Efterlängtad medvind

22 oktober 2021 | Många har jobbat för att detta ska bli ett riktigt bra seminår, med specialsydd utbildning, information och träffar, och inte minst ett helt gäng fina baggar.

LRFs Norrlandsgrupp hade årskonferens den 13-14 oktober, där vi representerades av Thomas. Mycket runt nya CAP och nationella stöd, men det mesta rör de andra djurslagen. Antalet får i norr har inte minskat sedan EU-inträdet 1994, och därför kan vi inte få del av det nationella stödet. Däremot kommer fåren räknas upp från 0,15 till 0,2 djurenheter, vilket kommer att innebära mer pengar för får som får stöd. På kvällen var det middag med riksdagspolitiker från alla norrlandslänen, vilket var mycket uppskattat av alla parter.

Åter ser möten ut såhär. Nästan overkligt, men vi vänjer oss säkert snabbt, precis som vi vande oss vid digitala möten. Foto Thomas Eriksson

Arbetet på seminstationen går in i sin slutfas och nästa vecka börjar doserna att skeppas ut till er på gårdarna. Alla baggar har givit sperma som går att frysa, utom Suffolkbaggen Istvan. Väldigt ledsna att behöva göra er som beställt Istvan besvikna. Magnus och Margareta Håård har har som vanligt gjort ett fantastiskt jobb, tillsammans med Lennart Pettersson som tjänstgjort som mycket uppskattad och kompetent bagg-handler. Einar var på stationen igår och fotograferade baggarna, så nu kommer den nya seminkatalogen mycket snart.

Det är lättare sagt än gjort att fotografera motsträviga baggar så att de visar sig från sin bästa sida, avslöjar Einar, vår officielle fårfotograf. Tur att Lennart är lugn som en filbunke och inte lät sig uppröras, även om det krävdes tjugo varv med baggen. På bilden har Magnus och Lennart uppenbara problem med den mycket stora och osedvanligt starke dorperbaggen. Slutresultatet blev dock en riktigt tjusig bild av en uppställd praktbagge. Ni får snart se i katalogen. Foto Einar de Wit

Hittills är vi uppe i över 1100 beställda doser, vilket är ett rejält rekord. Siffran kommer nog att stiga ytterligare innan säsongen är över. Detta innebär ett efterlängtat och behövligt lyft för seminverksamheten. Att vi exporterar doser till Norge och Danmark hjälper till, men även om man räknar bort exporten så tangerar vi det tidigare rekordet från 2017 då 826 doser såldes enbart inom Sverige. Det har lagts ner mycket jobb för att göra detta lyft möjligt, på seminstationen, inom förbundet, hos Gård & Djurhälsan och ute på gårdarna där nya och gamla seminbesättningar förbereder sig inför årets säsong. Ett stort tack till alla inblandade! Nu kavlar vi upp ärmarna och tillverkar lamm. Lycka till allihop!

Skyddsjakten i Siggefora-reviret förlängs inte. Ingen varg har fällts och länsstyrelsen bedömer att risken för angrepp minskar nu när djuren stallas in för hösten. Detta är ett av våra största problem, skyddsjakten måste bli effektivare! Skyddsjakt beviljas, stoppas när den överklagas, förvaltningsrätten upphäver, jakten fortsätter men det fälls ingen varg. Skyddsjakt måste utföras mycket snabbare, med ett snabbt beslut och ostörd jakt. Detta för att rätt djur ska kunna skjutas, utan fler angrepp och en utdragen tid av oro och akutåtgärder för djurbesättningar i ett stort område. Vi för fram detta krav i alla forum vi kan, och kommer att fortsätta med det tills något händer.

Ersättningarna för rovdjurserskador kommer att revideras, ett arbete som leds av Viltskadecenter.

Charolotte Raab som utbildar sig till ullrådgivare har praktiserat på Sätersborg under denna vecka. Charlotte är den andra i Sverige att gå denna utbildning, som tillhandahålla av Hantverksakademin och är en så kallad YH-utbildning. Utbildningen är tvåårig och baseras till stor del på praktik. Praktiken ska göras i hela ullkedjan, och då är praktik på fårgård förstås en viktig del.

Låter yrket ullrådgivare intressant? Ansökan till läsåret 2021-2022 är stängd, men ansökan för nästa läsår öppnar i början av 2022, så häng på låset då.

Bengstorp har haft studiebesök från Kvinnersta Lantbruksskola, där elever som läser djurvård även får inblick om lantbruksdjuren. Många inser att det är inom lantbruket som framtidens djurskötarjobb finns. Det är givande att träffa dessa intresserade och nyfikna ungdomar!

