20 feb 2025

Lista över EU-godkända slakterier och styckningsanläggningar för tama hov- och klövdjur

Via Traces

Europeiska kommissionen
5 feb 2025

Små livsmedels- och mathantverksföretag på landsbygden

Jordbruksverket har i samarbete med Sweco, Eldrimner och flera mathantverksföretag genomfört en omfattande studie för att kartlägga trender och förändringar som påverkar småskaliga livsmedelsföretag på landsbygden. Studien, som bygger på intervjuer och workshops med branschaktörer, syftar till att ge företagare vägledning i hur de kan anpassa sig och dra nytta av de rådande samhällstrenderna.
Rapporten: Små livsmedels- och mathantverksföretag på landsbygden. Utmaningar och möjligheter för hållbar lönsamhet

Sweco, Eldrimner m.fl.
14 okt 2024

”Det finns en äkta vilja att satsa”

Artikel som går igenom grunderna för vad som krävs om man vill starta egen förädling av kött.

Madeleine Rapp
Jordbruksaktuellt
4 sep 2024

Fördelning av slakt inom län och efter företagens storlek


Ovan: Djurslagens andel av den totala slakten år 2023 beräknat på antal djur (vänster) respektive total slaktvikt (höger), fördelat efter län.

Ovan: Antal slaktade djur under 2023 per djurslag fördelat efter företagens areal åkermark.

Ovan: Företagens genomsnittliga antal djur skickade till slakt per djurslag efter storleksgrupp åkermark år 2023.

Läs mer i Animalieproduktion, års- och månadsstatistik – 2024:02 och regionalt fördelad statistik 2023

Jordbruksverket
6 aug 2024

Totalkonsumtion och direktkonsumtion av kött 1960-2023

Under perioden 1960–2023 har totalkonsumtionen av kött ökat från 51 kg till 79 kg per person och år. Efter toppnoteringen omkring 88 kg per person och år har konsumtionen de senaste åren minskat något. Läs mer i artikeln, där man även kan se hur konsumtionen av olika köttyper varierat under tidsperioden.

Ann-Marie Karlsson
Jordbruksverket, Jordbruket i siffror
12 jun 2024

Tolka din slaktavräkning – Får & Lamm

Uppgifterna i slaktavräkningen från slakteriet innehåller mycket information som ger viktig återkoppling till sig som djurägare. I denna guide presenteras översiktligt vad de olika uppgifterna betyder för att underlätta tolkning av resultatet från slakten.

Tolka din slaktavräkning - Får & Lamm

Malin Bernhard, Ulrika Rockström
Gård & Djurhälsan
21 maj 2024

FarmStat-rapporten 2023

FarmStat-rapporten 2023
Länkar till tidigare rapporter finns här.

Gård & Djurhälsan
13 maj 2024

Köttkvalitet hos lamm och tacka

Elin Stenbergs presentation från Lammriksdagen 2024: Köttkvalitet hos lamm och tacka

Elin Stenberg, SLU Skara
Lammriksdag 2024
7 apr 2024

Vägledning för djurägare och transportörer vid djurskyddsbedömning av får inför transport till slakt

Vägledning för FÅR

Gård & Djurhälsan
26 jan 2024

Slaktvägledning för producenter får/lamm

Ett inspelad lunchträff med viktig information om djurskyddsbedömning inför transport till slakt.

LRF Kött
9 dec 2023

Livsmedelskonsumtionens utveckling från 1980 till 2022

Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll, uppgifter till och med 2022

Jordbruksverket
14 jul 2023

Från 1974 och fram till idag, har det någon gång funnits fler tackor och baggar än suggor och galtar?

Animation

Jordbruket i siffror
Jordbruksverket
14 jul 2023

Produktion av kött 1939 till 2022

Animation som visar produktionen av kött från gris, nöt, fjäderfä, får och häst 1939 till 2022.

Jordbruket i siffror
Jordbruksverket
21 jun 2023

FarmStat 2022

FarmStat presenterar sin andra rapport som innehåller sammanställda data över bland annat parasitläget hos svenska får och kvalitetsutfall för får och lamm från 2022. FarmStat-rapporten för 2022

Gård & Djurhälsan