Rätt utfodring till dräktiga tackor


Trillingtacka med kalaskula!
(Hon har inte bråck som någon trodde utan såg bara så här rund ut när hon låg ner.)

Vissa av er har redan lamningen bakom er och pustar nu ut som bäst men många ligger ännu i startgroparna och här kommer en påminnelse om vad som är viktigt vid utfodring av dräktiga tackor.

Det är när tackorna går in i den sista tredjedelen av dräktigheten som det gäller att ha koll på sin utfodring.

75 % av fostrets tillväxt sker under de sista 7 veckornas dräktighet och för tackor som ska lamma i mars är det dags att börja tänka på tillskottsutfodring.

Tackor som enbart har fått ensilage/hö behöver tillskottsfodras under denna period av huvusakligen två skäl; för det första är konserverat grovfoder inte tillräckligt balanserat när det gälller energi, protein och vitaminer/mineraler och för det andra så tar fostren mer och mer plats så att tackan inte kan äta tillräckligt mycket grovfoder för att tillgodose sitt och fostrens behov.

Konsekvensen av att tackan inte kan näringsförsörja sig och sina foster kan bli ödesdigra. I bästa fall så föds lammen med undervikt och som en kosekves av det blir de svaga, flera av dem dör, de får dålig tillväxt med senare avänjning som följd. I värsta fall drabbas både tackan och lammet av sjukdomar och dör.

Kortfattat kan man konstatera att om du fodrar dina tackor för dåligt så kommer både lammen och tackan drabbas, det kommer innebära massa extraarbete och ökad djurdödlighet. För att kunna fodra rätt så måsta man förstå hur behovet hos tackan ändras under de sista veckornas dräktighet. 

Energi är den viktigaste delen i tackans foderstat och du ska välja foder med ingredienser som har högt energivärde. Exempel på sådana är majs, vete, korn och soja.

Protein blir viktigt de sista tre veckorna av dräktigheten eftersom tackans behov av protein nästan fördubblas då. Från mitten av dräktigheten till det är tre veckor kvar så behöver hon ca 100-130 g råprotein per dag. Om man då har ett bra ensilage eller hö så kan det räcka för att försörja detta och därför så blir detta med protein endast kritiskt de sista tre veckorna då tackans behov stiger till 200 g råprotein per dag. I detta stadium i dräktigheten så får inte tackan plats med att äta så mycket grovfoder och det blir allt viktigare med tillskott.

Mängden protein som behöver tillskottsutfodras beror på grovfodrets kvalitet och mängden tillskottsutfodring. T ex om tackorna fodras ett mycket bra ensilage med bra hackad majs i så behöver de inte särskilt stor mängd kraftfoder för att möta deras energibehov men då får de för liten mängd protein om man inte ger ett kraftfoder med extra hög proteinhalt. Om man känner sig osäker så är det bäst att kontakta dem som säljer kraftfodret och be demhjälpa dig att räkna ut hur mycket djuren behöver.

Att ge extra vitaminer och mineraler är en viktig del i din vinterutfodring. Mineraler är nödvändiga men man ska vara lite försiktig så att man inte överutfodrar med dem. Studier har visat att lammens förmåga att ta upp antikroppar från råmjölken har påverkats negativt när tackorna har fått för mycket jod i slutet av dräktigheten. Kontrollera tillverkarens rekommendationer om hur mycket och hur ofta djuren ska ha mineraler/vitaminer. Tänk också på att om man använder kraftfoder i form av pellets så ingår det tillsatser där medan om du ger spannmål/soja/betfor så behövs det mer extramineraler. Kontrollera också om salt är tillsatt. Onödigt mycket salt ger törstiga tackor och blöta ströbäddar, dyrare strökostnader och i värsta fall klövproblem. Tackorna ska dock alltid ha fri tillgång till ren saltsten.

Tabellen nedan är ett grovhugget rättesnöre för hur mycket en tvillingtacka i gott hull kan behöva extra och hur mycket det då totalt går åt så du lättare kan beställa hem rätt mängd.
Tackor som bara bär på ett foster behöver 30 % mindre och de med trillningar 30 % mer. 

Grovfoderkvalitet Veckor innan lamning Totalt (kg)
10-9 8-7 6-5 4-3 2-1
Utmärkt      0.1 0.4 0.6 15
God   0.1 0.3 0.5 0.7 20
Ok   0.1 0.4 0.6 0.8 25
Dålig 0.1 0.3 0.6 0.8 1.0 40

 

Detta var en fri översättning av Michael Gottsteins nyhetsbrev som du kan läsa i sin helhet här.
Text: Emma Rosenmüller.