Norra Älvsborgs Fåravelsförening har haft ett sabbatsår men hoppas få igång föreningen igen inför nästa år. De bjuder in till 11-kaffe den 14 november i Erikstads byggdegård. Alla ni som bor i Norra Älvsborgs område, runt Alingsås, Vårgårda, Sollebrunn, Vänersborg/Trollhättan och i Dalsland är varmt välkomna! Från förbundets håll hoppas vi att ni lyckas samlas och få igång föreningen, vita fläckar på får-kartan är en stor förlust. Tänk på att signalera till förbundsstyrelsen om vi kan bistå er på något sätt.

Medlemmar i Norra Älvsborg har fått medlemsustkick med inbjudan till träffen. Även medlemmar i Halland har fått utskick denna vecka. Kolla inkorgen.

Under november finns det chans att gå två olika Elitlammkurser. Kom-igång-kurs och uppföljningskurs för Avel & Produktion, med två tillfällen per kurs. Mer info och anmälan här.

Innan oktober är över påminner vi om att detta är bästa tiden att gå med i SF. Man betalar nästa års medlemsavgift, men får årets sista månader med tidning och allt som bonus. Tipsa era livdjursköpare och fårkompisar, och ska man ge ett medlemsskap i julklapp är det alltså extra smart att ge den julklappen redan nu ; )

Välkomna alla nya medlemmar! Vi har blivit många fler sedan oktobers början. Vill ni nå oss som sitter i förbundsstyrelsen finns våra kontaktuppgifter här.

Skicka gärna med våra foldrar när ni säljer livdjur. Det finns en om SF och en om Elitlamm, båda kan beställas av Britta.

Sista chansen att anmäla sig till Lamm 2021, Lammproducenternas seminarium som hålls i Linköping 9–10 november. Under tisdagen fokus på ekonomi och lönsamhet, och under onsdagen blir det betes-tema. Programmet finns här. Anmälan är förlängd till den 24 oktober.

Svensk matproduktion hotas av miljöprövningen, skriver LRF i en debattartikel i Dagens Industri. Miljöprövningen för lantbrukets verksamheter har utvecklats till en krånglig, tidsödande och kostsam skärseld. Det sker i en paradoxal verklighet eftersom riksdag och regering 2017 i sin livsmedelsstrategi beslutade att Sveriges livsmedelsproduktion ska öka. Dessutom likställs djurhållande lantbruk med gruv- och stålindustri och bedöms som miljöfarlig verksamhet.

Denna vecka var det SM i mathantverk i Östersund. Strömmens gårdmejeri i Ånge fick en silvermedalj för sin fårost Boltjärn Blå. Jannelunds Gård vann silver i klassen lufttorkat kött med lufttorkat lår av får. Stort grattis till er båda! Möjligen finns det fler fårprodukt i prislistan, i så fall gratulerar vi er också! Alla medaljörer finns här. Länet med flest medaljer var i år Gävleborg, som tog hem totalt 22 medaljer; 12 guld, 6 silver och 4 brons. Imponerande!

Trevlig helg önskar SF!

Efter ett vargangrepp har det varit en orolig tid och det är underbart att stalla in fåren. Nu kan bonden sova igen, och fåren verkar också trivas. Foto Sätersborg

Dags att plocka ner staket i slalombacken och göra plats för skidåkare. Det snöar för fullt. Foto Thomas Eriksson

Ibland är det extra kul att vara uppfödare. Som när man får fram en finullstacka med en ryggbredd och välfylld muskel som följer med hela vägen. Foto Ulf Ekholm

Kul också när skitkörningen är klar. Foto Elof Nilsson

Årets mest arbetsintensiva vecka på Lillegården, med bland annat klippning på schemat. Klippningen går efter många års rutin och en i vintras nybyggd ”fetching-pen” (bild finns här) i racerfart. Nytt dagsrekord med drygt 600 klippta djur på en dag och tre klippare. Fyra personer hade fullt upp att sortera och packa ullen. Vilket drag! Foto Einar de Wit

Som en liten bonus så passade en tjuvbetäckt finullstacka att lamma fyrlingar mitt i klippningskalabaliken. Det löste sig då sonen Samuel tog sig an lamningen, och allt gick bra. Kvittar hur länge man varit bonde, man kan alltid bli överraskad! Foto Einar de Wit

Sammanställt av AnnaSisy