Så kom sommaren

4 juni 2021 | Förra veckan nådde vattnet över stövelskaften, men sedan dess har det blivit sommar och gräset har vuxit en halvmeter.

Välkommen sommaren! Foto Ulf Ekholm

Ett nytt avsnitt av Fårpodden är här och det handlar om världens bästa kött. Vi har pratat med Claes Lövgren som berättar om tackaköttets resa in i de fina salongerna, med den inflytelserika kocken Stefan Eriksson som hyllar köttet från tackor och berättar vad som krävs för att skapa kött av världsklass och med Helena Stenberg om Lammlyftet. Är det ett paradigmskifte vi upplever just nu?

Lammlyftet kommer att publicera en rad filmer med korta dragningar om ämnen som har med köttkvalitet att göra. Film nummer 2 finns nu ute och den handlar om faktorer som påverkar lammköttets mörhet.

Viktoria Östlund som är nöt- och lammansvarig på LRF Kött lämnar nästa vecka detta uppdrag. Som nöt- och lammansvarig har hon jobbat i tätt i samarbete med SF och drivit och bevakat våra frågor näringspolitiskt, inom jordbrukspolitiken, via arbetet med Handlingsplan Lamm med mera. Framöver blir det Flyinge Stuteri som får dra nytta av Viktorias kompetens och driv. Lycka till Viktoria och ett STORT tack för allt du gjort för oss och lammbranschen!

En ny nöt- och lammansvarig kommer till hösten, rekrytering pågår, men tills dess täcker Fredrik Sundblad upp.

Claudia som lämnade sitt uppdrag i SFs styrelse vid stämman fick igår besök av Britta som å allas våra vägnar tackade för tiden som varit och det viktiga arbete hon gjort. Britta berättar att Claudia har en makalös trädgård som mest av allt liknar en djungel i ett exotiskt land med bin, höns, ankor och odlingar därtill. En upplevelse!

Claudia skickade med de varmaste hälsningar till er alla med dessa ord: Det är med blandade känslor jag släpper Fåravelsförbundet. Jag är stolt och glad över allt positivt som jag varit med om att förverkliga för den svenska ullen som råvara, men jag kommer att sakna alla härliga människor som jag lärt känna genom mitt engagemang i SF. Det jag däremot inte kommer att sakna är den ständigt överfulla inkorgen i mailprogrammet ; )

Claudia dagen till ära klädd i färger som matchade blombuketten och presentpappret. För att Claudia ska minnas oss fick hon också två keramikfår som Annika Bergman gjort och ett presentkort att byta mot något bestående på den lokala plantskolan. Foto Britta Wendelius

Gård & Djurhälsan har haft bolagsstämma och styrelsemöte under veckan. SF är delägare och har en plats i styrelsen där Ulf företräder oss, med Elof som suppleant. Rekryteringsprocessen för att finna Kees de Jongs efterträdare till vd-posten är i full gång.

Det har under våren uppstått brist på många vanliga läkemedel, och just nu är det är akut brist på avmaskningsmedel till får. I de flesta fall är problemen att få fram läkemedel relaterade till Covid-19. Ett exempel är att brist på det lilla membran som försluter medicinflaskor gör att tillverkning ligger nere. Gård & Djurhälsans veterinärer har löst mångas behov genom att skriva ut andra, mer eller mindre likvärdiga preparat, eller genom att söka licens för andra preparat som normalt inte finns registrerade i Sverige. Men detta har ofta en dominoeffekt, det vill säga att de preparat som normalt inte skrivs ut så ofta också tar slut. Gård & Djurhälsan har skrivit om situationen här.

Inventering av varg som gjorts under vintern 2020-2021 är klar. Det totala antalet vargar i Skandinavien under inventeringsperioden 2020/21 beräknas till cirka 480 inklusive de vargar som dött under samma period. Osäkerhetsfaktorn (konfidensintervallet) ligger mellan 379 och 624 vargar. I Sverige beräknas antalet vargar till cirka 395, med ett konfidensintervall mellan 312 och 513 vargar. Det är en ökning i Sverige från förra året. Den genomsnittliga inavelsgraden för familjegrupper i Skandinavien är 0,23. Mer att läsa i rapporten. Här finns ett kort sammandrag på svenska.

