Veckans alfabet

veckobrev
7 augusti 2020 | Angrepp, Bilder, Cikoria, Diplom, Entusiasm, Finull, Gårdsmönstring, Hudbod, Initiativ, Jirka, Kungsör, Livdjur, Mönstringskurs, Nålsöga, Oro, Pulpet, Riksbedömning, Skyddsjakt, Teo, Utrotningshotad, Vägning, Willy, Zen, Årjäng, Äng, Överklagad.
Några bokstäver fick utgå, men i stort sett räcker en enda svensk får-vecka till en hel ABC-bok.
Sent på fredagen förra veckan meddelades att skyddsjakt utlysts på vargen som rivit får i Småland och Västra Götaland. Bara några dagar senare meddelades att beslutet har överklagats till Förvaltningsrätten och att skyddsjakten i Småland ställts in jakten i väntan på dom. I Värmland pågår skyddsjakt på varg efter tre angrepp i Årjängs kommun.
Rovdjursläget blir alltmer ansträngt. Sensommaren när valparna börjar bli stora är alltid en farlig tid, men hur besvärligt det blir för oss med får varierar från år till år. 2020 verkar bli ett av de sämre, och det har varit flera nya angrepp under veckan som gått. Värmland och Uppsala län har drabbats, och idag rapporteras om ytterligare ett större angrepp i Gislaved, alltså i området där skyddsjakten stoppats. I Väster-norrland har björn hälsat på i fårhagar och skrämt djur. Dessutom loangrepp i Västra Götaland. Detta är ingen fullständig förteckning, det kan ha varit ännu fler angrepp som vi inte känner till i skrivande stund.
Drabbade kan kontakta oss för stöd och råd, förmedla gärna det om ni känner någon som råkat ut för angrepp.
I Kronoberg önskar djurägare mer stöd från länsstyrelsen. Allmogefårföreningens ordförande Jirka Bärnlund Fors är en av dem som har frontat i media och han lyfter bland annat frågan ur fårbesättningar som har utrotningshotade rasers perspektiv. Se inslaget med Jirka här.
Skara Lammslakteri kammade i år hem titeln Årets bästa hudbod, vilket inte är en småsak. För fårägare som gör återtag på pälsar är kunskap och noggrannhet när skinnet tas av avgörande. Priset går till det slakteri som har bäst skinnhantering. Vi lyfter på hatten för personalen på Skara Lammslakteri! Det är Gotlandsfårs-föreningen som delar ut denna utmärkelse och priset överlämnas i början av årets högsäsong för att inspirera Skara Lammslakteri att fortsätta med sitt föredömliga arbete, och konkurrenterna att ta upp kampen. Det är andra gången Skara Lammslakteri erövrar diplomet.
HudbodenSkara
Gotlandsfårsföreningens diplom delades i år ut på ”coronavis”. På bilden ses Ulrika Gustavsson, Klas Larsson och Håkan Svensson från Skara Lammslakteri. Till höger Magnus Håård som överräcker diplomet. Foto Margareta Håård
Tillsammans med fårklippparna och Högskolan i Borås lämnade SF i början av sommaren in en ansökan till Gudrun Sjödén Foundation om finansiering av ett ullprojekt med syfte att öka och underlätta svensk ullproduktion och förädling tillsammans med Swedish Wool Initiative (ett 20-tal av Sveriges ledande kläd- och inredningsföretag). Stiftelsen har i år fått in många ansökningar, och tyvärr fick vårt projekt avslag. Men vi släpper inte dessa idéer, fortsättning följer.
Härom veckan erbjöd Claudia sig att förmedla större mängder ull och flera hörsammade erbjudandet och har visat sin uppskattning över initiativet. Vi är glada att kunna hjälpa till i detta skede när säljare och köpare inte har så lätt att hitta varandra, och vi tror att denna boll förhoppningsvis kan rulla för egen maskin på lite sikt.
Riksbedömningssäsongen närmar sig och gårdsmönstringen går in i högsäsong. Vi hoppas att många kommer att ta med sina bästa djur till en riksbedömning för den extra kvalitetsbedömning av presumtiva livdjur som riksmönstringen erbjuder. Riksbedömning är något som efterfrågas av livdjursköpare och ett nålsöga som djur som ska säljas på någon av auktionerna måste passera igenom. Tänk också på att baggar med potential att bli seminbaggar bör få en riksbedömning med sig i bagaget. Även tacklamm är välkomna. Vilka tacklamm ska jag välja ut som livdjur? Riksdomarna kan hjälpa dig med valet.
Datum för sista anmälan till ull- och pälsbedömningarna från Piteå i norr till Hässleholm i söder hittar man här. Där finns även information om hur man förbereder djuren som ska riksbedömas.
De tyngre rasernas riksbedömningar drar igång i morgon. Första platsen är Växjö, följd av Våxtorp på söndag och Kungsör den 15/8. Missa inte dessa chanser att spana in riktigt fina köttrasbaggar.
