Artikel som går igenom grunderna för vad som krävs om man vill starta egen förädling av kött.
Ovan: Djurslagens andel av den totala slakten år 2023 beräknat på antal djur (vänster) respektive total slaktvikt (höger), fördelat efter län.
Ovan: Antal slaktade djur under 2023 per djurslag fördelat efter företagens areal åkermark.
Ovan: Företagens genomsnittliga antal djur skickade till slakt per djurslag efter storleksgrupp åkermark år 2023.
Under perioden 1960–2023 har totalkonsumtionen av kött ökat från 51 kg till 79 kg per person och år. Efter toppnoteringen omkring 88 kg per person och år har konsumtionen de senaste åren minskat något. Läs mer i artikeln, där man även kan se hur konsumtionen av olika köttyper varierat under tidsperioden.
Uppgifterna i slaktavräkningen från slakteriet innehåller mycket information som ger viktig återkoppling till sig som djurägare. I denna guide presenteras översiktligt vad de olika uppgifterna betyder för att underlätta tolkning av resultatet från slakten.
FarmStat-rapporten 2023
Länkar till tidigare rapporter finns här.
Elin Stenbergs presentation från Lammriksdagen 2024: Köttkvalitet hos lamm och tacka
Ett inspelad lunchträff med viktig information om djurskyddsbedömning inför transport till slakt.
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll, uppgifter till och med 2022
Animation som visar produktionen av kött från gris, nöt, fjäderfä, får och häst 1939 till 2022.
FarmStat presenterar sin andra rapport som innehåller sammanställda data över bland annat parasitläget hos svenska får och kvalitetsutfall för får och lamm från 2022. FarmStat-rapporten för 2022
I detta LIA-projekt har syftet varit att utreda och fastställa åtgärder för att förbättra både köttkvalitet och lönsamhet på svenska utslagstackor. Hämta rapporten.