Sugen på att sälja ull eller plugga lammproduktion?

veckobrev

1 februari 2019 | Här kommer veckans fårnytt från ett snöigt Sverige.

Under veckan har vi deltagit i Sakrådsmöte på regeringskansliet. Nya landsbygdsministern Jenny Nilsson presenterade sig och det gjordes dragningar kring övergripande målbilder för EU:s framtida gemmensamma jordbrukspolitik. Vi fick bra möjlighet att spela in synpunkter och önskemål, både i de generella målen och de specifika målen. Lammen har en tydlig plats i framtidens klimat och miljömål. Ett bra möte, trots sin stora bredd av tyckande instanser.

sakrad_jan2019
Jenny Nilsson, ny landsbygdsminister. Foto Elof Nilsson

I onsdags gästade Claudia P1s talkshow Nordegren & Epstein. De samtalade om varför det är en bra idé att ta vara på den svenska ullen. Lyssna här.

Har du möjlighet att leverera ull? Det behövs samarbeten för att vi ska kunna ta nästa steg med svenska ullen. Kom till bransch-mötet (B2B) under Fårfest i Kil och ta om möjligt med prov på din ull. Här har ni chansen att träffa företag som vill tillverka olika typer av produkter i ull. Tanken är att dessa företag och ullproducenter med en för ändamålet lämplig ull ska kunna hitta varandra. Obs, det handlar inte bara om extra mjuk ull till kroppsnära plagg, alla sorters ull har användningsområden! Tänk på att presentera din produkt på ett tilltalande sätt, väl rensad och tvättad. Hör av dig till Claudia för mer information.

Tvätta ull så här: Lägg ullen i ljummet vatten. Låt stå till nästa dag. Häll bort vatten och tillsätt nytt ljummet vatten. Byt vatten tills vattnet är klart och ullen ser ren ut. Är den mycket smutsig kan man tillsätta några droppar ulltvättmedel eller diskmedel. Schampo funkar också men inga mängder. Torka ullen i en svampback eller utbredd på ett luftigt underlag.

Chris
Fårklippare Chris Würst fixar vårklippningen på Hälla Gård. Foto Thomas Eriksson

Även vårklippet kan tas tillvara om ullen är skapligt ren och av bra kvalitet. Men vad är bra kvalitet? Klicka här för svar från ett urval av Sveriges ullförädlare (ur Ull och skinn – vägen till mervärde, sid 21). Svaren varierar och rätt ull på rätt plats är tydligt av vikt.

Återkoppling på motionen om pälsmönstring som antogs vid förra stämman (Motion 1, 2018) skickas idag till den motionerande lokalföreningen Sörmlands Fåravelsförening. Där beskrivs vilka åtgärder som tagits och kommer att tas för att söka öka tillgången till kompetenta mönstrare. Läs mer om detta i nästa Fårskötsel.

Ett remissvar gällande ”Förslag till förändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om rutiner vid handläggning av ärenden om stöd med tillhörande konsekvensutredning och särskild konsekvensanalys” har skickats till Jordbruksverket.

Myndigheten för Yrkeshögskolan har beslutat att ge Yh-utbildningen Driftledare Lantbruk starttillstånd fr.o.m. 2019. Utbildningen blir unik i landet som den FÖRSTA på Yh-nivå (Yrkeshögskola) där fårproduktion finns med ordentligt som valbar fördjupningsinriktning. Vill du veta mer om hur och när man söker till Driftledare Lantbruk, läs mer här.

Entusiasmen är stor i Umeå där utbildningen kommer att ges.
– Det här kommer lägga en bra grund för kompetensförsörjningen inom lantbruket i norr många år framöver, och även bidra till de livsmedelsstrategier som tagits fram inom olika län! säger Annicka Svensson, Utvecklingsledare Umeå kommun. Vi har i ansökningsprocessen haft ett fint samarbete med Svenska Fåravelsförbundet, vilket vi tackar särskilt för.

Tack själva säger SF! Detta är en verkligt god nyhet då det saknats möjlighet att gå kortare utbildningar än de akademiska, som ger specialkompetens för att jobba med får. Yrkeshögskoleutbildning är en möjlighet att tillägna sig avancerade kunskaper som är direkt tillämpbara i yrkeslivet.

Yh-myndigheten gav också positivt besked till Eldrimner och Torsta som får fortsätta att anordna sin yrkeshögskoleutbildning i mathantverk där bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker utbildas.

