Fler veckobrev till fårfolket

22 april 2022 | Födelsedagsenkäten om veckobrevet var ingen kioskvältare, men de som svarade var ganska överens.

Men vi börjar med veckans presentation av nominerade till Årets Fårföretagare 2022 och tillkännagivande av Södermanlands Läns Fåravelsförenings och Skånes Fårintressenters kandidater:

  • Kerstin Gustavsson, Lundby, Strängnäs har nominerats med motiveringen ”Kerstin Gustavsson som visat att man med en väldigt liten fårbesättning ändå kan nå framgång och få fram bäst betalda pälsfårsbaggen på auktionen 2019. Genom idogt intresse, avel, mönstring och god omvårdnad och utfodring av sina djur. Resultat och lönsamhet kan man även få på små besättningar.”
  • Lars och Elisabeth Hansson, Bjärhus, Klippan där en del av nomineringen lyder ”Med otrolig omsorg för miljö, människa och djur skapas kvalitativa produkter och upplevelser i ett väl genomtänkt koncept. På gården finns en mångårig tradition av att ta vara på alla detaljer från djuren på olika sätt.”

Läs artiklarna med hela motiveringar på hemsidan!

Kerstin Gustavsson t.v. och Lars och Elisabeth Hansson t.h.
Foto Göran Edman respektive Linda Jonsso
n

Vi fick 155 svar på födelsedagsenkäten, och av dessa hade 142 angett namn och adress för att delta i utlottningen av fem kepsar. Britta har numrerat deltagarna och slumpat fram fem vinnare 🥁

Tre stycken svart nappakepsar i basebollmodell går till:
Jan Petersson, Moheda
Sofia Lindstrand, Boxholm
Sandra Askebris, Hallstavik

En svart nappakeps med tryckknapp i skärmen till:
Ewa Hedström, Kinna

En brun nappakeps med tryckknapp i skärmen till:
Lennart Odengrund, Virserum

Grattis till er! Era kepsar kommer per post inom kort.

Man kan misstänka att de som gillar veckobrevet har varit piggare på att svara på enkäten än andra, men när 99,4 % svarar ”ja” på frågan om vi ska fortsätta ge ut ett veckobrev verkar det inte vara så mycket att fundera över.

Ungefär hälften är nöjda med att veckobrevet är medlemsunik information.

På frågan Vilka påståenden stämmer in på din uppfattning om Veckobrevet? ser svaren ut såhär.

Många har utnyttjat möjligheten att skriva fritextsvar. En majoritet passade på att tacka för veckobrevet, men det kom också in värdefulla synpunkter av olika slag. Vi känner oss peppade av era svar och kommentarer och kommer att fortsätta med fredagsrutinen tills vidare. Stort tack till er som tog er tid att svara!

I dag har vi haft ett första möte med Gård & Djurhälsan om deras nya projekt Farmstart som kommer att löpa över en längre tid. Myndigheter och näringen kommer att samarbeta för att ta fram viktig statistik och övervakning av djurhälsa för köttproducerande djur. Första året blir det fokus på träckprov, de 8000 träckprov som tas i Sverige under ett år ska analyseras och sammanställas. Vi tror att detta blir ett spännande projekt som kommer att vara till stor nytta för den svenska lammproduktionen.

Idag har det även varit leverantörsråd med HKScan och de aviserar ytterligare en rejäl höjning av avräkningaspriset, som kommer ske i trappsteg fram till v 24.

Vi har deltagit i Sakråd om översyn av djurskyddslagstiftningen i EU som Näringsdepartementet bjudit in till. EU-kommissionen har aviserat att unionens djurskyddslagstiftning, inklusive slakt och transporter ska ses över, detta ingår i den så kallade Från jord till bord-strategin. Syftet är att anpassa lagstiftning till de senaste vetenskapliga rönen, att utöka regelverkets omfattning och att underlätta genomförandet för att stärka och säkerställa en hög nivå på djurskydd i hela EU. Ny lag beräknas träda i kraft slutet av 2023. Sverige kommer att vara ordförandeland under denna period och det kommer då att hållas en djurskyddskonferens. SF har lyft vikten av god djurvälfärd, smittskydd, lika regler i hela EU som ska efterlevas i praktiken och regelförenklingar som gynnar ökad produktion och konkurrenskraft. Vi kommer att samarbeta med LRF och lämna ett utförligt svar.

Ni har väl bokat in 12-14 augusti för Internorden som i år hålls i Sverige. Föreläsningar och inblick i forskning och fårskötsel i våra grannländer. Passa på, det tar många år innan vi åter har konferensen på hemmaplan.

Årsstämman i Vadstena närmar sig och nästa måndag är sista dagen för sena anmälningar. Är man medlem som inte själv ska åka till stämman men vill ”skicka med” något, då kan man gärna ta upp saken med sin egen lokalförenings stämmoombud.

Vi passar på att säga tack till stämmans sponsorer.

Nästa vecka blir det åter ett nytt lösenord för att läsa veckobrevet på hemsidan. Nya lösenordet hittar man på innehållsförteckningsidan i Fårskötsel, den som kommer om en vecka alltså. Vi ursäktar strulet!

Känner du en kvinna som engagerat sig ideellt inom gröna näringar, som är bosatt i Norrland och förtjänar en utmärkelse? Nominera henne till Norrlandförbundets pris till minne av förbundets grundare Ingeborg Hedberg. Senast den 6 maj, läs mer här.

Mjölkfårbonden Christoffer Lindahl och grönsaksodlande kollegan Magnus Alskog har startat en podd där man får tjuvlyssna när de sitter vid köksbordet och pratar om bondelivets glädjeämnen och vedermödor. Finns på Spotify och heter Två Små Bönder. Nu tillagd i vår lista över poddar om får och lantbruk. Tipsa gärna om fler poddar som passar i listan.

Trevlig helg önskar SF!

2,1 % av svenska fårföretag har fler än 200 lamm (källa), så det är inte många svenska lammbönder som får uppleva detta. Det magiska numret gick till en seminunge efter Graute Gudetti, morfarsfar är Flöje Uno. Vad månde bliva? Foto Anna Törnfelt

Systrar, också de är efter seminbaggen Graute Gudetti. Foto Anna Törnfelt

Satsning på att grusa upp platsen där balarna förvaras över vintern verkar ha funkat, hitintills har alla årets balar klarat sig från sorkangrepp. Ett lass grus med inblandat stenmjöl gav en stadig yta som binder lite. Köpa grus är kanske inte det roligaste man gör för pengar, men det är trots allt ännu tristare att råka ut för skadade balar och i värsta fall inte ha foder så det räcker. Tänk på att inte ställa balar ända ut mot gräskanten, sorkar är försiktiga och ljusskygga och opererar inte gärna på öppen mark. Foto Britta Wendelius

För att slippa lamm på foderbordet gäller det att ha rätt avstånd på foderbordets öppning, Britta har kommit fram till att 17,5 cm passar bäst för hennes tackor och lamm. Lätt att komma ihåg och lätt att ställa in när man har sin lilla mall. Foto Britta Wendelius

Varför är det alltid så oerhört bråttom just när man ska posta träckproverna innan lådan töms? Foto Anna Bergström

Kängorna är för varma och byts mot nya arbetsskor, då är det vår på riktigt! Foto Elof Nilsson

Som den uppmärksamme noterat är det inte bara svarta lamm på Nors numera. Foto Elof Nilsson

Vykort från vårplöjning vid Hangvar kyrka. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av AnnaSisy