Lönsamhet, Lammlyft och lads med lockig lugg
5 februari 2021 | Alla som är intresserade av lönsamhet och hållbarhet ses och hörs på torsdag.
På torsdag hålls den första digitala medlemsträffen i vårens serie, då är ni välkomna! Vi ska prata hållbarhet och då menar vi ekonomisk, arbetsmässig och miljöanpassad hållbarhet. Tillsammans vänder och vrider vi på frågan hur vi kan skapa en hållbar lönsamhet utifrån en lönsam hållbarhet. Anmäl er till Britta senast på måndag. Länken till mötet skickas ut på onsdag till alla som anmält sig. Träffen är kostnadsfri, men man måste vara medlem i SF.
När vi är inne på temat hållbar lönsamhet, lyssna på Jens Bergrens korta men intressanta dragning om hur svensk livsmedelsproduktion är en av världens mest hållbara, på alla sätt utom ett – lönsamheten. Det misslyckandet gör att vi inte ses som ett föredöme runtom i världen, trots att vi redan nu producerar kött med den låga klimatpåverkan som krävs av hela världen om vi ska klara klimatmålen globalt.
Nästa Fårpodden ligger på klippbordet och handlar även den om lönsamhet. Vi har fått till några riktigt bra intervjuer om hur man får koll på sin ekonomi, hur man tänker vid investeringar och fårhusbyggen, hur man kan tjäna och spara pengar. Konkreta tips för lammproducenter för bättre lönsamhet! Håll utkik, den kommer under början av nästa vecka.
I onsdags var det Avelsutskott till vilket alla rasföreningar hade bjudits in. Det blev en bra uppslutning och många givande diskussioner och inlägg. Tack alla om deltog! Alla raser har sina specifika behov, vilket SF måste väga in i alla sammanhang.
Kort om vad som avhandlades:
- Fler behöver gårdsmönstra sina djur. Både för att höja avelsvärderingens säkerhet, och för att bredda urvalet av intressanta baggar till semin.
- Aktuellt om riksbedömningar. En digitalisering av pälsbedömningens protokoll är på gång och förhoppningsvis igång till hösten.
- Gotlandsfårsföreningen och Svenska Leicesterfårföreningen lämnade in synpunkter runt bedömningen.
- Fler raser vill ha avelsvärden på sina djur.
- Carl Helander gör just nu ett jobb tillsammans med Växa, på SFs uppdrag, för att få större säkerhet och precision i avelsvärderingen av importerade djur och deras avkommor.
- Vi pratade också om semin. Hur det gick 2020, antal sålda doser per ras, om exporter till Finland och Danmark, information om att SF kan hjälpa till med pappersarbetet vid import av sperma med mera.
Så här tenderar bilder från möten att se ut nuförtiden. En av nackdelarna med digitala möten, som också har många fördelar. Foto Gudrun Haglund Eriksson
Igår presenterade Lammlyftet det utbildningsverktyg som tagits fram för att öka kunskapen om hur olika faktorer påverkar köttkvaliteten. Så kul att det har landat, ett gediget material som applåderades av alla som vara med. Utbildningsmaterialet är webbaserat och öppet för alla som vill ta del av det. Det är sammanställt som en stor och bred kunskapsbas med lättillgänglig information om hur lammproducenten når sina mål för produktion, slaktresultat och slutprodukt. Det finns både korta texter, mer utförliga texter och filmsnuttar. Utbildningsmaterialet finns här.
Suget att gå Elitlammkurser är stort och flera datum blev fullbokade i ett nafs. Jättekul! Nya datum har tillkommit, läs mer här, och planen är att erbjuda fler kurser med olika teman.
Påminner om de tre nya tillfällena att få information om fårsjukdomen CODD den 15 och 16 februari. Läs mer här, där finns också länk till anmälan. Träffarna är kostnadsfria. CODD är mycket smittsamt och det finns idag ingen metod för att sanera bort sjukdomen från drabbade besättningar, se till att den inte vandrar in på din gård. Sprid gärna inbjudan! Den finns även i pdf-format.
Smittskyddsläget har försämrats mycket till det sämre sedan CODD blev en realitet och med ökande förekomst av resistenta parasiter. Det bästa sättet att skydda sin besättning mot CODD, parasiter och andra sjukdomar som man riskerar att föra in i sin besättning via livdjur, är att seminera. Fler besättningar behöver använda semin för att verksamheten ska kunna fortsätta, och vi är övertygade att vi måste ha tillgång denna möjlighet att skydda våra besättningar framöver. Ta vara på möjligheten!
Målsättningen är att få till stånd egensemin-utbildningar redan tidigt under säsongen, för att även ni som vill seminera under sommaren ska ha en chans att hinna gå kursen. Anmäl intresse av att gå seminkurs till Gård & Djurhälsan eller till SF. Kort men färsk information om semin 2021 finns här.
Rovdjursfrågan är som alltid aktuell och många förtvivlade fårägare kontaktar oss, vilket ni gärna får göra. Ett möte kommer att hållas i det nya reviret nära Ulricehamn, men datum är ännu inte klart.
Brytdatum för årets avelsvärdering är klara, 22 juni respektive 21 augusti är sista dag för registrering av uppgifter som ska komma med i årets avelskörningar. Läs mer här.
Ett remissvar med titeln Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om biosäkerhetsåtgärder samt anmälningsplikt och övervakning av djursjukdomar och smittämnen har gått iväg till Jordbruksverket.
