Det kan hända dig och mig
1 mars 2019 | En av årets roligaste fårhändelser, Fårfest i Kil, är i full gång. Men denna vecka verkar det ändå nödvändigt att börja med ett tråkigt ämne, att resistenta parasiter förekommer i Sverige i en oroande omfattning.
Resistenta parasiter upptäcks på upp till tio svenska gårdar varje år och med tanke på hur oerhört svåra konsekvenser en smittad besättning står inför och den risk hela vår bransch löper är det mycket allvarligt. Att inte kunna avmaska djuren på ett verkningsfullt sätt innebär i stora delar av världen enorma ekonomiska förluster och mycket djurlidande. Så kan det bli även i Sverige. Att hålla förekomsten av resistenta parasiter i Sverige på en minimal nivå är en av våra viktigaste strider att ta, och här behöver vi alla bidra. Varje svaghet kommer de onda parasiterna att utnyttja till sin fördel.
Stora magmasken (Haemonchus contortus) intar en särställning bland parasiter och orsakar ofta sjukdom och stora förluster. Att inte kunna bli kvitt den genom avmaskning i kombination med betesstrategier betyder sjuka djur, dödsfall, dålig tillväxt, ekonomiska förluster, merarbete och många gånger att man får se sin besättning tyna bort. Eller att man helt enkelt tvingas slakta ut den på grund av djurens lidande.
Livdjursköp innebär den största risken. Att avmaska rätt är också viktigt. En genomtänkt betesstrategi är alltid viktig ur parasitsynpunkt. Vi har samlat handfasta råd och försökt att hålla det kortfattat, men det blev ändå en tämligen lång lista. Läs den, spar den och tänk framför allt igenom hur du ska skydda din besättning.
Fundera över om semin kan användas strategiskt i din besättning för att minska behovet av livdjursinköp. Anmäl intresse att gå seminkurs här. Vill du veta hur det går till, lyssna på Fårpodden avsnitt 2.
Fårfesten med stort F har öppnat idag med solsken, blå himmel, enorma mängder besökare från hela Sveriges avlånga land, Norge och till och med från Island. Många intressanta kurser och föreläsningar att se fram emot.
Funktionärererna trivs och blir bortskämda med gott fika. Foto Britta Wendelius
Träffa Britta i vår monter! Där finns också Elitlamm-Ulf, och är det något han gillar så är det att diskutera. Ni vet alla de där idéerna ni har om hur Elitlamm kan bli ännu bättre, passa på att diskutera dem med Ulf. Foto Britta Wendelius
Inför Fårfesten har vi skickat ut ett pressmeddelande om att ullproducenter och konfektionsindustrin kommer att mötas för att göra ullaffärer och att Sveriges första kollektion i svenskproducerad lammnappa presenteras under Fårfesten. Fotografen Johanna Glamsjö har tagit en serie jättefina bilder av vår nya toppmodell, och bilderna erbjuder vi som pressmaterial.
Premiär för helsvensk lammnappa! | Foto Johanna Glamsjö | Högupplöst version ››
Med Svenska Köttföretagen har det varit branschmöte med en diger agenda. Lyfter här fram några punkter som vi tror kan intressera:
- Lammarknaden och vad man kan göra för att förbättra den var något som diskuterades ingående. Etapp 2 i handlingsplanen kommer också att en hel del fokusera på detta. Etapp 2 sjösätts den 10 april, samtidigt som man avslutar etapp 1.
- Överklagandet av Livsmedelsverkets nya kontrollavgifter har beviljats prövningstillstånd i kammarrätten. Livsmedelsverket vill höja kontrollavgiften med ca 60 miljoner.
- Beslutades om utlysning av de så kallade branschutvecklingspengarna. Detta är en del av pengar som samlas in av de större slakterierna, ca 4 kr per slaktat får/lamm, varav 1 kr går till ”branschpengen”. Mer information om utlysningen kommer i Fårskötsel nr 3. Återigen var diskussionen uppe att enbart ca 50 % av de slaktade fåren och lammen bidrar till potten, då många lammslakterier står utanför (vi skrev om detta i veckobrevet den 30/11 2018). Det gör att pengen för fåren är betydligt lägre än för nöt och gris. Beloppet för fårprojekt 2019 är 135 000 kr.
- Köttföretagen jobbar ihop med myndigheter för att ta fram branschriktlinjer gällande djurskydd på slakteri. Det finns inga sedan tidigare, men nu tittar man bland annat på övernattning och förflyttning av djuren.
- Inom Lammlyftet jobbar man just nu med pH-mätning av slaktkroppar. Tyvärr har HKScan klivit av samarbetet. All mätning sker hos KLS Ugglarps.
Svenskt kött har haft styrelsemöte. Arbetet lett av nya VD:n Isabel Moretti har kört igång med dunder och brak. Verksamhetsplan och budgetarbete på agendan, samt en förhandstitt på ungdomsbarometern. Unga konsumenter är en väldigt viktig kategori när det gäller att äta svenskt.
