Vad behöver vi som fårägare vara beredda på och hur kan vi förbereda oss för att klara kriser och oförutsedda händelser? Lyssna på #34 Fårpodden.
Rekommendationer och djurägarförsäkran 2024
Aktuella rekommendationer för livdjursförsäljning och karantän, samt rekommendationer för baggauktioner och riksbedömning finns på Gård & Djurhälsans hemsida.
Livdjursförmedling vid misstänkt eller konstaterad förekomst av resistenta parasiter
Ett av Maedi-Visnaprogrammets syften är att möjliggöra en säker livdjurshandel. Statuskontrollen är ett led i att underlätta detta. Satuskollen finns på Gård & Djurhälsans hemsida.
Hämta hälsodeklaration Se också smittskydds- och karantänsrekommendationer Största risken att föra in smitta i sin besättning är vid köp av livdjur. Fåravelsförbundet och Gård & Djurhälsan har därför tillsammans tagit fram en hälsodeklaration som kan användas vid inköp och försäljning av får. Köp inte grisen i säcken eller smittan med fåren, fråga efter Hälsodeklarationen nästa gång du köper får!
Många fårägare har tvingats bli bekanta med sjukdomen Orf/smittsamt muneksem då det är en vanligt förekommande sjukdom hos får. Sjukdomen yttrar sig som blåsor som övergår i såriga krustor. Som namnet smittsamt muneksem antyder så sitter förändringarna framför allt kring mun och nos. Läs artikeln här.
Nu finns ett inspelat webbinar om MV/CAE-programmet att ta del av på YouTube.