Julafton och Allhelgonahelg

veckobrev
30 oktober 2020 | Men nästa helg är det Lammriksdag.
En vecka kvar till årets Lammriksdag som är digital och bland annat tar upp det senaste inom djurhälsa, jordbrukspolitik och rovdjursfrågan. Glöm inte att sätta av lördag förmiddag nästa vecka till mötet, programmet finns här. Länken som man behöver för att ansluta till mötet kommer via epost på måndag, håll utkik. Dyker den inte upp går det fint att skicka ett mail till webbredaktören och efterfråga den.
Medlemsenkätens resultat kommer att presenteras och diskuteras under Lammriksdagen. Vi lovar att detta är intressant, vi kommer att ha stor nytta av era svar och vill man komma med inspel i frågan går det alltså bra nästa lördag.
Vad kan Förbundet göra bättre?

  • Ökad medlemsnytta
  • Fortsatt påverkansarbete (politik)
  • Fortsatt påverkansarbete marknad
  • Mer utveckling och utbildning
  • Mer arbete med avelsfrågor

Håller du med?
Den stora utleveransen av spermadoser från seminstationen har gått iväg. Schenker är snabba och många har nog redan fått hem sitt kärl, annars är det på ingång.
inlev
Mycket bättre än julafton tycker webbredaktören! Att seminera är inte svårt eller jobbigt, men väldigt spännande och roligt. Dessa baggar flyttades rakt in i huset utan fotbad, inspektion av klövar, träckprov, avmaskning, karantän och så vidare – det är otroligt praktiskt. Foto Anna Bergström
Vi tackar Dream Team Semin på seminstationen för att ni gjort detta möjligt även i år! Tack också till baggarnas generösa ägare, seminverksamhetens sponsorer och allra mest tack till besättningarna som använder semin, för utan er blir det ju inget!
Baggarna ni köpt kommer att göras tillgängliga i ert Elitlamm under början av kommande vecka. Dyker det upp frågor kring registrering av seminering, kontakta Elitlamms support så får ni hjälp.
En hel del doser går på export till Finland och Danmark. Det är roligt att kunna bidra med eftertraktade gener till deras avel.
Möte med Köttföretagen, bland annat angående CODD och hur vi ska gå vidare med smittspårning och information kring livdjurshantering.
Livsmedelsverket har enligt en kammarrättsdom tagit ut för höga avgifter för kontrollerna av totalt 18 slakterier. Något som Svenska Köttföretagen tillsammans med Svensk fågel drivit under en lång tid. Kammarrätten ger alltså Svenska Köttföretagen rätt, efter fyra års kamp mot kraftigt höjda avgifter. Läs mer här.
Aktuell information om Lammlyftet

  • En svensk standard för lammkött är framtagen.
  • I dag är det mellan 45 %–50 % av alla slaktade lamm på årsbasis som inte håller lammlyftskvalitet i Sverige. Det finns en stor potential.
  • Ett webbverktyg för producent och slakteri som bygger på standarden är under utveckling, kommer att ligga på SLUs plattform Canvas och ska vara klart 30 november 2020. Kommer att vara öppet för alla att gå in och använda.
  • Lammlyftet fas 1 ska vara klart i december 2020.
  • Ett implementeringsprojekt är under uppstart. Projektet finansieras av LRF och med medel från Branschutvecklingspengen.

Mer information och länkar om Lammlyftet finns här.
Halverade utsläpp för nöt, gris och lamm till 2045 är ett arbete som ingår i Handlingsplanerna och där har man nu tagit fram listor över tio åtgärder på gård per djurslag, som ska utgöra utgångspunkt för denna halvering av klimatutsläppen. Även investeringskostnader och lönsamhetspåverkan tas i beaktande.
halvering2045
Öppna större. Grafik Köttföretagen
Håll koll på hur arbetet med Handlingsplan Lamm fortskrider via handlingsplanernas hemsida.
Kalendern Heta Baggar 2021 har gått till tryck och ni som har beställt får ett mail med aktuellt swishnummer från Britta i början av nästa vecka. Ni som ännu inte beställt, gör det snarast. Väggkalendern blir ursnygg, och finns endast i en begränsad upplaga om 100 ex.
Fårskötsel nummer 7 snurrar också på tryckeriet, och nästa vecka landar den i våra brevlådor.
Hur jobbar ni ute på gårdarna för att förbättra arbetsmiljön? Uthållighet i lammnäringen handlar även om arbetsmiljö – det gäller att inte glömma sin egen kropp när man satsar på fåren. Einar har frågat efter era erfarenheter runt olika modeller av tackvändare, med tanken att göra ett reportage i Fårskötsel som kan underlätta när man funderar på att investera i detta extremt kroppsbesparande hjälpmedel. Har du erfarenheter att dela med dig av, kontakta Einar. Tipsa gärna om fler ämnen i facket arbetsmiljö på fårgård som förtjänar egna artiklar!
grinden
Min tackvändare tillika äkta make ville inte vara med på bild, men denna gånggrind som inköptes för ca tre år sedan förtjänar ett eget omnämnande. Förr klättrade jag över en vanlig grind, som så många andra fårbönder, vilket höll på att bli min död då jag en dag fastnade med foten och handlöst störtade mycket nära betongröret där vattnet kommer upp. Tänker ofta på hur mycket denna geniala (dvs öppningsbara) grind underlättar jobbet i fårhuset. Foto Anna Bergström
Fårpodden har inte släppt något på ett tag men snart går proppen ur, två avsnitt ligger på klippbordet. Det första är en intervju med Åsa Lindqvist, som efter ett långt och innehållsrikt arbetsliv i fårägarnas tjänst ska gå i pension, samt ett inslag från seminstationen. Nästkommande blir den utlovade podden om resistenta parasiter. Håll utkik.
Intressanta poddar står som spön i backen numera, en utvecklig som många av oss uppskattar.

Tipsar om ett seminarium om djurvälfärdsaspekter vid hobbyvallning med hund, med fokus på fåren, som Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW) arrangerar tillsammans med Svenska Djurskyddsföreningen och Compassion in World Farming den 12 december. Läs mer här.
Trevlig Allhelgonahelg önskar SF!
allhelgona
Foto Britta Wendelius
Eleonor-Jokela
Tack Eleonor Jokela som bidragit med en bild på sina fina småtackor! Vita texelkorsningar som föddes på gården i februari och Oxford Down som köptes i somras. Besättningen finns i Saleby utanför Lidköping. Foto Eleonor Jokela
Jocke3
Känner ni igen honom? Jocke 13 år är fortfarande i avel, och han förtjänar det fortfarande. Foto Ulf Ekholm
lagspanning
En blöt och regnig höst? Jovars. När det rovdjursavvisande staketet (RAS) står under vatten hjälper det inte att trimma. Inget att göra åt, och tackorna trivs som tur är med att mysa inne i fårhuset. Foto Britta Wendelius
Sammanställt av AnnaSisy