Foto Elof Nilsson
Västerbottens Fåravelsförening har bytt namn och heter nu Västerbottens Fårägare. De berättar om vad man jobbat med under året och vad som är på gång, bland annat inom projektet UlliHop. Vi är imponerade över allt man dragit igång i Västerbotten! Det jobbas intensivt för att höja ullkunskapen, med kurser, träffar, förädlingsexperiment och studiebesök. Under året som kommer finns en studieresa till Norge på önskelistan, och en dag med ekonomi på gårdsnivå. Det finns planer på en ullstation i Umeåområdet och både ett Minimill-spinneri och ett kardverk är på gång att sättas i drift av två olika företag. Alltihop mycket lovande inför framtiden. Läs artikeln från Västerbotten här.
Påminnelse: Stiftelsen Svensk Fårforskning utlyser medel till forskning. Endast två veckor kvar att söka. Sprid gärna om ni har personer i ert nätverk som kan vara intresserade.
På rovdjurfronten: Länsstyrelserna har fått neddragen budget, viket kan komma att innebära en sämre inventering av rovdjur de kommande åren och sämre information till allmänheten. I dag börjar årets licensjakt på lodjur.
I måndags hade förbundsstyrelsen telefonmöte. Protokollsammanfattning kommer till lokalföreningarnas styrelser.
Veckans Guldsponsorpresentation: Djurfarmacia
Djurfarmacia är det privatägda familjeföretaget i Trollhättan som driver apotek på nätet – Djurfarmacia Apoteket Trollet. Trollet är ett apotek med mediciner både för djur och för människor, men specialiserat på djur och djurläkemedel. Personalen har specialkunskap om djurläkemedel och andra djurprodukter och en mycket hög servicenivå och leveranssnabbhet. Trollet fixar så att preparat som din veterinär eller Gård & Djurhälsan skrivit ut snabbt hamnar i din brevlåda, ofta redan nästa dag. Bra priser, möjlighet att betala med faktura, kunnig personal och framför allt uteblivet krångel gör att veterinärer och djurägare väljer att samarbeta med Djurfarmacia. I webbshopen finns receptfria produkter, kosttillskott, egenvårdsprodukter, specialfoder och speciallitteratur för hund, häst och katt från eget förlag.
Nyligen har färsk statistik gällande förprövningar av stall för får och lamm publicerats. Statistiken fungerar delvis som en temperaturmätare över näringens framtidstro. Trenden är tyvärr nedåtgående, vilket är en oroväckande signal. Fårnäringen är en liten produktionsgren, och som sådan extra känslig för minskningar.
Källa SJV. Grafik LRF Kött.
Två forskare vid Lunds universitet ska samla in erfarenheter från förra sommarens torka. Detta för att undersöka vilka utmaningar som finns för att klimatanpassa Sveriges jordbruk framöver. De har fått pengar från Formas för att under ett år göra fokusgrupper och intervjuer med lantbrukare. Om man som lantbrukare vill delge sina erfarenheter kan man kontakta någon av forskarna, kontaktinformation finns i Jordbruksaktuellts artikel.
Sveriges vackraste lammskinn korat! Tack Karin Wennås för text och bild från helgens Skinn-SM! Längre artikel kommer i Fårskötsel. På Gotlandsfårsföreningens hemsida finns hela resultatlistan.
Grattis Ing-Marie Thorsson, Flöje gård, till den ärofyllda titeln Årets bästa besättning! Foto Karin Wennås
I år är inte skinnens fäder publicerade i resultatlistan. Men så mycket vet vi att Årets bästa besättning generöst har delat med sig av en bagge till semin i år, och att han finns med bakom Flöjes skinn. Efter en titt på resultatlistan är det ingen vild gissning att fler seminbaggar har hjälpt till att producera pälsskinn av vinnarkvalitet under året som gått. Det gör oss både glada och stolta.
Britta och Claudia var med under Skinn-SM-helgen och hade möjlighet att lyssna till intressanta föredrag. Claudia pratade ull och skinn, och det verkade vara uppskattat att få veta mer om vad som händer bakom kulisserna. Grillförklädet i lammnappa förhandsvisades och gjorde succé (det röda som Britta har på sig på Fårfesten, se bild ovan).
Riksdomare för päls, ull och rya hade fortbildningsdagar i samband med Skinn-SM och jobbade då bland annat med de skinn från riksbedömda djur som vi fått låna. En givande möjlighet att jämföra riksbedömningsresultat med utfall i form av färdig skinnprodukt. Ett stort tack till er alla som lånat ut skinn!
En översikt över företag som köper ull, tidigare publicerad i Fårskötsel (nr 7/2017) finns nu på hemsidan. Ett komplement till ullkartan, där man kan få veta mer om vilken inriktning och kapacitet de olika företagen har.
Ett nytt avsnitt av Ullpodden finns att lyssna på. Om hållbarhet, framtid och Cecilia Tall från Teko.
Trevlig helg önskar SF!
Svensk lammnappa närbild. Skräddaren heter Philip Willners. | Foto Johanna Glamsjö | Högupplöst version ››
Sammanställt av Anna