Framtiden, lönsamheten och hållbarheten

12 februari 2021 | Hur stor är jordbrukets klimatpåverkan och hur ökar vi kolinlagringen i mark bäst? Alla som var med vid gårdagens medlemsträff vet mer.

Igår var det premiär för våra digitala medlemsträffar. Kvällens tema var Hållbarhet, och inbjudna föreläsare var Per Frankelius, docent vid Linköpings Universitet, Matilda von Rosen, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings Universitet och Peter Borring, Hållbarhetsambasadör LRF. Peter fungerade även som moderator. Begreppet hållbarhet handlade i detta sammanhang om treenigheten hållbar lönsamhet, social hållbarhet och miljömässig hållbarhet. Per och Matilda inledde och deras fokus var innovation inom teknik, samarbete och affärslösningar. En av deras spaningar är att kolinlagring är hett och blir ännu hetare, och att det ger oss nya affärsmöjligheter. Visste ni att 50 % av ullen är bundet kol. Ett framtida försäljningsargument?

Soffhäng i gemenskap med en stor drös kollegor. Vi gillar detta! Foto Thomas Eriksson

Efter en bensträckare fortsatte Peter Borring. Peter visade bland annat att klimatavtryck från olika varor är mycket svåra att jämföra, och det ohållbara i att vi importerar så mycket av vår mat från länder med sämre framtidsutsikter för sitt jordbruk än vad vi har i Norden. Hälften av Sveriges jordbruksmark är beroende av de gräsätande djuren, eftersom den av fysiska och biologiska skäl inte är aktuell för odling av grödor för humankonsumtion. Det finns mycket intressant att studera i Peters presentation.

Intresset för träffen var stort, 112 personer hade anmält sig och drygt 90 kopplade upp sig och deltog i mötet. Många har återkopplat att de är nöjda med kvällen och att ämnet var intressant. Så gott som hela styrelsen var med, och vi uppskattade också mycket att tillbringa en kväll med er och fick många nya tankar med oss.

Det kommer en kort sammanfattning av kvällen i Fårskötsel. Några har frågat om medlemskvällen spelades in så att man kan titta i efterhand, men vi har valt att inte göra det. Vi vill att detta ska vara träffar där vi möts, lär oss saker och diskuterar, och där alla kan känna sig bekväma med att ställa frågor och komma med inspel utan att bli inspelade. Det gäller att hänga med när det händer, helt enkelt.

Nästa medlemsträff har tema Småskalig förädling och hålls den 18 mars.

Även i år ska Årets Fårföretagare utses, en av branschens mest ärofyllda utmärkelser. Nu är det dags att nominera sin favorit till lokal- och/eller rasföreningen. De flesta utser sin kandidat i samband med årsmötet och nu drar dessa igång runt hela landet. Årets Fårföretagare lyfter fram den mångfald som finns inom fårnäringen och uppmärksammar målmedvetna och framgångsrika fårföretagare. De nominerade kan vara fårföretagare med inriktning mot lammköttsproduktion, ull, skinn, avel, bevarandearbete, naturbetestjänster och/eller en kombination av dessa eller andra verksamhetsgrenar. Alla engagerade fårägare är viktiga för fårnäringen, oavsett inriktning. Ännu så länge har bara Västmanland nominerat, men vi hoppas på många kandidater till slutfinal. Läs mer här.

Apropå högsäsong för årsmöten i lokalföreningarna så påminner Britta om att lokalföreningar som vill ha hjälp med medlemsutskicket behöver vara ute i tillräckligt god tid. Minst 5 arbetsdagar innan informationen ska gå ut behöver ett färdigt underlag levereras in till sekreterare@faravelsforbundet.com.

Kallelser till lokala årsmöten har skickats ut till medlemmar i Sjuhärad, Dalarna, Halland, Norra Älvsborg och Västernorrland.

Fårpoddens nya avsnitt om lönsamma lamm finns nu ute. Ämnet verkar intressera, på bara några dagar har 200 hunnit lyssna. Här får vi konkreta tips om saker man kan göra för att förbättra lönsamheten i sitt fårföretag av Susanne Bååth-Jacobsson som är företagsrådgivare på Växa Sverige, lantbruksekonom Pernilla Salevid och lammrådgivare Theo den Braver. Vi som gjort podden är förundrade över att snack om ekonomi kunde bli så bra. Eller, det tycker i alla fall vi att det blev. Lyssna du också, och återkoppla gärna till AnnaEinar eller Titti.

Har ni sett att hemsidan fått ny kostym? Något försenat, för att uttrycka det milt, har hemsidan fått samma grafiska profil som Fårskötsel, och samtidigt en rejäl teknisk uppdatering. Det innebär bland annat att hemsidan nu är anpassad för mobilsurfning. En och annan länk är säkert fel efter denna omfattande operation, tipsa gärna om ni hittar ”döda” länkar eller andra konstigheter.

