Seminera mera, trög vår och ny jordbrukspolitik

23 april 2021 | Men framför allt så närmar sig Stämman, och med den kröning av Årets Fårföretagare.

Denna vecka presenteras nominerade till Årets Fårföretagare 2021 från Dalarna, Östgötalamm och Gotland. Presentationerna finns på hemsidan. Som ni ser är konkurrensen stenhård, även i år.

Eva Twengström från Gotland, Jonas Karlsson Östergötland och Peter och Therese Andersson Dalarna.

Igår hölls den sista av vinterns och vårens digitala medlemsträffar, denna gång samlades ca 70 personer runt temat semin. Vi fick dragningar om kommande säsong, planerna för seminstationens verksamhet, kursupplägg och de ERFA-träffar som kommer att erbjudas. Gångna säsongers resultat studerades och den ädla konsten att brunstsynkronisera lärdes ut och diskuterades. Flera djurägare berättade om sina erfarenheter, hur de använder semin och varför. Många av oss som använder semin är svårartat positiva, och det satte nog sin prägel på kvällens stämning. Vi hoppas att både redan frälsta och nyfikna lärde sig något, och att fler blev sugna på att prova. Det är bara att köra och inte oroa sig så mycket, det var alla kvällens talare överens om! Det går bra ibland och sämre ibland, men lamm blir det och semin är ett oöverträffat sätt att smittskydda sin besättning, det är väldigt roligt och resultaten låter inte vänta på sig. Erbjudande om hjälp att importera utländska raser upprepades. Leta upp baggar ni skulle vilja få tillgång till och ta reda på vem som distribuerar, så kan seminstationen ta kontakt och undersöka möjligheterna att importera.

Två killar efter Long John. Det är extra spännande att följa bagglammen efter seminbagge. Enda problemet är väl att man kan gå och bli baggsamlare … Jag har redan fler än jag egentligen behöver : D Foto Anna Bergström

Blir det fler medlemsträffar? Inget är bestämt såhär långt, men vi gillar formatet och tycker att de tre träffar som hållits varit riktigt lyckade, så det är inte osannolikt att vi fortsätter med tematräffar till hösten. Vad tycker ni och vilka ämnen vill ni gå på medlemsträff om?

LRF bjöd i onsdags in till ett seminarium om den nya jordbrukspolitiken med bland andra Jordbruksverket och Näringsdepartementet, som vi deltog i. Lång väg kvar att gå, men för lammproduktionen ser det i stort sett positivt ut. Förstärkta och förenklade stöd för betesmarker tillsammans med rådgivning om skötsel av betesmark, förändrade djurenheter och satsning på djurvälfärd och fortsättning för djurvälfärdsersättningar är exempel på sådant som påverkar oss. Förhoppningsvis kommer kompensationsstöd kunna spela in väl för de flesta som har får i skogs- och mellanbygd.

Foto Elof Nilsson

Köttdelegationen har haft möte denna vecka. Fredrik Sundblad hälsades välkommen till LRF Kött, han efterträder Margareta Åbeg som nu går i pension på riktigt. Fredrik Sundblad kommer från Gotlands Slagteri och har stor erfarenhet av branschen. Övrigt på agendan var salmonellaläget, flera gris- och mjölk gårdar är drabbade och avstängda, och det har även hittats salmonella hos vildsvin. Ett projekt startar nu med provtagning av 100 vildsvin i flera län, för att få en blid av hur vanligt salmonella är hos vildsvin. LRF jobbar mycket med djurrättsrelaterad brottslighet, en grupp har tillsatts som ska arbeta fram en handlingsplan. LRF har också påbörjat en process om hur de ska jobba med biologisk mångfald, och hur den stora betydelse som frågan har för hela lantbruksnäringen kan tydliggöras.

Information till Stämmans delegater har skickats ut idag. Delegater är de som på lokal- eller rasföreningens årsmöte utsetts att representera föreningen på förbundets årsstämma. Vi ses den 8 maj!

Alla medlemmar är välkomna att delta i Stämman som hålls under förmiddagen lördagen den 8 maj. Programmet finns här tillsammans med information om anmälan. Känn er välkomna!

Facebookgruppen Får och Foder är det fortfarande liv i och nya medlemmar tillkommer hela tiden, nu är vi över 1700. Välkommen dit för att dela erfarenheter och ställa frågor om utfodring, bete, vallar och annat som som handlar om får och foder. Hur grönt är det hos dig och hur nära är betessläpp? Har man inga frågor kan man alltid posta en bild eller två.

Nya regler för registrering, märkning och journalföring av får började gälla den 21 april. Man ska logga in på sina sidor på Jordbruksverkets hemsida och se över vilka uppgifter som är registrerade på produktionsplatsen, eller anläggningen som det från och med nu heter. Läs om detta och de andra förändringarna här.

Glöm inte att anmäla er till Alnarps får och lammdag på torsdag.

Två av tre möten om Lammlyftets resultat har hållits denna vecka. Sista chansen är under lunchen på torsdag. Bara att logga på via länken som finns här och lyssna.

Medlemsutskick till medlemmar i Kronoberg och Skåne har skickats ut denna vecka.

Att vi har rätt epostadress till er medlemmar och funktionärer i föreningarna är viktigt, annars missar ni viktig information. Byte av epostadress meddelar man till Britta. Observera att det inte räcker att man skriver från en annan adress, utan man behöver meddela att e-postadressen ska uppdateras, annars blir det ingen ordning.

Upprop till alla samordnare av riksbedömning gick ut i början av veckan och gav rekordsnabb återkoppling. Tack till er alla! Nästan alla orter/lokalföreningar som hade riksbedömning förra året har svarat att de vill ordna bedömning även i år, så nu startar planläggning av riksbedömningskalendern. Välkomna med era djur när de har vuxit till sig! Undrar man vad riksbedömning är så finns läsning under menyvalet Mönstring och riksbedömning i sektionen Elitlamm & Avel, samt via Mönstring & riksbedömning i Kunskapsbasen.

Rapport från verkligheten. Det är alltid roligt att kunna komma med roliga nyheter eller skvaller på fredagar. Därför vidarebefordrar vi gladeligen detta skvaller, som kommer direkt från hästens mun, om att företag som säljer stallinredning har fullt upp och inte kan tro något annat än att lammproduktionen kommer att vända uppåt. Det räknas för brinnande livet på nya stallar för satsningar på lammproduktion i varierande storlek. Väldigt roligt att höra och vi önskar alla som funderar på att satsa lycka till!

Trevlig helg önskar SF!

Tips på en bekväm lösning i lammbox om man får en ungtacka som är lite frågande till sitt lamm. Här får lammet ett skyddsrum under plankan, och den funkar utmärkt för en uttröttad fårbonde att sitta på om tackan behöver hållas när lammet söker di. Det tar ofta bara ett dygn innan ungtackan fattar. Foto Britta Wendelius

Okej då. Du är nog min. Foto Britta Wendelius

Ännu inne, men snart är lamningen klar. Foto Elof Nilsson

Harvning av beten är klart. Foto Elof Nilsson

Svarta små löss överallt. Foto Elof Nilsson

Ibland när jag hittar någon kul individ nördar jag lite i Elitlamm mobil, säger fotografen. Slappot som solar sig blev jag nyfiken på. Foto Elof Nilsson

Kan nog bli något, den här ska vi hålla koll på. Foto Elof Nilsson

Elof har varit dålig på att skicka solnedgångar på sistone, men nu blir det förhoppningsvis bättring. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av AnnaSisy