Årets sambedömning för rekommenderade päls- och ullmönstrare ställdes in men flera gårdsmönstrare har tagit chansen att göra sambedömning genom att mönstra tillsammans med en riksdomare, och några gjorde sambedömning i samband med förra veckans mönstringskurs steg 2. Båda dessa former godkänns som genomförd sambedömning i år när corona-läget gör att vi släpper på formaliterna. Att mönstrare på alla nivåer får chans att ut- och fortbilda sig är viktigt. The show must go on.
Britta deltog som elev vid förra helgens pälsmönstringskurs steg 2 i Ramkvilla, här kommer Brittas utlovade rapport i text och bild:
Lång väg att åka, men det var det värt! Men inte vann jag reserekordet genom att åka från Västmanland. Det rekordet stod helt klart Willy Nilsson för, som åkt från Tärnaby för att gå kurs. Han fick motta applåder för dagens mest ambitiösa deltagare.
Jönköping Fåravelsförening arrangerade kursen och Stefan Josefsson på Medeltorp var gårdsvärd. Vår kursledare var riksdomare Birgit Fag. Stefan hade förberett det praktiska på ett utomordentligt sätt. Här var det ordning och reda, lammen stod samlade och förberedda i en box, och de hade fått asplöv att mumsa på. Tre mönstringsbord med tillhörande lampor och väggarna inramade med vit duk var iordningställda – riksbedömningskvalitet på upplägget helt enkelt. Det fanns även ett urval av både snygga och och lite mindre snygga skinn att ta del av.
StefanJosefsson
Vår gårdsvärd Stefan.
hetadiskussioner
Vid bordet med beredda skinn gick diskussionerna igång på allvar. Deltagarna sögs in i pälsens underbara värld och glömde tid och rum (och Folkhälsomyndigheten).
Birgit hälsade välkommen och vi deltagare fick presentera oss och vår bakgrund. Sedan kastade fröken Birgit oss direkt ut i verkligheten. Gruppen delades upp och vi fick både titta på och bedöma skinn samt mönstra lamm. Vi hann med fler lamm per person tack vare Stefans fina service, nya lamm dök upp på borden med jämna mellanrum.
Ramkvilla2020
Vi hjälpte varandra med feedback, medan kursledare Birgit alternerade mellan de olika mönstringsborden och utmanade oss i vår bedömning.
Dagen gick fort och i bilen de 45 milen hem landade mycket av de nya kunskaperna in i huvudet på den här fårägaren. Stort tack till arrangör, kursledare och trevliga kurskamrater. Vilken toppenbra dag!
Ni har väl inte missat att man nu kan lägga in bilder på djurkorten i Elitlamm Fritid och Avel & Produktion? Bilder som gjorts publika syns i annonser på Marknadsplatsen och visas på djurkorten för topplistebaggar, seminbaggar och baggar i auktions- och söklistor. Så glöm inte att dokumentera djuren vid mönstringen, och fyll på med bilder på äldre djur som är aktuella för försäljning eller drar blickar till sig genom att finnas med på de offentliga listorna.
magnus_teo2
Alla vill se bilder! Gissa vilka dessa herrar är. Magnus Håård, ok den var lätt, men vad heter baggen? Jo det är ingen mindre än Gannarve TEO, en bagge som lämnat fina lamm i många besättningar. Bilden kompletterar hans riksbedömningsprotokoll och avelsvärden, här kan vi med egna ögon se att han har ett korpsvart rastypiskt huvud och riktigt snygga spiror. Bilden togs när TEO tjänstgjorde på seminstationen i Alebäck, hösten 2015. Foto Margareta Håård
Trevlig helg önskar SF!
NilsÖstenNilsson
Lövängen är ”höstad”, som man säger i Halland, och tackorna har släppts på efterbete. Löv från lind, hassel och slån blir omväxling till gräsdieten. Det gäller att få tag i allt. Foto Nils Östen Nilsson
klippssnart
Kö till klippning för finullstackor som ska lamma i höst. Foto Gudrun Haglund Eriksson
finullen
Ullen som klipps nu är ren och fin. Foto Gudrun Haglund Eriksson
viktochhull
Sedan går tackorna vidare till stationen för gasbrandsvaccinering och hullbedöming. Foto Gudrun Haglund Eriksson
Jocke2
När man snart är 13 år har man rätt till att bli bortskämd. Lammfor 500 och betfor till frukost. Namnet är Jocke. Guldstjärna till den artige kompisen med zenartad attityd till andras matbunkar. Foto Ulf Ekholm

pulpet
En improviserad skrivpulpet i fårhuset. Foto Britta Wendelius
cikoria
Cikoria, vägvårda, blåbinkegräs, blåblinka eller jernört – kärt barn har många namn. Cikoria är en flerårig ört i familjen korgblommiga växter med ljusblå blommor. Den har historiskt använts bland annat som sallat, kaffesurrogat och som medel mot gikt, men vi använder den såklart som smakligt foder till fåren. En känd fröfirma kallar en blandning av cikoria + vitklöver för Rocket Fuel, vilket säger en del om denna rara blommas potential. Foto Britta Wendelius
Sammanställt av AnnaSisy