Fler Elitlammkurser har tillkommit på grund av anstormning av anmälningar.

HKScan har haft leverantörsråd denna vecka. Lammaffären går bra och har genererat ca 700 milj kr till lammnäringen. Det höga avräkningspriset kan vi tacka Styckmästarens Utvalda för. I stort sett alla lamm som som platsar i konceptet säljs under Styckmästarens Utvaldas varumärke, med undantag för det kött som går till restaurang eller storkök. Vecka 11 kommer en ny lammkorv att lanseras. Ny notering på får har lanserats vecka 4, och påskslakten sker vecka 11-12.

Den arbetsgrupp som fått uppdraget att försöka säkra framtiden för seminverksamheten har haft möte. Till de som oroar sig över hur det ska gå med verksamheten kan vi säga så mycket som att vi planerar för att tappa nya baggar på Alebäck även i höst, och vi hoppas att det går vägen. Vill man importera doser börjar det bli ont om tid, så vila inte på hanen om det finns sådana planer.

Det har idag varit ett möte inom Helena Jonssons utredning om fossiloberoende. Fokus var lönsamhet och konkurrenskraft inom lantbruket. Alla branscher var representerade, både SF och Lammproducenterna representerade får- och lammnäringen och vi kunde komplettera varandra väl. Rovdjuren kom givetvis upp, men även att vi har högre krav på byggnader än våra konkurrenter, att vi behöver få till effektivare management och att torkan har inneburit en stor nergång i antalet fårgårdar. Att vi måste få lönsamhet och konkurrenskraft för att kunna ställa om till fossiloberoende diskuterades ingående. Att lantbrukare är duktiga och vill ställa om är klart, men då måste även lönsamheten finnas med. I många fall är det andra som sätter agendan utan ha förståelse för de gröna näringarna. Det ska bli intressant att se vad denna utredning kommer fram till.

Denna vecka har det varit både Klövviltsutskott och Viltförvaltningsdelegation. Inventeringar av de stora rovdjuren är i full gång i hela landet, de avslutas den 1 mars.

Det glädjande beskedet om 100 % ersättning vid viltskador är bra, men i mycket ett slag i luften. Det är ersättningar från viltskadeanslaget som tidigare varit 80 % och nu blir 100 %, vilket är bra. Men bidrag till RAS kommer till stor del från landsbygdsprogrammet, och är fortfarande 50 kr metern och det är väldigt osäkert hur det blir med detta bidrag under de kommande två årens övergångsregler. De ersättningar som ligger under minimistöd och statsstödsregler förändras inte, maxtaket ligger kvar och även tre-årsgränsen, som gör att man vid större angrepp kan ”slå i taket” och i värsta fall få långt ifrån full ersättning vid skador.

Jordbruksverket har gått ut med information om nya regler för produktionsplatser, som numera benämns anläggningar. Man behöver logga in och uppdatera information i e-tjänsterna. Har man anläggningar man inte längre brukar ska de avanmäls. En avgift kommer att tas ut för varje anläggning.

Statistik över förprövade byggnader har publicerats. Låga siffror men åtminstone uppåtgående jämfört med förra året.

Vi deltar i FÅRfest Annorlunda 5-7 mars.

Exceptionell råvara hälsar välkommen till ett nytt år med spännande möten mellan producenter och kockar. Utvecklingsmöte för lamm och får kommer att hållas i Stockholm den 10 maj. Mer information och länk till intresseanmälan här.

Vi skrev om Gotland Grey härom veckan. Nu finns projektrapporterna att läsa, länkar här.

Du har väl vänt blad på din Heta Baggarkalender? Vi går mot ljusare tider … Har du ingen Heta baggar, beställ här.

Foto Britta Wendelius

Tipsar till sist om en intressant film som vi tror att många kan få ut något av. Se hur Janet McNally, en fårägande kvinna i Minnesota, jobbar för att lösa de vardagliga problem som lammproducenter kan ställas inför. Allt från parasiter och betesdrift till vargnärvaro, hållbarhet och biologisk mångfald.

Trevlig helg önskar SF!

Väderläget illustrerat med en bild från Marita Asp Taunis Instagramkonto som vi fått lov att låna. Fotograf är en engelsk kollega till Marita, Elisabeth Kennedy. Rasen är förstås Walliska Svartnosfår.

Grabbhäng! Baggarna håller varandra varma när temperaturen kryper neråt där ute. Foto Britta Wendelius

Vinter och snöoväder på ingång, då är det bra att ha halm och grovfoder nära till hands. Foto Britta Wendelius

När allt man begär är sol, snö, kaffe och ett fårskinn att hålla ändan varm. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Vintern kom tillbaka på Gotland. Foto Anna Törnfelt

Bästa pälsvården, tycker dogsen. Foto Anna Törnfelt

Sammanställt av AnnaSisy