamheter inom besöksnäringen kan avropa från. Tjänsterna riktar sig till de inom besöksnäringen som har någon form av mathantering och som har sin verksamhet på landsbygden. Mer information här.

I Mälar/Hjälmarregionen har Länsstyreslerna under året erbjudit ett fantastiskt kurspaket för fårägare, och det är fortfarande några kurser kvar. Nu blir det kurs om fårens hälsa. I januari en kurs om fåråret, mer information här.

Protokollsammanfattning från förra veckans styrelsemöte har skickats ut till ordföranden och sekreterare i våra lokal- och rasföreningar.

Samtidigt passade vi på att påminna om att vi hoppas på många nomineringar till priset Årets Fårföretagare 2019. Många distriktsföreningar/rasföreningar korar sin egen Årets Fårföretagare i samband med sitt Årsmöte, som sedan deltar i rikstävlingen. Flera föreningar gjorde så förra året och det var mycket uppskattat. Vem vill DU nominera? Nomineringarna måste komma från en av SFs lokalföreningar eller en rasförening, så se till att ditt förslag når dem. Alla har nog inte hunnit komma med upprop ännu, men man kan ju alltid fråga sin styrelse om man undrar hur de vill ta emot nomineringar.

I onsdags hölls en fårträff i Östersund ordnad av Lantmännen. Thomas var inbjuden att berätta om SFs verksamhet. Ca 20 fårägare hade slutit upp, flera av dem kända ansikten och SF-medlemmar. De som inte var det då, de är det förhoppningsvis nu : ) Det pratades bete, vall, utfodring och djurhälsa med utgångspunkt från Lantmännens produkter. Representanter från Lantmännen var Lena Oskarsson och Charlotte Bendelin.

Anna O driver tillsammans med sin man Tomas en av Sveriges största lammgårdar, Norrby gård. De lägger mycket tid och fokus på gräset, både på betet och vallen. Jordbruksaktuellt har gjort ett intressant reportage om hur de jobbar för att utnyttja och vårda gräset. ”Det bästa skyddet mot parasiter är ett bra bete”, missa inte den artikeln.

Knytkraft håller kurs/möte i Malmö på tema ”Mat och dryck med ursprung och identitet med känslan av en plats” den 31 jan–1 febr 2019. Mötet vänder sig till tillverkare av mat/dryck, till krögare och till personer som arbetar med lokal identitet i organisationer och hos myndigheter. Alla som anser att måltidens identitet är viktig. Läs mer här.

Lamningen är i full gång i många fårhus. Det gäller att hitta Gård & Djurhälsans filmer och artiklar om lamning och lamningshjälp när man behöver dem. Lamningsfilmer finns här, fler filmer här, artiklar här och Kunskapsbasen här. Kunskapsbasen länkar i stor utsträckning till Gård & Djurhälsans material, men där finns också en del annat.

God andra advent!

klapptips
Lite inspiration appropå klappar stickade i svensk ull. Foto Britta Wendelius

residens
Fårbönder på på första adventsfika i landshövdingsresidenset i Härnösand. Landshövdingen hade bjudit in Thomas med respektive och han berättar att gästerna var en salig blandning av tjänstemän och företagare. Det var mycket trevligt och landshövdingen har i sin tur bjudits in att besöka Thomas, Jeanette och fåren på Hälla gård. Foto Thomas Eriksson

vinterlammning
På Hälla är de vinterlammande tackorna är i full gång med att fylla fårhuset med sina små. Ute är det -6 grader och snön faller. Foto Thomas Eriksson

ute
Ändå skönt ute, säger fåren som inte planerar att bli mammor på ännu ett tag. Foto Britta Wendelius

Sammanställt av Anna