Lamm till middag är här igen!

30 april 2021 | Dags att fira Valborg med nya lammrecept, planera betessläpp och att anmäla sig till Stämman.

Förra veckan fick ni inte veckobrevet per epost. Det berodde på att tjänsten som vi använder för utskick hade tekniska problem. Nu är det löst och vi är tillbaka som vanligt, men först igår var tjänsten igång och då kändes det för sent att skicka ut förra veckans brev. Men det finns att läsa här (lösenordet står i Fårskötsel, på samma sida som innehållsförteckningen).

Denna vecka presenteras nominerade till Årets Fårföretagare 2021 från Dorperföreningen, Halland och Norra Kalmar. Presentationerna finns på hemsidan. Det drar ihop sig och spänningen ökar. Om en vecka får vi möta ytterligare två nominerade, och på lördag om åtta dagar kungörs vinnaren.

Dorperföreningens val Mia och Lawrence, Calle och Charlotte från Halland och Emma från Norra Kalmar.

På tisdag den 4 maj är sista dag för anmälan till Stämman. Välkommen att delta i stämmoförhandlingar, underhållning och korta dragningar om hållbarhet, företagsanalys och kompetensutveckling, finansiering av lantbruksföretag och om svenskt kötts mervärden. Hoppas att vi ses då! Program och information om anmälan här.

I onsdags kväll hade vi en digital informationsträff med lokalföreningarnas rovdjursansvariga. Bra uppslutning och forumet fungerade fint både för diskussion och frågor. Vi var alla överens om att det är värdefullt att träffas och diskutera dessa frågor, både löpande och vid akuta händelser. Saker som identifierades som viktiga att jobba vidare med var bla hur länsstyrelsernas tjänstemän tolkar regelverken olika, och att det behövs snabbare beslut och enklare regelverk vid skyddsjakt. Tack till alla som deltog!

Swedish Poll Merino Association, en nystartad rasförening välkomnas in under SFs paraply. Kolla in deras hemsida här.

Allmogefårföreningen har uppdaterat avelsplanen för allmogeraserna, och den har godkänts av SF.

Uppdatering av vår statistik över ullanvändning pågår, ni kommer snart att få resultatet. Det ser bra ut, vi närmar oss 50 % tillvaratagen ull, vilket var ett mål vi satte upp för fyra år sedan.

Livsmedelsverket vill att restauranger ska redovisa vilket land köttet de serverar kommer från. Myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag, som nu skickas ut på remiss. Förslaget innebär att det blir obligatoriskt för storhushåll och restauranger att redovisa var kött är producerat, likt det krav som finns på matbutiker. Reglerna ska gälla för allt kött som serveras, oavsett om det är färskt eller fryst, helt eller malet.

”Fem skäl till att inte utesluta köttet från tallriken”, det är inledningen till Svenskt Kötts kampanj som just nu rullar både på sociala medier och i lokalpress. Mottagandet har varit överväldigande. På de få veckor som kampanjen varit igång har över 100 000 kommentarer och reaktioner kommit in. Ilskna, undrande, tacksamma och peppande kommentarer om vartannat. Läs vad Svenskt Kötts VD Isabell Moretti skriver om kampanjen.

Vilka är Svenskt Kött egentligen, det kanske inte är klart som korvspad för alla? Svenskt Kött ägs av Svenska Köttföretagen, LRF, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet, och de jobbar på vårt uppdrag med att informera om svenskt kött och svensk djurproduktion. Organisationen har under många år letts av skarpa marknadsförare, som bidragit till att så många svenskar vet varför man ska välja svenskt kött. De gör ett bra jobb.

Stiftelsen JTI samarbetar med Stiftelsen Lantbruksforskning genom att göra utlysningar av medel till forskning och utvecklingsprojekt inom jordbruks- och miljöteknik. Sammanlagt ska 50 miljoner kronor delas ut fram till 2027, nästa utlysning öppnar den 4 juni. Läs mer här.

Webbträff om får på naturbetesmarker med Theo den Braver den 4 maj kl 18.00-20.00 via skype. Theo går igenom hur du kan planera för att få både god lammtillväxt och välskötta naturbetesmarker.

Våren är sen och rejäl nattfrost är på många håll snarare regel än undantag. HKScans betesblogg kommer lägligt med tips för alla som funderar över hur betessläpp ska lösas denna vår. Citat ”Så även om vi kan hoppas på en mirakulös omsvängning av vädret så måste vi nog försöka tänka ut en strategi för att klara den situation som känns mest trolig framöver. Vilka är alternativen för mjölkande tackor med 20-45 dagars lamm?” Följ denna länk, där artikeln som föreslår olika lösningar för tackor med lamm i olika åldersgrupper kan laddas ner.

På Gotland har grönskan kommit en bra bit. Foto Anna Törnfelt

Riksbedömningssäsongen för ull och päls planeras i detta nu och rutten kommer att presenteras i Fårskötsel nummer 4. Det planeras också för riksdomardagar med fortbildning i slutet av juli, då domarna kommer att fokusera extra på exteriör bedömning och benställning, gotlandsfår och leicesterfår. De får som riksbedöms är övervägande gotlandsfår, med Leicester som ras nummer två, före finullsfår.

Helgen är räddad. Fårskötsel späckad med läsvärt innehåll och receptbilaga som grädde på moset.

Foto Britta Wendelius

Receptbilagan är en resurs som kan användas för marknadsföring och till exempel följa med när man säljer lammlådor. Beställ via sekreterare@faravelsforbundet.com så kommer information om hur man betalar via Swish. Varje paket innehåller 15 recepttidningar och kostar 300 kr ink moms och frakt. Se artikel i nya Fårskötsel. Beställningarna rasar in, så dröj inte, upplagan är begränsad.

Paketen är redan på väg ut. Foto Britta Wendelius

Hör du till dem som inte fått tidningen? Kolla att SF har rätt adressduppgifter till dig. Enklast är att kolla vad det står på medlemsfakturan som kom i februari.

Foto Britta Wendelius

Att vi har rätt epostadress till er medlemmar och funktionärer i föreningarna är lika viktigt som postadressen, eftersom den mesta informationen levereras digitalt idag. Byte av epostadress meddelar man till Britta. Observera att det inte räcker att man skriver från en annan adress, utan man behöver meddela att e-postadressen ska uppdateras, annars blir det ingen ordning.

Vi saknar en del medlemsavgifter, och vi tror att ganska många av er som inte har betalat vill fortsätta att vara medlemmar i SF. Medlemsfakturor och påminnelser har skickats med epost, så kolla mailens skräppost om du inte sett till den. Står den ändå inte att finna, kontakta ekonomi@faravelsforbundet.com.

Nytillkomna poster i Kunskapsbasen under april finns listade på hemsidan. Det handlar om bete, klimat/miljö, djurhälsa, statistik med mera.

Får man fresta med några brittiska frukostseminarier till helgen? National Sheep Association arrangerar digitala möten med olika infallsvinklar som finns tillgängliga att ta del av.

Trevlig Valborgshelg önskar SF!

Napplogik. Mjuk till vänster till nyfödda, och hårdare varianter till höger som håller bättre när lammen blir äldre. Foto Britta Wendelius

Sociala distansering? Nej det är inget för oss. Foto Claudia Dillmann

Ny förstaårsvall, med lite värme och regn kommer grönskan att explodera. Foto Anna Törnfelt

Valborg på Gotland. Foto Anna Törnfelt

Sammanställt av AnnaSisy