God fortsättning

veckobrev
8 januari 2021 | En alldeles vanlig fredag, det känns som längesedan sist. Hoppas ni haft det fint över helgerna!

Igår hölls en digital ordförandekonferens där ordförande från lokal- och rasföreningarna tillsammans med förbundsstyrelsen och adjungerade konfererade om aktuella fårfrågor. Några av frågorna på agendan var vårens temakvällar, seminverksamhetens framtid, smittskyddsfrågor, rovdjur, avelsrelaterade frågor och kommande årsmöten på lokal nivå. Det blir överlag digitala årsmöten i år, vilket kan lösas på olika sätt, men det kan vara bra att veta att förbundet planerar att skaffa en digital lösning som vi kan låna ut till lokala årsmöten om behov finns. Ca 40 personer samlades runt denna digitala lägereld, och vi tycker det blev bra samtal och dikussioner. Hoppas att även ni andra känner att det var givande, och att det gavs möjlighet att föra fram sin talan. Tack till alla som deltog!

Valberedningen efterlyser tips på en person med stort intresse och kunskap om avel som kan efterträda Mia. Avelsfrågorna är förstås viktiga i ett fåravelsförbund, och även om en avelsansvarig inte gör allt själv så är det en post som kräver att man har möjlighet att lägga ner en del tid. Vad är detta om inte rikets roligaste och mest spännande post för någon som brinner för fåravel? Vet du någon som kan passa? Kontaktuppgifter till valberedningen finns här.

I väntan på ny avelsansvarig jobbar Carl Helander och Magnus Håård som adjungerade med avelsfrågorna, så arbetet står inte stilla.

Det första fallet av CODD i Sverige konstaterades 2019, och det andra hösten 2020. Sedan det andra fallet upptäcktes har det hållits två möten för att samla branschen mot detta nya hot. Ett mindre möte med myndigheter och ett större där representanter från branschen var inbjudna. Gård & Djurhälsan har gjort ett omfattande jobb för att samla kunskap och informera om denna allvarliga klövsjukdom som drabbar får. Just nu kan Gård & Djurhälsan ge kostnadsfri rådgivning och gårdsbesök vid misstanke om CODD.

Fårägare i Skåne bjuds in till möte om CODD den 19/1 kl. 19–21 (inloggning från 18.45). Ni som är medlemmar i Skånes Fårintressenter kommer att få inbjudan och länk. Arrangörer är SF, Lammproducenterna, LRF, Gård & Djurhälsan och Skånes Fårintressenter.

CODD kan dyka upp var som helst. Att de två första fallen varit i Skåne innebär inte att vi kan slappna av i resten av landet. Nästa fall kan dyka upp var som helst eftersom vi har en omfattande livdjurshandel i Sverige. Vi vet i dagsläget inte varifrån smittan kommer, och inte heller om den är spridd.

Året har nyss börjat men redan nu är det dags att fundera över vem som ska få den ärofyllda titeln Årets Fårföretagare 2021. Nominera din favorit till lokalföreningen eller rasföreningen, och tänk på att lägga omsorg på motiverignen. När förbundsstyrelsen ska kora vinnaren bland de som nominerats gäller det att de tunga argumenten för just din kandidat inte går att förbise. Vi ser fram emot era nomineringar, detta är utmärkelsens fjärde årgång och det har varit fantastiskt roligt att stifta bekantskap med de många fina fårföretag som lyfts upp tidigare år. Ännu fler finns att hylla, det är vi säkra på. Och förresten, men får nominera om företag som varit med tidigare år. Det har hänt förr att omnominering lett till vinst.

Fårpodden om parasiter, resistenta parasiter och betesplanering finns sedan en tid att lyssna på. Har du inte gjort det redan, missa inte denna omfångsrika podd om frågan som alla fårägare måste hantera – parasiterna och vad som händer om parasiter blir resistenta mot avmaskningsmedlen.

I Halland hålls en kurs om parasiter med vet Allan Hägg Grønborg den 26 januari.

Fårsemin har även diskuterats livligt i sociala medier, och vi tycker verkligen att det är roligt att frågan engagerar. Fler raser efterfrågas, en del vill ha möjlighet att använda fler tekniker än vaginal seminering, en del vill seminera men har inte lyckats gå kursen.