Siffrorna som visar att vargstammen frodas väcker förstås oro bland fårägare. SF lyfter i många olika sammanhang på regional och riksnivå vårt perspektiv, och framhåller fårens betydelse för biologisk mångfald och att vi själva borde producera mer av det lammkött som äts i Sverige. Det är viktigt att vi också pratar om detta lokalt, med politiker och media, och där kan ni i lokalföreningarna göra stor skillnad. Sök stöd hos oss om ni behöver fakta, siffror eller pepp.

Medel har sökts av SLU till ett projekt om ekonomiskt hållbar lammköttsproduktion. Om projektet beviljas kommer en panel, där SF bland många andra experter ingår, söka finna produktionsformer där intäkterna täcker alla produktionskostnader, inklusive nya byggnader och lantarbetarlön för allt arbete. Man vill kort uttryckt hitta förutsättningar för att fler ska kunna försörja sig på uppfödning av lamm.

Lammproducenterna bjuder in alla med renrasiga köttrasfår till riksbedömning under juli och augusti. I år kommer alla som vill riksbedöma sina djur att erbjudas två olika alternativ, dels sedvanlig riksbedömning som genomförs på samma sätt som tidigare år och dels en förenklad riksbedömning som görs hemma på gården hos djurägaren. Mer information och datum för de sedvanliga riksbedömningarna finns här.

Platser och tider för riksbdömning av ull- och pälsraser, tillsammans med information om anmälan, hittar man här.

Vi har ett erbjudande till besättningar som använder Elitlamm via listrapportering. En timmes fri utbildning till nuvarande listrapportörer som bryter till Elitlamm AvelMini, det vill säga om börjar registrera själva via dator, surfplatta eller en smart telefon. Kontakta Elitlamms support för mer information eller om ni har frågor. Vi har lotsat flera djurägare att börja registrera själva på sistone och det har gått finfint, man behöver inte någon stor datorvana för att lära sig programmet som är enkelt. Listrapporteringen kommer att prishöjas nästa år, så passa på nu.

Medlemsbrev har denna vecka skickats ut till medlemmar i Hallands Fåravelsförening.

Nya artiklar som tillkommit i Kunskapsbasen under maj månad finns listade här.

Rådgivarna Gimrarna har haft årsmöte idag. Till ny ordförande valdes Anna Hultgren från Värmland. Anna arbetar på HS och jobbar med husdjursrådgivning. Gimrarna har under året som gått med utveckling av ekonomiuppföljning, varit delaktiga i referensgrupper och jobbat med kunskapsspridning, t ex genom artiklar i Fårskötsel.

För att få en bättre uppfattning om hur stora betesskadorna är på åkrar, och vad det kostar för den enskilde lantbrukaren, pågår just nu ett arbete där flera LRF-lokalavdelningar erbjudits att sätta upp referensburar. Nu är första referensrutan mätt. Med blotta ögat syntes bara marginella skillnader, men när innehållet i referensrutan jämfördes med kontrollrutan visade resultatet något helt annat. På vallåkern utanför Dannäs i Småland kan man konstatera upp till 33 % lägre skörd på förstaskörden, läs mer här. Någon fårbonde som provat referensrutor i år? Hur har det gått? Skicka gärna en kort rapport och bild till redaktören.

I dessa vallskördartider tipsar vi om några bra verktyg som alla kan använda. På vallprognos.se kan du följa utvecklingen av vallen i ditt område. Genom att kombinera väderdata, prognoser och analyser av den växande grödan kan vallprognos.se förutsäga det bästa skördedatumet. Grovfoderverktyget kan användas vid planering och uppföljning av grovfoderproduktion och har en stor kunskapsbank om odling och utfodring. Grovfoderkalkylen kräver en avgiftsbelagd licens, men övriga sidor är fritt tillgängliga.

Trevlig helg önskar SF!

Nu blir det bildkavalkad från odlingar och vallar.

Vårbruket är klart, laddar nu för grovfoderskörd. Foto Elof Nilsson

Blodklöver i full blom bland spänstiga rågax. Foto Elof Nilsson

Torrt och kallt har gjort att en del vallar på östra Gotland har avkastat dåligt. Fattas nog 50-60 balar mot normalskörd. Foto Anna Törnfelt

Grönmassa på väg till analys. Foto Anna Törnfelt

Vallskörd i Närke. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Och nya beten till fåren. Foto båda ovan Gudrun Haglund Eriksson

Digitalt i all ära men vi förser även Postnords brevbärare med en hel del jobb. Foto Britta Wendelius

En varm försommardag är slut. Vi hörs igen nästa vecka. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av AnnaSisy