Nästa goda nyhet är att Driftsledare Lantbruk och Umeå kommun kommer att sponsra SFs Årsstämma i Dalarna med ett Guldsponsorpaket. Tätt därefter anmälde sig Tranås Skinnberedning till samma paket. Tack till er båda!

Guldsponsor2019Vi presenterar våra Guldsponsorer här i veckobrevet.
Denna vecka: Yh-utbildningen Driftsledare Lantbruk och Tranås Skinnberedning

Driftledare Lantbruk är en ny 1,5-årig eftergymnasial utbildning inom Yrkeshögskolan där man får kunskaper direkt tillämpbara i yrkeslivet. Den kan leda både till eget företagande och anställning som driftledare. Förutom en gemensam grund för alla med ekonomi, entreprenörskap, ledarskap, odling av foderväxter mm kommer det finnas valbara kurser att välja inom områdena mjölk/nöt respektive fårproduktion. Även ull- och skinnförädling finns med. En stor del av utbildningen består av praktiskt lärande i arbete (LIA). Umeå kommun och Forslundagymnasiet satsar på den här utbildningen för att man tror på fårnäringen, och ser att den också behöver tillgång till kvalificerade utbildningar. Planen är att starta med ett första intag redan i höst.

Tranås Skinnberedning är berederiet med helsvensk produktion som fyllde 100 år 2017. Man bereder 65 000 lamm- och fårfällar och 350 nöthudar per år. Idag är man 32 anställda och nytillträdde VDn Eva Alexandersson berättar att hon går all in för att förbättra och utveckla företagets kundservice.
– Service, kunskap, känsla och erfarenhet. Det är det allra viktigaste och det kan vi erbjuda tack vare vår kunniga personal. Vi strävar hela tiden efter att utveckla svensk beredning av får- och lammskinn. Våra kunder prioriterar korta transporter och upplever svenska miljökrav som en garanti för en miljömässigt skonsam beredning.
Tranås Skinn bereder lamm och fårskinn efter era önskemål – klippta, oklippta, färgade, tvättbara, ekogarvade. Är det svårt att välja så hjälper personalen till med att välja rätt beredning för varje skinn.

Både Driftledare Lantbruk och Tranås Skinnberedning kan ni träffa på plats under stämman i Mora.

GutefårAkademin har bjudit in SFs medlemmar till sitt traditionella februariseminarium på Skansen i samarbete med Skansens Djurvårdarenhet. Man måste föranmäla sig, läs mer i inbjudan till Kvalitet & tradition.

När börjar lamningen i år? I Elitlamm Fritid och Avel & Produktion anges första beräknade lamningsdatum från och med nu på ett nytt sätt. Det datum som nu anges är 145 dagar från baggsläpp, alltså den dag man ska vara upp till tänderna beredd på att lammen kan börja komma. (Tidigare angavs ett beräknat medelamningsdatum som låg en bra bit senare än första möjliga.) Har man fört in scanning med fosterålder eller individuellt betäckningsdatum får tackorna individuellt beräknade lamningsdatum, som övertrumfar uppgiften för gruppens tidigaste beräknade lamningsdatum.

På onsdag hålls en workshop i projektet om Ökad utevistelse för får genom ranchdrift. Har du synpunkter på vilka för/nackdelar ett uppluckrat regelverk kan innebära? Hur skulle det påverka på din gård om ligghallskravet var mindre strikt? Tänk fritt och hör av dig till Elof som gärna tar med sig dina synpunkter till workshopen. Att besvara enkäten är en annan möjlighet att säga sitt.

Vi får en hel del rapporter om sommarens konsekvenser. Flera gårdar har stora bekymmer med foder och halm. Långa slaktköer för tackor är fortfarande ett problem. Men vi får också positiv respons, många är nöjda med arbetet som görs för att lyfta ullen. Oavsett ämne är ni välkomna att höra av er till fritt vald styrelsemedlem.

Trevlig helg önskar SF!

sakrad_jan2019_2
Kraschkurs i EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Sverige 2021–2027. Foto Elof Nilsson

hunger
Hunger i en cirkulär ekonomi. Nyklippta tackor äter mycket och tacksamt. Foto Gudrun Haglund Eriksson

nyklippt
Alltmedan marknaden hungrar efter ull. Foto Gudrun Haglund Eriksson

ok
Låter ok om du frågar mig. Foto Thomas Eriksson

Sammanställt av Anna