Vi tar gärna emot fler önskemål och åsikter, skriv en rad till Anna. Vad behöver du för att börja seminera? Vi vill gärna ta in fler raser, men det krävs att efterfrågan finns och att det går att ”få loss” baggar med dokumenterad produktion och mönstrade avkommor, vilket inte alltid är så lätt. Att ni anmäler intresse för att gå seminkursen är viktigt för att kurser ska komma till stånd där de behövs. Vi ska försöka få till kurser tidigare under säsongen, så att ni med tidig betäckning hinner utbilda er. Tack till er som hörde av er efter förra uppropet!

Licensjakten på varg pågår och hittills har 15 vargar skjutits i Gävleborg och 2 st i Örebro/Västmanland. Man har funnit tecken på att det kan finnas ytterligare djur i Andånreviret i Gävleborg där 10 vargar fällts, spårning och DNA-insamling pågår. Om det visar sig finnas djur kvar som tillhör Andån, tror bedömare att ytterligare jakt kommer tillåtas eftersom avsikten varit att tömma reviret. Svensk Jakt publicerar löpande aktuella uppgifter om man vill följa licensjakten.

Vår karta över företag som köper in eller förädlar ull i Sverige har uppdaterats, den finns här.

Fårfest i Kil blir i år inte som vanligt. Folkfestens mingel och trängsel måste förstås utebli, men den 5–7 mars utlovas en annorlunda fårfest och SF kommer att delta.

Om Får och Foder avslutades den 21 december med ett digitalt gårdsbesök där vi fick följa med bonden Peter Andersson och ciceronen Theo den Braver på rundtur på Nyby Gård. Välbesökt och väl genomfört, ett kul sätt att få se hur man löser olika saker på en teknikälskande fårgård. Projektet har rullat på sen mitten av 2019 och har finansierats av Jordbruksverket och EU-medel. Facebookgruppen Får och Foder lever vidare och där kan kan vi fortsätta att byta erfarenheter.
Nyby2
Foto Britta Wendelius

Gård & Djurhälsan ger fyra fårwebbinarier på olika teman under februari, läs mer här.

För dig som vill bli bättre på att planera och beräkna en optimal foderstat till dina får finns chansen att vara med på två digitala föreläsningar. Den första delen går på onsdag. Del 2 har delats upp på två tillfällen, för dig som anmäler dig nu blir träff 2 den 19 januari (samma tid). Läs mer här.

Högsäsong för dräktighetsscanning. Carl Williams kommer att scanna som vanligt om han inte stoppas från att resa in i Sverige på grund av pandemin. Här finns listan över dräktighetsscannare i Sverige.
scannas
Hur många lamm får jag när det blir vår? Foto Gudrun Haglund Eriksson

Gård & Djurhälsan har publicerat en debattartikel med rubriken Djurskyddskontroll både verkningslös och rättsosäker. I samband med slakt besiktigar en veterinär varje djur både före och efter. Det är en källa till oändliga möjligheter för vår bransch att övervaka, mäta och förbättra områden inom både livsmedelssäkerhet, djurhälsa och djurvälfärd. Gård & Djurhälsan anser att det nuvarande kontrollsystemet har misslyckats i det som är kontrollens syfte – att analysera orsaker och genom kommunikation och åtgärder skapa förändring och uppmanar till en omfattande genomlysning av Livsmedelsverkets uppdrag.

Vår enkla webbshop verkar fylla ett behov, försäljningen har slagit oss med häpnad. Julhandeln är över, men det går fortfarande bra att beställa trycksaker.

Vi hälsar Viktoria Östlund välkommen tillbaka efter sin mammaledighet och tackar Erika Brendov för den här tiden!

Trevlig helg önskar SF!
vinterdag
Nu är det vinter på riktigt på många håll och inte minst i Västernorrland. Foto Thomas Eriksson
vinterlammad3
Vinterlamningen på Hälla Gård fortsätter. Foto Thomas Eriksson
vinterlammad1
Nya lamm kommer till världen! Foto Thomas Eriksson

vinterlammad2
Med mysig ströbädd och mammas mjölk så mår man som en prins, även om det är kallt som tusan. Foto Thomas Eriksson
vinterras
RAS i vila. Skönt att kunna gå förbi utan att behöva tänka på röjning under tråden. Foto Britta Wendelius
tilldate
På väg till träff med dräktighetsscannaren. Foto Gudrun Haglund Eriksson
tupplur
En boskapsvaktare har tagit sig en tupplur : ) Foto Ulf Ekholm
Sammanställt av AnnaSisy