28 feb 2024

Tio åtgärder för att minska förluster av livsmedel

Minst 450 000 ton livsmedelsråvaror blir aldrig mat. Det här är något som både minskar producenternas intäkter och påverkar miljö och klimat negativt. Det framgår i en slutrapport om livsmedelsförluster från Jordbruksverket, som nu föreslår tio åtgärdsområden för att mer av de förlorade råvarorna ska bli mat. Läs en sammanfattning på Greppa Näringens hemsida med länka till slutrapporten mm.

Teresia Borgman
Greppa Näringen
23 okt 2023

Moderna betesskogar kan förena produktions-, naturvårds- och klimatmål

Artikel

Karl-Ivar Kumm, Anna Hessle
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU
24 jul 2023

Tre utmaningar för att minska jordbrukets klimatavtryck

Ladda ner rapporten här

Jordbruksverket
15 jun 2023

Hållbarhetsanalys av svensk ull

Via Svenska Miljöinstitutets hemsida

Emma Moberg, Elvira Molin, Lovisa Källmark, Michael Martin
IVL Svenska Miljöinstitutet
18 maj 2023

Agrosfär – ett branschgemensamt verktyg för klimatmätning på gårdsnivå

Information via Agronod

Agronod
1 mar 2023

Vad är cirkulär matproduktion?

En informationssida om cirkulär matproduktion

Svenskt Kött
17 feb 2023

Miljöpåverkan av svensk nöt- och lammköttsproduktion

I ett forskningsprojekt har miljöpåverkan av typiska sätt att producera nöt- och lammkött i olika delar av Sverige beräknats med hjälp av livscykelanalys (LCA). Klimatavtrycket är relativt högt per kilo nöt- och lammkött jämfört med till exempel gris och kyckling. Men betande nötkreatur och får har även positiva effekter på miljön såsom upprätthållande av biologisk mångfald och inlagring av kol i marken. Läs rapporten Populärvetenskaplig sammanfattning

Serina Ahlgren, Danira Behaderovic, Stefan Wirsenius, Annelie Carlsson, Anna Hessle, Per Toräng, Anett Seeman, Theo den Braver, Olle Kvarnbäck
RISE, Chalmers, SLU, Gård & Djurhälsan, Naturvisaren
2 feb 2023

Ökat fokus i år på PFAS i mat och vatten

Infosida om PFAS

LRF
13 jan 2023

Avslutning av Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm

Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag. Inom Handlingsplanerna har vi, sedan 2019, jobbat mot 48 st delmål genom att genomföra 123 st åtgärder. Visionen har varit att kött från Sverige ska vara en del av världens hållbarhet. För att lyckas har vi haft fokus på tre olika målområden, klimat & kretslopp, foodservice och rätt sortering & köttkvalitet. Missade du eventet? Då kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens youtube-kanal: Förmiddagens föreläsningar | Eftermiddagens föreläsningar

Svenska Köttföretagen
27 dec 2022

Fjøs med energivennlige løsninger

Via Youtube

Agropub
25 nov 2022

The Dublin Declaration – forskare om boskapsdjurens roll i samhället

Deklarationen syftar till att ge röst åt de många forskare världen över som forskar flitigt, ärligt och framgångsrikt för att uppnå en balanserad strategi för framtidens jordbruk. The Dublin Declaration

dublin-declaration.org
15 nov 2022

Är kött bra för oss, och för Sverige?

Artikel

Svenskt Kött
18 okt 2022

Förluster på gårdar och slakterier – så mycket kött och mjölk blir inte mat

Två nya rapporter från Jordbruksverket visar hur stor mängd kött, mjölk och biprodukter som inte blir mat. Ökad resurseffektivitet i produktionen kan ge mer mat, öka lönsamheten och minska klimatpåverkan. Pressmeddelande med länkar till vidare läsning

Jordbruksverket
23 aug 2022

Klimatkollen

I den här rådgivningen lär du dig vad du kan göra annorlunda för att gynna klimatet. Klimatkollen ger dig en första koll på läget. Om du utnyttjar resurserna effektivt betyder det sannolikt högre lönsamhet och samtidigt minskade förluster av växthusgaser i olika delar av din produktion. Information om Klimatkollen för djurgårdar via Greppa Näringens hemsida

Greppa Näringen
9 aug 2022

Solar Grazing

How “Wooly Weeders” are proving more ecological and economical than mowers and herbicides. Read the article at americanwool.org

American Wool