Minst 450 000 ton livsmedelsråvaror blir aldrig mat. Det här är något som både minskar producenternas intäkter och påverkar miljö och klimat negativt. Det framgår i en slutrapport om livsmedelsförluster från Jordbruksverket, som nu föreslår tio åtgärdsområden för att mer av de förlorade råvarorna ska bli mat. Läs en sammanfattning på Greppa Näringens hemsida med länka till slutrapporten mm.
Via Svenska Miljöinstitutets hemsida
En informationssida om cirkulär matproduktion
I ett forskningsprojekt har miljöpåverkan av typiska sätt att producera nöt- och lammkött i olika delar av Sverige beräknats med hjälp av livscykelanalys (LCA). Klimatavtrycket är relativt högt per kilo nöt- och lammkött jämfört med till exempel gris och kyckling. Men betande nötkreatur och får har även positiva effekter på miljön såsom upprätthållande av biologisk mångfald och inlagring av kol i marken. Läs rapporten Populärvetenskaplig sammanfattning
Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag. Inom Handlingsplanerna har vi, sedan 2019, jobbat mot 48 st delmål genom att genomföra 123 st åtgärder. Visionen har varit att kött från Sverige ska vara en del av världens hållbarhet. För att lyckas har vi haft fokus på tre olika målområden, klimat & kretslopp, foodservice och rätt sortering & köttkvalitet. Missade du eventet? Då kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens youtube-kanal: Förmiddagens föreläsningar | Eftermiddagens föreläsningar
Deklarationen syftar till att ge röst åt de många forskare världen över som forskar flitigt, ärligt och framgångsrikt för att uppnå en balanserad strategi för framtidens jordbruk. The Dublin Declaration
Två nya rapporter från Jordbruksverket visar hur stor mängd kött, mjölk och biprodukter som inte blir mat. Ökad resurseffektivitet i produktionen kan ge mer mat, öka lönsamheten och minska klimatpåverkan. Pressmeddelande med länkar till vidare läsning
I den här rådgivningen lär du dig vad du kan göra annorlunda för att gynna klimatet. Klimatkollen ger dig en första koll på läget. Om du utnyttjar resurserna effektivt betyder det sannolikt högre lönsamhet och samtidigt minskade förluster av växthusgaser i olika delar av din produktion. Information om Klimatkollen för djurgårdar via Greppa Näringens hemsida
How “Wooly Weeders” are proving more ecological and economical than mowers and herbicides. Read the article at americanwool.org