Västmanlands Läns Fåravelsförening var igår först ut av SFs lokalföreningar med att hålla sitt årsmöte, och det hölls digitalt. Det funkade bra och lockade ungefär samma antal deltagare som de fysiska årsmötena brukar göra. Tyvärr fick den traditionella smörgåstårtan strykas, men det minglades lite innan mötet precis som vanligt, fast digitalt. Gästföreläsare var Anna Törnfelt som berättade om sitt första år i SF styrelse, sin bakgrund och verksamheten hemma på gården men även om vad som händer och är aktuellt inom SF.
Tomas Olsson, känd i hela får-Sverige som bonden på Norrby Gård, avtackades ur Västmanlands styrelse efter, håll i er nu, 30 år! Tomas är väl inte mycket äldre än så? Efter så många år som förtroendeval är en notis i veckobrevet självklar. Tack Tomas, och vi hoppas att du fortsätter att höras och synas! 🌹Läs mer här.
Flitens lampa lyser i avdelningen för posthantering på kansliet. Många frimärken blir det! Om vi inte redan har den, anmäl din epostadress till Britta så kan förbundet använda medlemsavgiften till gagn för fårnäringen i stället för till Postnords kasssflöde.
Foto Britta Wendelius
Gård & Djurhälsans senaste nyhetsbrev handlar om MV-programmet, programmets regelverk och djurägarens ansvar. Alla anslutna besättningar måste göra sitt för att det ska fungera. I samband med att man skriver under sin djurägarförsäkran så intygar man att samtliga uppgifter är riktiga. Om otillåten kontakt skulle förekomma har man som djurägare underrättelseplikt. Har du kontakt med annan besättning eller köper djur; begär alltid en kopia på giltigt MV/CAE-intyg. Om inget giltigt intyg finns, då finns heller ingen giltig status. Läs hela nyhetsbrevet här.
Lammproduktion är framtiden är namnet på Lammproducenternas webbinarium som ingår i en serie träffar. Läs mer på Lammproducenternas hemsida.
Tång, den sorten som växer i havet, som foder till får har hemsidan skrivit om många gånger. Den intresserade hittar flera artiklar här. Nu har Mikaela Jardstedt och Kristina Holmström vid SLU sammanställt en litteraturstudie med kostnadsberäkningar av att utfodra ett algtillskott i olika uppfödningsmodeller, främst på nöt men även försök på får redovisas. ”Resultaten visade att mängd rödalg i foderstaten inte hade någon effekt på djurens foderintag eller tillväxt. Metanproduktionen (g/kg ts-intag) visade sig minska signifikant med ökad dos av A. Taxiformis och denna effekt höll i sig under hela försöksperioden.” Citat som gäller får ur Rödalger som metanreducerande fodertillskott till nötkreatur. Projektet har finansierats av Branschutvecklingspengen.
Ny fårras i Sverige, sånt vill väl alla ha koll på? Vi skvallrar därför om att föräldrar till Poll Merino-lamm, som kommer att födas i vår, är på väg in i Elitlamm. Lammen har kommit som embryon. Ståtliga djur med finfibrig ull och som är anpassade till ett liv i fuktigt klimat, är vad som lockar besättningarna som satsar.
Vilka killar va! Bilderna har vi fått låna från en av gårdarna som lammen kommer ifrån.
Nästa vecka kommer veckobrevet precis som vanligt via epost, men vill man läsa det på hemsidan behöver man en kod som man hittar intill innehållsförteckningen i nya Fårskötsel. Vi har inga planer på att stänga till om annat material på hemsidan, men veckobrevet är från och med nu en medlemsförmån. Många tycker att det är rätt väg att gå, men inte alla, det är vi medvetna om. Man kan som alltid kontakta någon av oss om vill ge en tumme upp, eller en tumme ner.
I nya Fårskötsel som damp ner i brevlådan idag kan man läsa om hur man lägger upp en klipp-plats så att klippare, bonden och djuren blir nöjda, om skinnmarknaden under pandemin, hullbedömning, svenskproducerad lammnappa, årets Guldbagge, Jämtlandsfåret och mycket mer.
Trevlig helg önskar SF!
Einar invigde sin nybyggda klippfålla igår. Fler bilder längre ner. Foto Einar de Wit
Två proffs stog för klippningen, samtidigt som bonden sprang omkring som en skållad råtta för att se till att alla djur var på rätt ställe. Det funkade jättebra! Foto Einar de Wit
340 tackor på en dag, med hjälp av klippfållan. Rekord på denna gård. Foto Einar de Wit
Nöjda och runda nyklippta får. Hullbedömningspoäng ”marsipangris”. Foto Britta Wendelius
Den vinterklippta ullen från gotlandsfår på väg att packas för att gå vidare till förädling. I år blir det kardflor. Sorteraren heter Lena Jarlgård och hon är hantverkare som förvandlar ull till konst. Foto Britta Wendelius
Fåravlare på tillväxt, vilket är precis vad vår näring behöver! Foto Gudrun Haglund Eriksson
En fårintresserad son är guld värd, skriver stolte fadern Einar som har lyckats hela vägen med att producera en ny generation redo att ta över. Foto Einar de Wit
Det finns hopp om livet. Foto Gudrun Haglund Eriksson
Sammanställt av AnnaSisy